Ketua Intelijen Israel yang Lama tentang Kekejaman, Serangan yang Akan Datang ke Gaza, dan Nasib Tawanan

Di antara mangsa serangan kejam 7 Oktober ialah reputasi Israel untuk memusnahkan ancaman sebelum ancaman itu muncul kepada orang lain. Amos Yadlin adalah juruterbang skuadron yang pada Jun 1981 terbang merentasi Timur Tengah untuk memusnahkan reaktor nuklear Osirak Iraq. Tetapi Yadlin, 71 tahun, paling dikenali untuk lima tahun beliau menghabiskan sebagai mejar jeneral yang mengetuai pengarah tentera udara Israel, salah satu agensi yang kelihatannya gagal mengesan rancangan Hamas untuk memecahkan halangan yang mengelilingi Lembah Gaza, dan membunuh kira-kira 1,200 orang Israel.

Berbual dengan TIME pada Khamis dari pejabat kumpulan perundingan yang diasaskannya, MIND Israel, Yadlin enggan membincangkan kelemahan keselamatan berkenaan insiden itu. Tetapi beliau bercakap tentang perkara-perkara mendesak yang lain – termasuk butiran kekejaman yang dilakukan Hamas di komuniti kolektif, atau kibbutzim, yang bersempadan dengan Lembah; syarat Israel untuk melepaskan sekurang-kurangnya sebahagian daripada sekurang-kurangnya 150 tebusan yang diseret kembali ke Gaza; kemustahilan serangan Israel yang akan datang ke Lembah itu berakhir dengan penaklukannya semula; dan kemungkinan perang itu akan, pada masa depan, menghasilkan penyesuaian politik dengan orang Palestin.

TIME: Apakah penilaian anda? Di mana kita berada?

AMOS YADLIN: Biarkan saya katakan begini. Israel diserang oleh negara jiran, sebuah negara mini dikawal oleh Hamas dan kita perlu merujuk konflik ini seolah-olah sebuah negara diserang oleh negara jiran. Kembalilah ke tahun 1939 atau kembali ke 11 September. Kita lihat Hamas bertanggungjawab atas serangan ini. Kita lihat Hamas menyerang Israel dengan kejutan dan kita akan pergi ke perang untuk memusnahkan Hamas. Malam tadi matlamat perang telah diisytiharkan oleh Perdana Menteri, menteri pertahanan dan Jeneral Gantz yang menyertai kerajaan. Ini adalah objektif yang sangat tinggi dan apa yang kita perlu letakkan di belakang kita ialah semua pemikiran sebelum Sabtu, kerana paradigma ialah bahawa Hamas, walaupun ia sebuah pertubuhan pengganas, adalah kerajaan yang boleh dipertanggungjawabkan yang mengambil berat tentang penduduk 2 juta orang Gaza, dan mereka berkelakuan sedemikian. Mereka dapat wang dari Qatar, untuk rakyat melalui Israel, mereka hantar pekerja untuk bekerja di Israel dan mereka berkelakuan seperti kerajaan yang bertanggungjawab. Andaian ini tidak wujud lagi. Kini kita lihat Hamas lebih buruk daripada ISIS. Hamas tidak “alamat” kepada mana-mana pihak, untuk perundingan untuk pengaturan, untuk persetujuan. Kita akan memusnahkan Hamas. Inilah matlamat kerajaan Israel. Jangan tulis “kita” kerana bukan saya, tetapi kerajaan Israel telah memutuskan untuk memusnahkan Hamas. Paradigma “alamat” yang bertanggungjawab, telah ditakuti Hamas. Keperluan untuk menguatkan penahanan anda telah hilang. Kini kita tidak lagi dalam permainan penahanan. Kita tidak lagi berurusan dengan niat mereka. Kita berurusan dengan keupayaan mereka.

Saya tidak akan kemukakan pelan operasi kami tetapi anda boleh membayangkan ia merupakan kempen udara yang sangat luas dan kuat dan kemudian kempen darat, yang kami cuba elakkan dalam konflik sebelumnya. Tetapi kerana ini merupakan perang penuh skala saya tidak lihat Israel akan melakukannya hanya dari udara.

Apakah yang dimaksudkan dengan memusnahkan Hamas? Kerana ia juga wujud sebagai jenama, sebagai ideologi, walaupun anda menghapuskan semua keupayaan tentera mereka.

Kami tidak berurusan dengan ideologi. Kami tidak cuba menukar mereka kepada agama Yahudi atau agama Kristian. Mereka pengganas dan mereka percaya kepada pengganasan. Mereka membuktikannya. Apa yang telah mereka lakukan tidak dapat diterima. Mereka membunuh keluarga, wanita, memenggal kanak-kanak, memperkosa gadis muda, membunuh orang tua berusia 90 tahun dan berkelakuan seperti haiwan, jadi kita tidak boleh mengubah ideologi Nazi abad ke-21. Itulah cara kita melayan mereka kini, cara Bersekutu melayan Nazi – bukan untuk meyakinkan mereka menjadi liberal dan demokrat, tetapi untuk memusnahkan keupayaan mereka untuk menimbulkan bahaya kepada Israel dan orang Yahudi.

