Kisah Sebenar Pembunuh Upahan Palsu di Sebalik Filem Terbaru Richard Linklater, Hit Man

Hit Man

Hit Man, filem terbaru daripada Richard Linklater, adalah banyak perkara: komedi romantik yang lucu dengan sedikit sentuhan kelakar, saat menaikkan bintang untuk pelakon Glen Powell, dan adaptasi “agak” sebuah kisah benar yang kononnya diilhamkan oleh kehidupan sebenar.

Linklater dan Powell, yang turut menulis skrip filem ini, telah mengambil kehidupan sebenar Gary Johnson, seorang profesor yang bekerja sambilan sebagai pembunuh upahan palsu untuk pihak penguatkuasaan undang-undang, dan mengubahnya kepada sebuah cereka Hollywood. Formula ini tidak selalu berkesan, tetapi berjaya dilakukan dalam kes ini. Di sini, Powell dan Linklater telah menggunakan kebenaran yang lebih pelik daripada kehidupan nyata untuk menghasilkan sesuatu yang sungguh menyenangkan.

Musim festival filem musim luruh penuh dengan kandungan mengenai pembunuh upahan. Hit Man ditayangkan perdana di Festival Filem Venice dan menerima pujian bersama-sama cerita pembunuh upahan David Fincher The Killer dan pengambilan inframerah Harmony Korine mengenai genre yang sama Aggro Dr1ft. Festival Filem Toronto di mana Hit Man juga ditayangkan seterusnya menyaksikan tayangan perdana filem pembunuh upahan yang menghidap demensia oleh Michael Keaton bertajuk Knox Goes Away. Tetapi Hit Man sebenarnya bukan mengenai pembunuh upahan—ia lebih mengenai daya tarikan pembunuh upahan dalam bentuk seorang lelaki yang berpura-pura menjadi salah seorang daripada mereka.

Asal-usul cerita

Asas kisah ini berasal daripada satu rencana jurnalisme panjang tahun 2001 oleh Skip Hollandsworth dalam Texas Monthly, yang menceritakan kerja-kerja Johnson, yang menyamar sebagai pelbagai pembunuh upahan untuk membantu polis Houston menangkap orang yang mahu mengupah pembunuh bagi membunuh seseorang. Johnson meninggal dunia tahun lepas, tetapi beliau dianggap menurut Hollandsworth, sebagai “Laurence Olivier dalam bidang ini.” Seorang sumber dilaporkan berkata “Gary adalah pelakon yang hebat yang boleh menjadi apa sahaja yang diperlukan dalam apa jua situasi yang dihadapinya.” Apabila tidak melakukan kerja ini untuk jabatan polis, beliau ialah seorang profesor di sebuah kolej komuniti tempatan yang tinggal bersama dua ekor kucingnya. Memandangkan betapa pentingnya anonimiti dalam kerjanya, ia membantu kerana beliau kelihatan tidak mencurigakan kepada jiran-jiran dan kebanyakannya menyendiri.

Sudah pasti, dengan gambaran pelbagai dimensi sedemikian, anda boleh faham mengapa seorang pelakon seperti Powell, yang kerap bekerjasama dengan Linklater dalam Everybody Wants Some!! dan Apollo 101⁄2: A Space Age Childhood, akan tertarik dengan peranan sedemikian. Hit Man, filem itu, menggunakan nama Johnson dan banyak fakta daripada artikel itu, termasuk catchphrasenya “All pie is good pie.” Tetapi ia juga menambahkan elemen baharu kepada cerita dengan bertanya: Bagaimana jika lelaki ini bertemu seorang wanita dalam tugasnya dan jatuh cinta?

Linklater telah mengetahui mengenai artikel Hollandsworth sejak ia diterbitkan, memandangkan beliau kenal rapat dengan wartawan berkenaan, yang turut menulis skrip 2011 Bernie, yang juga berdasarkan liputannya. Tetapi, menurut Variety, projek ini benar-benar dijayakan semasa pandemik apabila Powell, yang membuat penulisan skrip caturan sulungnya di sini, menghubungi Linklater mengenai cerita ini.

