Kira-kira 340 tentera Burma melarikan diri ke Bangladesh berikutan pertembungan pemberontak, negara berkata

(SeaPRwire) –   Kira-kira 340 anggota Border Guard Police Burma dan tentera telah melarikan diri ke Bangladesh bersama-sama dengan tentera minoriti etnik, kata menteri luar negara Bangladesh pada Khamis.

Hasan Mahmud berkata 340 anggota keselamatan itu telah memasuki Bangladesh sehingga Rabu. Beliau berkata Bangladesh sedang membincangkan isu itu dengan kerajaan Burma dan bersedia untuk mengembalikan mereka.

Mahmud membuat kenyataan itu semasa lawatan ke India, lawatan pertamanya sejak dilantik sebagai menteri luar negara bulan lepas.

Sebelum ini minggu ini, agensi sempadan Bangladesh berkata beberapa tentera Burma telah memasuki hari-hari kebelakangan ini semasa berlakunya pertempuran dengan Tentera Arakan di negeri Rakhine Burma yang bersempadan dengan Bangladesh. Ini merupakan kali pertama tentera Burma diketahui melarikan diri ke Bangladesh sejak pembentukan pakatan tentera minoriti etnik di Burma melancarkan serangan terhadap kerajaan tentera pada lewat tahun lepas.

Para pegawai berkata tentera yang memasuki telah dibubarkan senjata dan dibawa ke tempat selamat.

Mahmud berkata beliau juga menimbulkan isu itu, yang berkongsi sempadan 1,020 batu dengan Burma dan menjadi tuan rumah beribu-ribu pelarian dari Burma di pelbagai negeri. Pegawai India pada November menganggarkan beribu-ribu telah memasuki negeri timur laut India untuk melarikan diri daripada pertempuran berat di negeri Chin, Burma.

Secara berasingan pada Khamis, Kementerian Dalam Negeri India mengumumkan bahawa ia akan mengakhiri pergerakan bebas antara India dan Burma “untuk memastikan keselamatan dalam negeri negara.” Rejim Pergerakan Bebas, seperti yang dikenali, merupakan perjanjian antara kedua-dua negara yang membenarkan orang yang tinggal di sepanjang sempadan untuk bergerak sehingga 10 batu di dalam negara satu sama lain tanpa visa.

Tentera Arakan merupakan sayap tentera minoriti Rakhine yang menuntut autonomi daripada kerajaan pusat Burma. Ia telah menyerang pos tentera di negeri barat sejak November.

Ia merupakan sebahagian daripada pakatan tentera minoriti etnik yang dikenali sebagai Tiga Persaudaraan yang melancarkan serangan pada Oktober dan memperoleh wilayah strategik di timur laut Burma. Kejayaannya dianggap sebagai kekalahan besar bagi kerajaan tentera, yang merampas kuasa pada Februari 2021 daripada kerajaan terpilih Aung San Suu Kyi dan kini terlibat dalam perang saudara meluas.

Bangladesh berkongsi sempadan 168 batu dengan Burma yang didominasi Buddha dan menjadi tuan rumah lebih 1 juta pelarian Muslim Rohingya, banyak yang melarikan diri dari Burma bermula Ogos 2017 apabila tentera Burma melancarkan “operasi pembersihan” kejam terhadap mereka berikutan serangan oleh kumpulan pemberontak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.