Ketua Penguatkuasa Trafik Ditembak Mati Di Bandar Acapulco, Mexico

(SeaPRwire) –   BANDAR RAYA MEXICO (AP) — Ketua trafik telah ditembak mati pada hari Khamis di bandar persinggahan Mexico yang meruncing Acapulco.

Pihak kerajaan bandar menyatakan penjenayah membunuh Eduardo Chávez, ketua polis trafik bandar. Para pelaku membuka api ke atas Chávez di jalan agak jauh dari pantai persinggahan.

di Mexico sering memaksa pemandu bas dan teksi bekerja untuk mereka, dan oleh itu mungkin telah marah dengan hentian kenderaan sedemikian. Video yang dimuat naik ke media sosial pada bulan Mac menunjukkan penguat kumpulan dadah memukul kejam pemandu bas di Acapulco kerana gagal bertindak sebagai pengawal bagi kartel.

Satu video menunjukkan penguat diduga menampar lebih daripada sedozen kali dengan telapak tangan terbuka kepada pemandu dan memanggilnya “haiwan”, dan menuntut dia melaporkan diri beberapa kali sehari dengan kumpulan.

Ia merupakan insiden keganasan maut terkini di Acapulco, yang masih berjuang untuk pulih selepas dilanda Taufan Kategori 5 pada bulan Oktober. Otis meninggalkan sekurang-kurangnya 52 mati dan memusnahkan atau merosakkan kebanyakan hotel.

Pelancong mula beransur-ansur kembali ke persinggahan, kerana keganasan terus tidak berkurang.

Pada bulan Februari, mayat tercekik dua lelaki ditemui di pantai popular Condesa di Acapulco. Peguam negeri pantai Pasifik Guerrero menyatakan mayat lelaki itu menunjukkan “tanda-tanda penyiksaan melalui ikatan” dengan “tanda-tanda penyiksaan di sekeliling leher.”

Kumpulan dadah Mexico kerap membunuh mangsa mereka dengan asfiksia, sama ada dengan mencekik atau melingkari kepala dengan pita pelekat atau beg plastik.

Pada awal Februari, kerajaan negeri mengerahkan 60 detektif bersenjata ke pantai “berikutan peristiwa ganas yang berlaku baru-baru ini.”

Sekurang-kurangnya tiga orang ditembak mati di pantai di Acapulco minggu itu, satu oleh penjenayah yang tiba — dan melarikan diri — di atas bot.

Hanya sebahagian kecil bilik hotel — kira-kira 8,000 — telah dipulihkan.

Kerajaan telah menjanjikan untuk membina kira-kira tiga puluh khemah tentera untuk Pengawal Kebangsaan di Acapulco. Tetapi walaupun beramai-ramai tentera di jalan raya — kira-kira 10,000 Pengawal Kebangsaan dan 6,500 askar — tidak dapat mengekang keganasan kumpulan.

Pada Januari, majlis perdagangan utama Acapulco melaporkan ancaman dan serangan kumpulan menyebabkan kira-90% bas penumpang bandar berhenti beroperasi, menjejaskan pengangkutan utama persinggahan.

Acapulco telah berdarah akibat pertelingkahan wilayah antara kumpulan sejak sekurang-kurangnya 2006. Kumpulan berjuang untuk jualan dadah dan pendapatan daripada memaksa bayaran perlindungan daripada perniagaan, bar, pemandu bas dan teksi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.