Kevin McCarthy Membesalah Dasar Iklim Biden untuk Serangan di Israel

Former Speaker of the House Kevin McCarthy (R-CA) talks to members of the media as he arrives to a candidate forum with House Republicans to hear from members running for U.S. Speaker of House in the Longworth House Office Building on October 10, 2023 in Washington, DC.

Dalam pemikiran banyak konservatif Amerika, serangan mengerikan oleh militan Palestin terhadap orang awam Israel pada akhir minggu ini boleh disalahkan sekurang-kurangnya kepada dasar Presiden Joe Biden. Dalam pandangan ini, sebahagian besar kesalahan itu berkaitan dengan usaha pentadbiran untuk menangani perubahan iklim, walaupun hubungan pasti antara kedua-duanya agak kabur.

Itulah salah satu kesimpulan yang boleh diambil daripada komen bekas Speaker Dewan Perwakilan, Kevin McCarthy (R-Calif.) kepada wartawan pada Isnin berikutan serangan Hamas yang menewaskan orang awam Israel. Komen itu mengandungi banyak tuduhan keselamatan kebangsaan yang dijangka – Presiden digambarkan lemah terhadap Iran, lemah terhadap keselamatan sempadan, dan secara umumnya buruk dalam memproyeksikan kekuatan Amerika Syarikat di peringkat antarabangsa.

Kami akan meninggalkan penganalisisan beberapa kritikan tersebut kepada rakan sekerja kami di Washington DC. Kami juga akan meninggalkan persoalan sebarang peranan dekad sokongan tidak berbelah bagi dan bipartisan Amerika Syarikat terhadap Israel yang mungkin memainkan peranan dalam mengekalkan konflik, ketika Pasukan Pertahanan Israel mengepung enklaf Palestin 2.2 juta orang yang dipimpin oleh perdana menteri Israel yang berjanji untuk mengurangkannya kepada “runtuhan”. Sebaliknya, kami akan memberi tumpuan kepada salah satu titik kritikan McCarthy: bahawa dasar hijau Biden telah datang pada kos kepentingan keselamatan kebangsaan Amerika Syarikat dan sekutunya, dan – seperti yang McCarthy tampaknya implikasikan – secara tidak langsung mencipta keadaan untuk serangan Hamas.

“Presiden Biden sebelum ini mengatakan bahawa ancaman utama yang dihadapi Amerika Syarikat ialah perubahan iklim. Ini tidak benar,” kata McCarthy, kemudian menyenaraikan keganasan, keselamatan sempadan, pengeluaran tenaga dan kuasa Iran, Rusia dan China sebagai ancaman yang lebih besar. “Daripada memberi tumpuan kepada Green New Deal-nya, beliau sepatutnya memberi tumpuan untuk melindungi rakyat Amerika,” katanya.

Pada dasarnya, hujah McCarthy kedengaran bahawa Amerika Syarikat dan sekutunya lebih selamat apabila Amerika Syarikat menghasilkan lebih minyak. Dengan “menyerang” pengeluaran minyak Amerika, Biden telah memberi kuasa kepada negara petroleum musuh seperti Iran dan Rusia.

Satu versi berita ini juga terdapat dalam akhbar surat berita Climate is Everything. Untuk mendaftar, klik di sini.

Anda boleh membayangkan kemajuan alam sekitar progresif AS berkata kepada diri mereka sendiri, “sekiranya sahaja ia benar!” Sikap Biden terhadap pengerahan baharu telah, pada dasarnya, tindakan seimbang antara menenangkan penyokong hijau yang marah terhadap keputusannya pada Mac untuk membenarkan ladang minyak baharu yang besar di Alaska, dan realiti politik bahawa harga tinggi di stesen minyak cenderung menjadi tiket satu penggal kepresidennian. McCarthy tidak menyingkap fakta bahawa pengeluaran minyak AS dijangka menetapkan rekod baharu tahun ini dan tahun depan, walaupun mandat mendesak daripada saintis dunia untuk mengurangkan pelepasan bahan api fosil. Daripada menekan pengeluaran minyak, strategi iklim Biden bergantung kepada penciptaan insentif kewangan untuk tenaga hijau dan pembuatan. Mungkin pil pahit terbesar yang perlu ditelan oleh Demokrat apabila meluluskan Akta Pengurangan Inflasi tahun lalu adalah membenarkan lagi lebih banyak pengerahan minyak sebagai pertukaran untuk subsidi hijau yang sangat diperlukan.

Selain itu, terdapat justifikasi keselamatan kebangsaan yang baik untuk mengurangkan pelepasan karbon (Tidak kira imperatif untuk membantu mengelakkan penderitaan manusia yang tak terkira di seluruh dunia dan bencana tahap tamadun mungkin). Pemanasan global tidak dikawal akan tenggelamkan AS dengan pelarian iklim, menggempur pantai dengan ribut gergasi, dan mengancam bekalan makanan, infrastruktur, dan sehingga pangkalan tentera luar negara, dan secara keseluruhannya membuat dunia menjadi tempat yang lebih ganas dan tidak stabil. Ia juga pasti langkah yang baik, dari segi geopolitik, bagi AS untuk melabur dalam membina keupayaannya untuk mengeluarkan bateri dan tenaga angin dan suria, daripada membenarkan China menguasai pasaran global. Dengan kos teknologi itu menurun, berpegang teguh kepada bahan api fosil akan sama seperti melabur dalam kuda ketika dunia beralih kepada petroleum.

Tiada apa yang dijangka akan menyakinkan konservatif daripada cuba menggunakan tindakan iklim sebagai senjata untuk menyerang Demokrat menjelang pilihan raya tahun depan. Strategi kelihatannya ialah untuk menghubungkan sebarang krisis semasa dengan tindakan pelepasan karbon, seolah-olah sebarang perhatian kerajaan terhadap biosfer mesti semestinya datang pada kos sesuatu yang lain. Tetapi, seperti yang dinyatakan Koordinator Keselamatan Negara untuk Komunikasi Strategik John Kirby kepada FOX News pada Isnin, dengan sumber besar kerajaan persekutuan, tidak kira anggaran pertahanan $816.7 bilion, kami cukup besar, berkuasa, dan berkesan untuk dapat menangani semua ancaman keselamatan kebangsaan yang berbeza ini. “Dan salah satunya benar-benar ialah perubahan iklim.”