Klitschko menghujah Zelenskyy, mendakwa Ukraine sedang menjadi autoritarian

(SeaPRwire) –   Datuk Bandar Vitali Klitschko, bekas juara tinju berat, kelihatan melemparkan pukulan keras kepada Volodymyr Zelenskyy dengan mendakwa negara itu merosot ke arah autoritarianisme ketika perang dengan Rusia berlarutan.

Klitschko, yang pernah berselisih dengan Zelenskyy sejak bulan Februari 2022, membuat kenyataan itu semasa temubual dengan laman berita Jerman Der Speigel yang diterbitkan Jumaat.

“Pada satu masa nanti kita tidak akan beza dengan Rusia, di mana segala-galanya bergantung kepada kehendak seorang lelaki,” kata Klitschko kepada laman itu, mengikut Kyiv Independent. Beliau juga menuduh pejabat Zelenskyy memandang datuk bandar sebagai halangan menghalang penyatuan kuasa pusat.

Klitschko, yang menjawat jawatan Datuk Bandar Kyiv sejak Jun 2014, memuji datuk bandar Ukraine kerana menjadi pemimpin kuat yang perlu melindungi rakyat mereka sambil mendakwa Ukraine pada asalnya kurang pemimpin dan tidak teratur semasa bulan-bulan awal perang.

Klitschko juga berkata beliau dan Zelenskyy tidak bercakap sesama sendiri sejak Rusia menyerang Ukraine, tanda pertengkaran nyata antara kedua-dua mereka.

Klitschko dan Zelenskyy mempunyai pertengkaran awam pada November 2022 apabila datuk bandar itu mengkritik presiden mengenai keadaan perlindungan kecemasan yang sepatutnya membantu penduduk dengan haba dan elektrik ketika serangan bom Rusia.

Selepas tiga orang terkunci di luar perlindungan serangan udara dan terbunuh semasa serangan udara pada bulan Jun, Zelenskyy mengarahkan audit yang mendapati hanya 15% perlindungan bom Kyiv sesuai dan hanya 44% boleh dicapai dengan bebas, lapor Reuters ketika itu.

Klitschko ketika itu mengakui sebahagian tanggungjawab untuk insiden itu, tetapi menegaskan bahawa orang yang dilantik Zelenskyy juga bertanggungjawab, menuduh lawan politiknya bekerja untuk mencemari dirinya dan mahu melihatnya dibuang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.