Kirby meminta maaf kerana pentadbiran Biden berbohong mengenai amaran kepada kerajaan Iraq sebelum serangan

(SeaPRwire) –   menyesal pada Selasa kerana salah mendakwa minggu lepas bahawa pegawai Iraq dimaklumkan sebelum siri serangan udara bersepadu.

mengaku salah Jumaat lepas bahawa pengeboman sasaran berkaitan dengan Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC) di dalam sempadan Iraq disampaikan kepada pemimpin negara terlebih dahulu.

Dia terpaksa menarik balik dakwaan ini selepas timbalan jurucakap Kementerian Luar Negeri Vedant Patel mengesahkan ini tidak tepat dan bahawa Iraq tidak dimaklumkan sehingga selepas serangan.

“Iraq, seperti setiap negara di rantau ini, memahami bahawa akan ada tindak balas selepas kematian askar kami. Berkenaan tindak balas khusus ini pada Jumaat, tiada pemberitahuan terlebih dahulu,” kata Patel kepada media pada Isnin. “Kami memaklumkan Iraq sebaik sahaja serangan berlaku.”

mengeluarkan kenyataan tentang kekeliruan yang sama hari itu, dengan mengatakan dia bergantung kepada “maklumat yang telah diberikan kepadanya pada masa itu.”

Dalam sidang akhbar Selasa, membuka dengan berucap panjang tentang dakwaan palsu itu.

“Saya pasti kebanyakan anda telah melihat kenyataan yang saya keluarkan semalam untuk membetulkan apa yang saya katakan pada malam Jumaat tentang pemberitahuan terlebih dahulu kepada pegawai Iraq pada malam Jumaat sebelum serangan yang kita lakukan ke atas kemudahan berkaitan kumpulan militia pro-Iran,” kata kepada media. “Dan saya sangat menyesal atas kesilapan, dan saya menyesal sebarang kekeliruan yang disebabkannya. Ia berdasarkan maklumat yang kami ada atau yang diberikan kepada saya dalam jam awal selepas serangan. Ternyata maklumat itu salah. Dan saya sungguh menyesal kesilapan itu.”

“Dan saya harap anda akan memahami tiada niat jahat di sebaliknya, tiada niat sengaja untuk mengelirukan, untuk salah. Saya ambil tanggungjawab ini dengan sangat serius. Dan saya sungguh menyesal kesilapan yang saya buat.”

Serangan itu datang sebagai tindak balas kematian tiga anggota perkhidmatan AS minggu lepas di pangkalan AS di Jordan.

Bait Putih menekankan pada petang Jumaat bahawa Amerika Syarikat “tidak mencari perang dengan Iran”, dengan mengatakan serangan balas membalas di Syria dan Iraq direka untuk “mengurangkan ketegangan” dan “menamatkan” serangan terhadap tentera AS di rantau itu.

Serangan drone pada petang Ahad lepas yang menyerang pangkalan tentera di timur Syria, di mana tentera bersekutu Kurdi berpangkalan, meninggalkan sekurang-kurangnya enam askar Kurdi bersekutu terbunuh, menurut pegawai.

Pemberontak telah melancarkan serangan terhadap sasaran tentera dan awam AS dan serantau sejak pecahnya perang Israel-Hamas pada Oktober.

Brooke Singman Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.