Kita Akan Tahu Syarikat Mana Yang Benar-Benar Memimpin Perubahan Iklim

IRA Las Vegas Solar

(Untuk mendapatkan cerita ini di kotak masuk anda, langgan surat berita Laporan Kepimpinan CO2 TIME di sini.)

Selepas bertahun-tahun perbincangan bilik mesyuarat dan kertas kerja think tank yang menyeru peraturan baru untuk mendesak syarikat mendedahkan risiko perubahan iklim kepada perniagaan mereka, era pendedahan iklim baharu akhirnya tiba.

Sepanjang tahun lalu, peraturan yang mewajibkan syarikat mendedahkan secara terbuka kerentanan iklim mereka dan rancangan untuk menyahkarbon telah berleluasa. Peraturan pendedahan iklim Uni Eropah, yang berkuat kuasa pada Januari, akan mewajibkan syarikat mendedahkan risiko material yang ditimbulkan oleh perubahan iklim kepada dasar korporat serta bagaimana operasi syarikat secara material memberi kesan kepada alam sekitar. Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat sedang menggubal cadangan untuk mewajibkan syarikat mendedahkan risiko iklim mereka. Dan pada September, badan perundangan California, yang kerap menjadi pemimpin alam sekitar, meluluskan versi dasarnya sendiri, yang menurut Gabenor Gavin Newsom akan ditandatanganinya dalam beberapa hari akan datang.

Oleh kerana kebanyakan syarikat utama menjalankan perniagaan di kebanyakan, jika tidak semua, bidang kuasa ini, peraturan baru itu akan membawa kesan seluruh dunia, secara kolektif mewakili rejim baharu yang tidak bergantung kepada pendedahan sukarela tetapi sebaliknya menghendaki syarikat memberikan fakta keras tentang bagaimana mereka menangani perubahan iklim.

Dunia korporat telah berpecah tentang tren baru yang muncul ini. Syarikat-syarikat yang sudah menyesuaikan diri dengan perubahan iklim menyokongnya, memandangkan peraturan-peraturan itu akan membantu orang ramai mengenal pasti perniagaan yang berprestasi baik dan, dengan berbuat demikian, mewujudkan penanda aras baharu untuk syarikat dan industri. Tetapi sebaliknya, ada syarikat yang takut pendedahan ini akan mendedahkan perkara negatif tentang operasi mereka. Syarikat yang mendakwa kebal terhadap kerosakan akibat cuaca melampau akan dipaksa untuk melihat lebih dekat dan mengakui kerentanan mereka secara terbuka. Sementara itu, syarikat yang secara palsu mendakwa memimpin peralihan—memperdayakan, dengan kata lain—akan mendedahkan penipuan mereka.

Kajian oleh kertas yang diterbitkan dalam jurnal Science awal tahun ini mendapati jurang yang luas antara syarikat terbaik dan terburuk dalam penyahkarbonan. Para penyelidik meneliti data daripada 15,000 syarikat awam di seluruh dunia dan membandingkan kos monetari kerosakan iklim yang mereka sebabkan berbanding keuntungan yang mereka hasilkan. Mereka mendapati bahawa pencemar terburuk menyebabkan ekonomi global jauh lebih banyak kerugian berkaitan iklim berbanding syarikat yang kurang mencemarkan.

Penulis kajian Michael Greenstone, profesor ekonomi di Universiti Chicago, meringkaskannya sebagai: “Beberapa firma membuat perkara yang sama seperti rakan sebaya mereka, tetapi mereka melakukannya dengan cara yang jauh lebih kotor.”

Kajian Science tidak menamakan nama, tetapi apabila peraturan pendedahan berkuat kuasa kita akan segera dapat menghubungkan nama dengan angka. Sejak awal, maklumat itu sepatutnya membantu pengguna dan perniagaan membuat pilihan mesra alam. Yang lebih penting, ia akan mendedahkan pemimpin iklim yang boleh disahkan untuk orang lain ikuti—dan memberi wawasan tentang buah yang rendah untuk orang lain ikuti.