Kisah Sebenar Skandal Farmasi Melampau yang Menginspirasi Pain Hustlers

Pain Hustlers

Pain Hustlers, filem Netflix baharu yang ditayangkan perdana pada 11 September di Festival Filem Antarabangsa Toronto, menggunakan struktur seperti dokumentari, menampilkan watak-watak yang ditemubual oleh seseorang yang tidak kelihatan dan menyapa kamera secara langsung – tetapi ia bukan satu. Sebaliknya, filem yang dibintangi oleh Emily Blunt dan Chris Evans, daripada pengarah David Yates, adalah akun yang sangat dramatik tentang kebangkitan dan kejatuhan sebuah syarikat opioid kecil yang mempromosikan semburan pelegaan sakit untuk kesakitan kanser dengan fentanil sebagai bahan utama yang sangat aditif.

Dalam meringkaskan kisah yang luas ke dalam kira-kira dua jam, pembuat filem bertujuan untuk melukis gambaran korupsi kapitalistik di sepanjang pinggir industri farmaseutikal, di mana wakil jualan yang cantik memberi doktor insentif kewangan, menyuap mereka untuk menulis sebanyak mungkin preskripsi walaupun risiko kepada pesakit mereka.

Daripada Dopesick hingga Painkiller, beberapa kisah tentang krisis dadah telah diceritakan di skrin baru-baru ini, tetapi Yates mahu Pain Hustlers, yang mendarat di Netflix pada 27 Oktober, mempunyai tepi yang dirasakannya cerita lain tidak ada. Matlamatnya adalah untuk mengakui kedua-dua kesakitan dan kematian yang disebabkan oleh sistem yang rosak ini, tetapi juga membawa penonton dalam perjalanan liar. “Kami sentiasa berasa kami mahu ia menjadi sesubversif dan senaughty dan seberbeza yang kami boleh berbanding dengan yang lain,” kata Yates kepada TIME dalam temu bual di TIFF. “Terutamanya kami mahu membawa penonton ke dalam isu-isu dan krisis opioid secara keseluruhan.”

Kisah yang luar biasa, dalam lebih daripada satu cara

Pain Hustlers bermula sebagai artikel 2018 untuk New York Times Magazine oleh Evan Hughes, mengisahkan kesusahan Insys, yang diasaskan oleh jutawan John Kapoor. Insys menghasilkan Subsys, semburan yang digambarkan di atas, yang berkembang melalui “program penceramah,” di mana doktor dibayar untuk menyebarkan injil produk mereka kepada rakan sejawat, pada dasarnya memberi mereka wang untuk mempreskripsikan dadah yang berpotensi sangat berbahaya. Akhirnya, pada tahun 2020, Kapoor akan dihukum 66 bulan penjara kerana menyuap pengamal perubatan.

“Ini adalah startup scrappy jenis ini dan mereka mempunyai kisah rags to riches liar,” kata Hughes. “Saya akan menggunakan perkataan ‘luar biasa’ untuk menggambarkan kedua-dua cerita dan filem itu – dan anda boleh katakan luar biasa dalam dua makna perkataan itu. Ada luar biasa dari segi liar, lebih besar daripada kehidupan, kacau bilau, lucu, tetapi kemudian ada kemarahan moral kisah itu – semua itu berlaku dan semua itu dicapai di latar belakang pesakit yang cedera. “

Artikel Hughes menarik perhatian pengarah British Yates yang telah menghabiskan beberapa dekad bekerja dalam dunia filem Harry Potter dan sedang mencari sesuatu yang berakar. “Kami mempunyai perkhidmatan kesihatan kebangsaan di UK,” katanya. “Kesihatan dibiayai secara awam dan idenya adalah anda tidak memperoleh keuntungan daripada memperbaiki orang, anda memperbaiki orang demi kebaikan yang lebih besar, dan dalam erti kata itu membaca artikel tentang pinggir sistem perubatan di mana keuntungan besar dibuat dengan amalan yang meragukan membuat saya tertarik.”

Mengambil lesen dramatik

Pada masa penulis skrip Wells Tower mula mengadaptasi artikel itu menjadi skrip layar, Hughes sedang menulis bukunya, The Hard Sell: Crime and Punishment at an Opioid Startup, akuan yang menangani skop salah laku Insys. “Peranan saya adalah menjadi pemantul bunyi dan perunding dan membantu mereka mengakar cerita dalam kebenaran,” kata Hughes.

Tetapi skrip Tower mengambil lesen dramatik besar. Sebagai contoh, tiada watak di skrin adalah perwakilan satu lawan satu yang ketat pekerja Insys. “Ini bukan cerita Insys secara terperinci langsung,” kata Yates. “Ia diilhamkan oleh itu – pinggir industri itu dan bagaimana mereka mengeksploitasi satu sektor yang sangat marginal dalam industri penjagaan kesihatan dan membuat kekayaan daripadanya.”

Emily Blunt memainkan watak Liza Drake, gabungan beberapa tokoh yang muncul dalam buku Hughes. Dia seorang ibu tunggal yang tinggal di Florida dan bekerja sebagai penari telanjang ketika dia bertemu Pete Brenner, wakil jualan yang dilakonkan oleh Chris Evans, menonjolkan loghat Boston-nya, yang dengan mabuk menawarkannya pekerjaan sambil merayu di bar kelab telanjang yang akan menjadi tempat kerja lamanya.

Putus asa untuk sesuatu yang lain, dia muncul di pejabatnya dan, setelah Pete memalsukan resume-nya, dia diambil bekerja oleh tokoh eksentrik seperti John Kapoor (Andy Garcia) di syarikat farmaseutikal Zanna. Liza ternyata semulajadi. Dia memancing seorang doktor licik (Brian D’Arcy James) ke dalam program penceramah dan ia merebak dari situ – akhirnya dia mempunyai tentera wanita muda yang cantik berbaris ke pejabat, dan syarikat itu berkembang. Itu, sehingga Liza mula membangunkan hati nurani.

Keseronokan anarki, dengan hati nurani

Yates menjelaskan dia secara khusus mahu menceritakan kisah seorang ibu tunggal, yang membawa kepada penciptaan Liza. Walaupun Liza adalah percantuman, Hughes berkata dia mewakili sebilangan besar orang. “Ia terdiri daripada orang muda yang sering tidak bersedia dan mereka kelaparan untuk kejayaan dan banyak daripadanya terkandung dalam dirinya. Walaupun butiran datang dari sana sini, mereka nyata,” katanya.

Sementara itu, Pete Evans mengambil beberapa kualiti Alec Burlakoff, yang berada di pusat artikel asal Hughes. Dan walaupun Insys beroperasi di seluruh negara, filem itu mendasarkan tindakan di Florida. Yates berkata triknya adalah untuk berseronok dengan bahan itu, sambil masih menghormati orang yang kehilangan nyawa mereka kerana Subsys dan krisis opioid secara umum. Untuk tujuan itu, Yates dan Blunt bercakap dengan ahli keluarga mangsa dan menunjukkan filem itu kepada Jim Langford dari Georgia Prevention Project.

“Kami mahu ia gila dan anarki dan menyeronokkan,” kata pengarah itu. Tetapi untuk benar-benar menghormati mangsa, ia perlu lebih daripada perjalanan ringan. “Menjelang akhir kisah, kami mahu ia benar-benar berat secara emosi.”