Ketua Pertahanan UK menekankan AI sebagai kunci untuk memperkukuh keselamatan terhadap ambisi Cina

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara untuk Pertahanan Britain Grant Shapps telah menekankan (AI) sebagai komponen utama untuk memperkukuh keselamatan sekutu, seperti aliansi AUKUS yang semakin penting antara AS, UK dan Australia.

“Kami sedang memantau dan bekerja pada perkara-perkara ini dengan sangat rapat,” kata Shapps kepada Digital dalam temu bual terbaru.

“Perang selalu berubah dan selalu menjadi yang pertama untuk memukul. Ia sentiasa mengenai siapa yang boleh membangunkan pertahanan atau senjata yang akan memenangi pertempuran terbaik,” kata Shapps. “Ia tidak berbeza dengan AI.

“Kami mula melihat bagaimana ia digunakan, [dan] perkara paling penting adalah bekerja pada sekutu-sekutu kami yang membuatnya lebih kuat. Ada perikatan hebat. Ia mempunyai sokongan lintas parti di rumah dan di sini di AS, , dan ia adalah penyelarasan antara British, Amerika dan kawan-kawan kami di Australia.

“Dalam itu, kami sedang bekerja pada perkara-perkara seperti AI. Ia dipanggil tiang dua AUKUS. Ia adalah kerja hebat, dan ia hanya akan memperkukuh keselamatan kolektif kami. Dan ia hanyalah contoh cara Global Britain bekerja dengan Amerika, [dan] Australia dalam kes ini.”

AUKUS, dibentuk pada September 2021, asalnya bertujuan untuk tetapi dengan cepat berkembang menjadi elemen penting dasar keselamatan dan luar negara untuk tiga negara yang terlibat. Pada Disember 2023, pakatan itu bersetuju untuk meningkatkan ujian sistem pertahanan drone laut sebagai cara melawan ekspansi tentera laut China di rantau Asia Pasifik.

Kumpulan itu minggu lepas mendedahkan bahawa ia juga telah menjalankan siri ujian kenderaan robotik di Australia Selatan pada musim gugur 2023, eksperimen dengan pergerakan dan keupayaan sensor robot semasa Operasi Berkanun Kenderaan Robotik dalam Persekitaran Bertentangan (TORVICE) untuk mengenal pasti dan menyelesaikan “kelemahan yang dihadapi oleh sistem autonomi dalam persekitaran perang elektronik yang sesak.”

Arahan agresif AUKUS telah mengejar dengan senjata dan kenderaan tanpa pemandu menunjukkan peranan AI yang semakin penting dalam sekutu keselamatan. Tiang II AUKUS, dikenali sebagai Pilar Keupayaan Lanjutan AUKUS, bertujuan untuk membangunkan dan menyepadukan teknologi dan keupayaan menerajui, menurut Pentagon.

Ujian TORVICE membolehkan kumpulan itu melihat bagaimana rangkaian kenderaan darat robotiknya berfungsi apabila dikenakan serangan elektro-optik dan kedudukan, navigasi dan masa, Kementerian Pertahanan UK berkata dalam kenyataan yang dikeluarkan pada 5 Februari.

“Memperkenalkan keupayaan robot berkanun ke tangan pejuang kami dengan selamat dan beretika adalah keutamaan,” Dr. Peter Shoubridge, ketua perang darat dan gabungan pertahanan dan saintis pertahanan untuk Australia, berkata. Beliau menekankan, seperti kebanyakan orang, perlunya pengawasan setiap sistem autonomi, terutamanya dalam kes pertahanan dan senjata.

Dr. Kimberly Sablon dari Pengarah Utama Pentagon untuk Kecerdasan Buatan Bertanggungjawab dan Autonomi, mengatakan bahawa TORVICE “mengukuhkan kerja yang dilakukan oleh rakan-rakan AUKUS” dalam ujian terdahulu, tanda komitmen untuk mengejar AI sebagai cara membantu mengandungi ambisi serantau China dalam mempertahankan sekutu.

Kumpulan pada musim panas 2023 menguji sistem yang boleh mengesan dan menjejak sasaran tentera dalam “persekitaran wakil sebenar” untuk mencari “kelebihan operasi yang perlu untuk mengalahkan ancaman semasa dan masa depan di seluruh medan pertempuran,” menurut kenyataan pers dari Kementerian Pertahanan UK.

“Kami komited untuk bekerjasama dengan rakan-rakan untuk memastikan bahawa kami mencapai ini sambil juga menggalakkan pembangunan dan pelaksanaan bertanggungjawab AI,” Timbalan Ketua Staf Pertahanan UK Lt. Jen. Rob Magowan berkata pada masa itu.

China menganggap aliansi AUKUS sebagai “jalan yang salah dan berbahaya” untuk “kepentingan geopolitik sendiri, sama sekali tidak mempedulikan kebimbangan komuniti antarabangsa,”.

China terus menekan tuntutan wilayahnya di seluruh Laut China Selatan. Pengawal pantai China telah bertembung dengan nelayan di perairan jiran, cuba untuk menuntut tuntutan pada kerikil di lepas pantai Filipina, contohnya, dan membawa kepada pertukaran tegang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.