Kilang pengeluaran terbesar di UK, Tata Steel, undi mogok berhubung kehilangan kerja

(SeaPRwire) –   LONDON (AP) — pekerja di kilang pengeluaran keluli terbesar di Britain mengundi untuk mogok buat kali pertama dalam tempoh 40 tahun untuk memprotes kehilangan 2,800 pekerjaan yang dirancang oleh pemilik Tata Steel, pegawai kesatuan berkata Khamis.

Kesatuan Unite berkata 1,500 daripada ahlinya di loji selatan Wales dan pemprosesan kecil yang berhampiran Newport Llanwern menyokong tindakan mogok.

Pada Januari, Tata berkata ia akan menutup kedua-dua tiub peniup di Port Talbot sebagai sebahagian daripada rancangan untuk menjadikan operasinya di UK lebih ringan dan hijau, menggantikannya dengan tiub lengkungan elektrik yang lebih ramah alam sekitar.

Unite berkata Tata mempunyai pilihan lain selepas kesatuan itu menjamin komitmen daripada pembangkang utama Parti Buruh bahawa ia akan melabur 3 bilion paun (£3.8 bilion) dalam keluli UK, berbanding 500 juta paun yang dijanjikan oleh kerajaan Konservatif semasa. Ini mungkin penting kerana Buruh jauh di hadapan Konservatif dalam pungutan suara awam menjelang pilihan raya umum yang dijangka akan diadakan pada musim gugur.

“Di UK, rancangan Tata dan kerajaan menggambarkan pemikiran jangka pendek kerajaan yang sudah lapuk dan tidak berminat menandakan masa ke pilihan raya umum,” kata Setiausaha Agung Unite Sharon Graham.

Dia berkata undian menyokong mogok berlaku walaupun ancaman daripada Tata bahawa pakej pemecatan yang dipertingkatkan akan ditarik balik jika pekerja mogok.

Tata telah berkata bahawa rancangannya untuk beralih dari tiub peniup arang batu ke tiub lengkungan elektrik, yang menghasilkan keluli daripada besi tua, memerlukan kurang pekerja dan bahawa 2,500 pekerjaan akan hilang menjelang pertengahan tahun depan, dengan 300 lagi berisiko jangka panjang. Kedua-dua tiub peniup dijadualkan ditutup tahun ini, dengan tiub lengkungan elektrik baru dipasang menjelang 2027.

Tata berkata selepas undian bahawa rancangannya kekal seperti yang dirancang.

“Ambisian kami kekal bergerak cepat dengan peralihan yang adil, dan menjadi pusat ekosistem hijau industri masa depan yang mampan di UK,” kata jurucakap syarikat itu.

Berita penutupan tiub peniup adalah tamparan besar kepada Port Talbot, bandar berpenduduk kira-kira 35,000 orang yang ekonominya dibina di sekitar industri keluli sejak awal 1900-an. Kurang daripada 1,000 orang dijangka akan ditempatkan di loji jika penstrukturan semula berlaku.

Pada puncaknya pada tahun 1960-an, kilang keluli Port Talbot mempekerjakan kira-kira 20,000 orang, sebelum penawaran lebih murah daripada Jerman dan negara lain menjejaskan pengeluaran. Lebih daripada 300,000 orang bekerja dalam industri keluli Britain pada tahun 1971; menjelang 2021 ia kira-kira 26,000.

Industri keluli kini menyumbang 0.1% ekonomi British dan 2.4% gas rumah hijau negara itu, menurut kajian oleh Pejabat Parlimen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.