Kisah Benar Pembunuh Siri Permainan Kencan dalam Wanita Jam Itu

Terdapat dua filem yang bermain dalam Anna Kendrick’s arahan sulung, Woman of the Hour, yang bersilang dengan cara yang menggusarkan. Dalam satu terdapat kisah seorang pembunuh bersiri yang merogol dan membunuh wanita dan gadis di seluruh negara, menawarkan untuk mengambil gambar mereka sebelum jenayahnya. Dalam satu lagi, terdapat saga seorang pelakon muda yang bercita-cita tinggi yang mengambil kerja di The Dating Game untuk visibiliti. Salah seorang bakal suaminya? Pembunuh bersiri itu sendiri.

Fakta yang menakutkan: Ia berdasarkan kisah benar.

Pada tahun 1978, Rodney Alcala, yang akhirnya disabitkan tujuh pembunuhan tetapi mungkin melakukan lebih 100, muncul di The Dating Game bersama Cheryl Bradshaw, yang dilakonkan oleh Kendrick sendiri di skrin. Woman of the Hour, yang baru-baru ini ditayangkan perdana di Festival Filem Antarabangsa Toronto, mempersendakan insiden itu dengan mata untuk meneroka dinamik gender yang membolehkan Alcala terlepas tangkapan sehingga tahap dia boleh muncul di televisyen kebangsaan di tengah-tengah siri bunuhnya. Ia adalah kisah yang tidak masuk akal yang kini mendapat rawatan sinematik berkilat yang memaparkan kengerian tindakan Alcala sepenuhnya. Tetapi ia juga bertujuan untuk menyimpang dari entri tipikal dalam genre jenayah benar yang terlalu tepu dengan menawarkan komen hampir komedi tentang seksisme Hollywood zaman dahulu.

Bagaimana filem ini berfungsi

Kendrick tidak hadir di perdana di Toronto sejajar dengan peraturan mogok SAG-AFTRA, menghantar penerbit untuk memperkenalkan filem itu bagi pihaknya. Namun, ini adalah bahan yang jelasnya telah didedikasikan: Dia pertama dilampirkan hanya sebagai bintang sebelum akhirnya mempitch untuk mengarahkannya sendiri apabila pengarah sebelumnya jatuh.

Filem ini dibuka pada tahun 1977 dengan Alcala, yang dilakonkan oleh Station Eleven‘s Daniel Zovatto, mengambil gambar wanita yang tidak lama lagi akan diserang di Wyoming. Filem itu, dengan skrip oleh Ian MacCallister McDonald, kemudian meneruskan untuk melompat di sekitar dalam masa. Semua bahagian yang melibatkan Cheryl berlaku secara linear ketika dia dengan enggan bersetuju untuk pergi ke The Dating Game, selepas gagal mendapatkan pekerjaan di mana rupa parasnya dibincangkan secara terbuka dalam uji bakat. Setiap beberapa ketika, ia memotong kembali kepada Rodney, mengulangi coraknya dengan pelarian di San Gabriel pada tahun 1979 dan pramugari di New York pada tahun 1971, kedua-duanya berdasarkan mangsa sebenar Alcala.

Walaupun bahagian yang melibatkan Cheryl Kendrick ditandai dengan gaya laju khas pelakon-pengarah itu, bahagian yang melibatkan Rodney Zovatto dimainkan dengan ancaman yang semakin menggusarkan. Dia besar dan tidak henti-henti licik, walaupun secara teori sepatutnya menawan wanita untuk bersetuju mengikutinya ke lokasi terpencil.

Apabila episod Cheryl berlangsung, penonton (Nicolette Robinson) mengenali Rodney sebagai orang yang terakhir dilihat dengan rakannya yang kemudian diserang seksual dan dibunuh, tetapi rayuannya untuk bercakap dengan seseorang yang bertanggungjawab untuk memperingatkan mereka tidak diendahkan. Tema suara dan pengalaman wanita yang diabaikan berterusan di seluruh filem; apa yang kurang meyakinkan adalah bagaimana sesiapa boleh mungkin tidak melihat betul-betul ke teras kejahatan Rodney.

Kisah sebenar

Woman of the Hour mengambil beberapa kebebasan dengan fakta naratifnya, terutama apabila datang kepada susunan The Dating Game. Ia secara aneh tidak masuk ke dalam bagaimana Alcala telah dilemparkan ke acara itu—walaupun dilaporkan telah disabitkan dan masuk penjara kerana penderaan seksual kanak-kanak. Selain itu, dalam temu bual 2021 di 20/20 penerbit eksekutif acara Mike Metzger berkata dia mempunyai perasaan yang bercanggah sebelum memilih Alcala, penerbit itu berkata, ““Dia mempunyai aura misteri tentang dirinya yang saya rasa tidak selesa.”

Struktur The Dating Game melibatkan wanita menyoal tiga peserta lelaki—yang rupa mereka dilindungi daripadanya di sebalik penghalang—sebelum akhirnya membuat pilihan tentang siapa yang akan dia keluar dengannya. Walaupun dalam filem Alcala adalah “Bachelor Nombor Tiga” pada hakikatnya dia adalah “Bachelor Nombor Satu,” perbezaan kecil. Dalam kedua-dua kes, dia menang.

Walaupun dalam filem itu, Cheryl mengambil alih dengan mengajukan soalan kepada bakal suaminya yang lebih pintar daripada pertanyaan penuh sindiran di kad isyaratnya, pada hakikatnya jawapan menang Alcala adalah cabul dan, jujurnya, menyeramkan dari awal. Bradshaw bertanya: “Saya menghidangkan anda untuk makan malam. Apa panggilan anda dan rupa anda?” Alcala menjawab, “Saya dipanggil pisang dan saya kelihatan baik.” Apabila dia mengikuti, dia berkata, “Kupas saya.”

Selepas itu, Bradshaw menelefon penyelaras peserta Ellen Metzger dan, menurut temu bual Metzger dengan 20/20, berkata dia tidak mahu meneruskan kencan itu, naluri yang berkemungkinan menyelamatkan nyawanya. “Dia berkata, ‘Ellen, saya tidak boleh keluar dengan lelaki ini,’” kata Metzger. “‘Ada getaran aneh yang datang daripadanya. Dia sangat pelik. Saya tidak selesa. Adakah itu akan menjadi masalah?’ Dan sudah tentu, saya berkata, ‘Tidak.’” Alcala akhirnya dihukum mati di California pada tahun 2010 kerana lima pembunuhan wanita dan gadis pada tahun 1970-an. Pada 2013 dia dihukum lebih banyak masa di New York untuk dua pembunuhan selanjutnya. Dia meninggal di koridor mati pada 2021.

Woman of the Hour membayangkan pertemuan selepas pertunjukan di mana Cheryl belajar tangan pertama betapa berbahayanya Rodney berpotensi, saat gelap yang namun berakhir dalam semacam kemenangan baginya. Tidak banyak yang diketahui tentang Bradshaw sebenarnya, jadi Kendrick dan McDonald mengembangkannya, merangka beliau sebagai wanita yang menabrak mesin Hollywood yang mahu dia tanpa otak dan hanya menghakiminya berdasarkan tubuhnya. Walaupun plot akhirnya kembali kepada Rodney dan penangkapannya, Cheryl adalah watak yang paling hidup dan dikenali di skrin, walaupun dalam kehidupan sebenar dia kekal misteri.