Komander Eurocorps Poland ditamatkan perkhidmatan ketika siasatan perisikan balas

(SeaPRwire) –   Poland telah memecat komandan Poland unit militer reaksi cepat, Eurocorps, di tengah penyelidikan kontraintelijen militer baru-baru ini yang melibatkan dirinya, kata otoritas pada hari Rabu.

Sebuah pernyataan Kementerian Pertahanan Poland mengatakan bahwa informasi baru terkait Letnan Jenderal Jarosław R. Gromadziński telah terungkap dan penyelidikan terhadap izin keamanannya telah dimulai.

Gromadziński diperintahkan untuk segera kembali dari markas Eurocorps di Strasbourg, Prancis, dan seorang penggantinya akan segera ditunjuk, kata kementerian tersebut. Tidak ada rincian lebih lanjut yang diberikan, dan Gromadziński tidak dapat dihubungi untuk memberikan komentar.

Jerman dan Prancis mendirikan korps pada tahun 1992 untuk mendukung berbagai misi PBB dan NATO. Keenam negara kerangka kerjanya juga termasuk Belgia, Spanyol, Luksemburg, dan Polandia, sementara Austria, Yunani, Italia, Rumania, dan Turki adalah negara-negara yang terkait.

Eurocorps telah bertugas dalam misi stabilisasi dan keamanan di Balkan dan Afghanistan, serta pada misi pelatihan di Afrika,

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.