Kim Jong Un mengancam akan menyerang, ‘menakluki’ Korea Selatan jika berlaku konflik

(SeaPRwire) –   sekali lagi mengancam kekuatan tentera terhadap lawan selatan negara mereka

membuat komen pada hari Khamis semasa sambutan ulang tahun ke-76 tentera Rakyat Korea Utara.

“Menetapkan boneka Selatan sebagai musuh utama yang paling merugikan dan musuh utama yang tidak berubah dan memutuskan ia sebagai dasar kebangsaan untuk menduduki wilayah mereka jika berlaku keadaan darurat adalah langkah yang munasabah untuk keselamatan abadi negara kita dan keamanan dan kestabilan masa depan,” kata Kim Jong Un, menurut Agensi Berita Pusat Korea (KCNA).

KCNA adalah agensi berita milik negara.

Kenyataan dari Kim Jong Un adalah terbaru dalam siri ancaman dari kepimpinan Korea Utara untuk memusnahkan Korea Selatan jika diprovokasi dengan serangan.

“Damai bukan sesuatu yang sepatutnya diminta atau diperoleh melalui rundingan,” kata diktator itu.

Korea Utara, sebuah negara yang sangat termiskin dan tidak dilengkapi secara ketenteraan, biasanya berjalan di atas garis tipis dengan menyuarakan ancaman serius tentera jika dikodkan dalam bahasa pertahanan diri.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, Kim Jong Un telah memerintahkan pembatalan sepenuhnya usaha untuk akhirnya bersatu semula dengan Korea Selatan – harapan jauh pada kedua-dua Korea Utara dan Selatan sejak permulaan Perang Korea.

Kim telah meningkatkan usaha perindustrian negaranya dalam beberapa bulan kebelakangan ini dengan matlamat membina tentera laut bersenjata nuklear untuk menentang apa yang dia anggap Amerika Syarikat dan Jepun.

Tentera laut “menyajikan dirinya sebagai isu paling penting dalam mempertahankan kedaulatan maritim negara ini dengan cara yang boleh diandalkan dan meningkatkan persiapan perang,” kata Kim pada awal bulan ini semasa pemeriksaan kemudahan tentera laut.

Menurut agensi berita Korea, kapal perang yang dibina di Nampho berkaitan dengan pelan pembangunan tentera selama lima tahun yang ditetapkan semasa kongres parti pemerintah pada awal 2021. Ia tidak menyatakan jenis kapal perang yang dibina.

Di limbungan kapal, Kim memerintah pekerja untuk “tanpa syarat” melengkapkan usaha dalam jangka masa pelan yang berjalan sehingga 2025, menurut KCNA.

Lawrence Richard dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.