Versi filem

Hit Man

Dalam skrin, Gary digambarkan pada permulaan naratif sebagai seorang pemerhati burung yang kikuk dengan seluar berpinggang tinggi dan cermin mata yang secara tidak sengaja terlibat dalam kerjanya. Walaupun kerja utamanya ialah sebagai profesor falsafah dan psikologi, beliau telah melakukan kerja teknikal untuk operasi umpan sejak di New Orleans. Apabila pegawai polis yang korup (Austin Amelio) yang biasanya bekerja di lapangan digantung, Gary dipanggil. Dan seperti Johnson yang sebenar, beliau amat mahir mendapatkan orang untuk menyatakan jenayah yang mereka mahu lakukan—sesuatu yang mesti dilakukan, dengan jelas dan direkodkan, bagi pihak polis mengumpul bukti yang mencukupi untuk mensabitkan kesalahan.

Memandangkan minat akademiknya terhadap tingkah laku manusia, Gary gembira dengan pekerjaan sampingan baharunya. Dia membayangkan jenis pembunuh upahan yang disangka oleh pelanggan, kemudian berpakaian untuk acara itu. Ini memberi peluang kepada Powell, yang terkenal dengan watak sombongnya dalam Top Gun: Maverick, untuk mempamerkan kerja watak yang sangat menarik, mempengaruhi pelbagai aksen dan memakai pelbagai rambut palsu.

Kemudian dia bertemu Madison (Andor’s Adria Arjona). Dia seorang wanita dalam perkahwinan yang buruk yang menelefon Gary untuk menyingkirkan suaminya yang mengawal. Tetapi dinamiknya serta-merta berbeza. Untuk Madison, dia mengambil identiti Ron, seorang lelaki yang suave tetapi tenang, dan apabila mereka bertemu di sebuah kedai makan dia boleh melihat bahawa dia benar-benar tertekan. Jadi dia menawarkannya jalan keluar, memberitahunya untuk mengambil wang yang diserahkannya dan menggunakannya untuk mendapatkan kehidupan baru.

Tindakan kebaikan itu sebenarnya diambil daripada penutup artikel Hollandsworth, yang menerangkan panggilan yang diterima Johnson daripada seorang wanita yang memberitahu pekerja Starbucks bahawa dia sedang mencari seseorang untuk membunuh teman lelakinya yang suka menganiaya. Sebaliknya melakukan operasi umpan, Johnson, selepas mengetahui lebih lanjut tentang situasi keganasan yang dialaminya, memutuskan untuk membantunya, mengaturkan sumber untuk membantunya masuk ke tempat perlindungan. Semua ini mendorong Hollandsworth untuk mempersendakannya, “Pembunuh upahan terhebat di Houston baru sahaja menjadi lembut.”

Tetapi dalam versi filem, hubungan itu berlanjutan. Madison menghubungi Gary sebagai Ron, dan Gary, menyukai kedua-duanya Madison dan cara dia bertindak sebagai Ron, menerima tawarannya untuk bertemu. Agak klise untuk mengatakan percikan metafora terbang, tetapi percikan itu memang betul-betul terbang di sini apabila Powell meningkatkan pesona dan Arjona membalas dengan sepadan.

Memandangkan penipuannya dan profesionnya, serta dendam Madison terhadap bekas suaminya, perjalanan mereka ke arah kebahagiaan tidaklah lancar. Tetapi Linklater, yang membuat trilogi Before (Sunrise, Sunset, dan Midnight), adalah penggambar romantik dan segala komplikasinya yang hebat. Gary Johnson yang sebenar telah bercerai tiga kali, menurut Texas Monthly. Dalam filem, dia mendapat kisah cinta epik.