Koleksi syiling besar magnat Denmark akan dijual seabad selepas kematiannya

(SeaPRwire) –   Koleksi syiling yang besar seorang magnat Denmark akan dijual seratus tahun selepas kematiannya.

Lars Emil Bruun, juga dikenali sebagai L.E. Bruun, menetapkan dalam wasiatnya bahawa koleksi 20,000 biji syilingnya perlu dilindungi selama 100 tahun sebelum dijual. Terharu dengan kemusnahan Perang Dunia Pertama, beliau mahu koleksi itu menjadi simpanan untuk Denmark, kerana takut peperangan lagi.

Kini, lebih satu abad sejak Bruun meninggal dunia pada umur 71 tahun pada tahun 1923, , sebuah rumah lelongan syiling yang jarang, akan memulakan lelongan koleksi ini musim gugur ini, dengan beberapa jualan dirancang selama beberapa tahun akan datang.

Di laman webnya, rumah lelong itu menamakan koleksi itu “koleksi syiling dunia paling bernilai yang pernah datang ke pasaran.” Kewujudan koleksi itu telah diketahui di Denmark tetapi tidak meluas, dan belum pernah dilihat oleh orang ramai sebelum ini.

“Apabila saya mula mendengar tentang koleksi itu, saya tidak percaya,” kata Vicken Yegparian, naib presiden numismatik di Stack’s Bowers Galleries.

“Kami pernah mempunyai koleksi yang telah ditutup pasaran selama 100 tahun ke atas,” katanya. “Tetapi mereka sangat terkenal di peringkat antarabangsa. Ini satu-satunya rahsia terbaik yang pernah ada.”

Lahir pada 1852, Bruun mula mengumpul syiling sebagai budak lelaki pada 1850-an dan 1860-an, bertahun-tahun sebelum beliau memulakan kekayaan besar dalam pembalakan dan pengedaran mentega.

Kekayaannya membolehkannya mengejar hobi itu, menghadiri lelongan dan membina koleksi besar yang datang untuk mengandungi 20,000 syiling, pingat, token dan wang kertas dari Denmark, Norway dan Sweden.

Berikutan kemusnahan Perang Dunia Pertama dan takut peperangan lagi, Bruun meninggalkan arahan tegas dalam wasiatnya untuk koleksi itu.

“Untuk tempoh 100 tahun selepas kematian saya, koleksi itu hendaklah menjadi simpanan untuk Koleksi Duit Syiling dan Pingat Diraja,” ia menetapkan.

“Walau bagaimanapun, jika abad berikutnya berlalu dengan koleksi negara utuh, ia hendaklah dijual melalui lelongan awam dan hasilnya hendaklah menjadi milik orang yang merupakan keturunan saya secara terus.”

Penetapan itu tidak menghalang sesetengah keturunan cuba memecahkan wasiat dan mendapat wang tunai, tetapi mereka tidak berjaya. “Saya fikir wasiat dan testamen itu agak kukuh. Tiada lubang,” kata Yegparian.

Yegparian menganggarkan beberapa biji mungkin dijual hanya dengan $50, tetapi yang lain boleh menjual lebih $1 juta. Beliau berkata pembeli berpotensi sudah meminta katalog sebelum lelongan diumumkan.

Koleksi itu mula mendapat perlindungan di istana Denmark bekas diraja Frederiksborg Castle, kemudian berpindah ke .

Muzium Kebangsaan Denmark mempunyai hak pilihan terlebih dahulu terhadap bahagian koleksi dan membeli tujuh syiling jarang dari harta karun Bruun sebelum mereka dijual melalui lelongan.

Tujuh syiling – enam emas, satu perak – semuanya dicetak antara abad ke-15 dan ke-17 oleh raja-raja Denmark atau Norway. Kos melebihi $1.1 juta ditanggung oleh persatuan penyokong.

“Kami memilih syiling yang unik. Mereka dihuraikan dalam kesusasteraan sebagai satu-satunya contoh yang wujud,” kata penyelidik kanan Helle Horsnaes, pakar syiling dari muzium kebangsaan.

“Hakikat bahawa koleksi ini telah tertutup selama seratus tahun membuatnya menjadi legenda,” kata Horsnaes. “Ia seperti dongeng.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.