Perkara paling buruk yang anda sebutkan – saya maksudkan, semuanya mengerikan. Tetapi pembenggalan dan rogol, ini telah didakwa dan kemudian tidak disahkan; anda yakin dengan laporan itu?

Sama sekali. Pengganas bodoh merekodkan diri mereka. Kami mempunyai klip video itu. Kami mendapatinya dan mereka malah bodoh sehingga meletakkan sebahagian daripadanya di media sosial. Tentu sahaja, kini mereka cuba menghapuskan diri daripada apa yang telah mereka lakukan. Tetapi pada abad ke-21 dengan rangkaian sosial, dengan semua orang mempunyai iPhone, mereka mendokumentasikan kekejaman mereka, tiada syak wasangka. Kami boleh membuktikannya tetapi anda akan mula menangis, percayalah.

ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT

Saya tidak meminta untuk melihatnya tetapi anda menyatakan Israel mendokumentasikan rogol dan mendokumentasikan pembenggalan?

[Mengangguk]

Mereka membunuh 1,200 orang. Dua ratus daripadanya adalah askar. Saya menganggarkan 50 daripadanya telah dibunuh dalam serangan pertama. Anda tahu, anda mengambil pos pemerhatian dengan lima wanita dan mereka membunuh semuanya dan mereka melakukan lebih daripada membunuh, tetapi askar kepada askar anda boleh menerima itu. Tetapi apa yang mereka lakukan di kibbutzim tidak dapat diterima. Mereka membakar orang hidup-hidup. Mereka membakar mereka hidup-hidup.

Dan ini adalah mimpi buruk setiap orang Yahudi sejak Holocaust, bahawa dia akan berada di bawah belas kasihan haiwan yang mahu memusnahkannya. Saya dibesarkan sedemikian, mengetahui ia boleh berlaku sekali lagi dan bersumpah ia tidak akan berlaku sekali lagi. Saya berkhidmat selama 40 tahun daripada 75 tahun kehidupan Israel untuk memastikan ia tidak akan berlaku sekali lagi. Dengan satu cara ini lebih serius daripada Perang Yom Kippur, kerana dalam Perang Yom Kippur Barisan Bar Lev jatuh tetapi ia adalah askar yang berada di sana. Dan kami mempunyai beberapa penyelesaian awam, kibbutzim pada tahun ’48, kira-kira dua atau tiga dengan kekejaman. Tetapi kali ini, ia seperti 12 kibbutzim yang secara dasarnya diambil oleh Hamas dan apa yang berlaku di sana tidak dapat dipercayai. Saya melihat jeneral menangis apabila mereka melihat gambar. Menangis.

Adakah mereka mengumpul telefon itu sendiri atau ia sesuatu yang mereka peroleh dari awan?

Kedua-duanya.

Untuk menyempurnakan misinya, adakah IDF perlu menakluki semula Gaza?

Ini merupakan kemungkinan. Tetapi nasihat saya, sebagai pakar strategi, ialah jangan menakluki semula Gaza untuk jangka masa panjang. Jika anda ingat pada tahun 2002, selepas Intifada Kedua dan pembunuhan di Netanya semasa Pesach, kami mempunyai operasi bernama Perisai Pertahanan. Operasi itu menguasai Tebing Barat selama berbulan-bulan. Dan selama kira-kira dua tahun kami pergi dari rumah ke rumah untuk mengambil pengganas. Dan kami menyerahkan semula bandar-bandar kepada PA [Pihak Berkuasa Palestin] hanya selepas Arafat kami [Yasser] meninggal dunia dan Abu Mazen [Mahmoud Abbas] mengambil alih dan menafikan pengganasan sebagai kaedah yang harus digunakan oleh orang Palestin untuk mencapai negara. Jadi kita boleh menguasai Gaza, membersihkannya, memusnahkan Hamas, dan kemudian menyerahkannya kepada PA selepas Hamas dimusnahkan, atau kepada Mesir atau mana-mana negara Arab yang mahu mengawal wilayah ini. Dan jika tidak, baiklah, garis pengasingan 2005 bukanlah garis suci. Israel akan mengerahkan pasukannya di sekeliling Lembah mengikut keperluan pertahanan kami dan tidak akan membiarkan mereka melakukannya sekali lagi. Saya fikir kita perlu perimetre, dipasang periuk api, supaya kali seterusnya, mereka tidak dengan mudah datang ke kibbutzim. Ia harus mengambil masa. Mungkin kita perlu membawa semula sesuatu seperti Laluan Filistin, yang memisahkan Gaza daripada Mesir; semua senjata dismuggled dari Iran melalui sana.