Ketua dasar luar EU cadang AS kurangkan bantuan tentera ke Israel

(SeaPRwire) –   ketua dasar luar Josep Borrell pada Isnin membuat panggilan samar-samar kepada Amerika Syarikat untuk mengurangkan bekalan senjata ke Israel kerana kematian awam yang tinggi dalam perangnya di Gaza.

Borrell mengingatkan bahawa minggu lepas berkata tindak balas Israel terhadap serangan Hamas pada 7 Oktober “terlalu berlebihan” dan pegawai-pegawai Barat AS dan lain-lain berulang kali berkata terlalu banyak orang awam terbunuh di Gaza.

“Baiklah, jika anda percaya terlalu banyak orang dibunuh, mungkin anda harus menyediakan kurang senjata untuk mencegah terlalu banyak orang dibunuh,” kata Borrell kepada wartawan selepas mesyuarat para menteri bantuan pembangunan EU di Brussels.

“Jika komuniti antarabangsa percaya ini adalah pembunuhan beramai-ramai, terlalu banyak orang dibunuh, mungkin kita perlu memikirkan penyediaan senjata,” tambahnya.

Borrell juga mencatatkan bahawa mahkamah Belanda pada Isnin memerintah kerajaan Belanda untuk menghalang semua eksport bahagian jet pejuang F-35 ke Israel kerana kebimbangan mereka digunakan dalam pelanggaran undang-undang antarabangsa dalam perang Gaza.

Borrell berkata ia adalah bertentangan bagi negara-negara berulang kali mengisytiharkan bahawa Israel membunuh terlalu banyak orang awam di Gaza tetapi tidak berbuat apa-apa untuk mencegah pembunuhan.

Israel bersikeras ia mengambil langkah-langkah meluas untuk melindungi orang awam tetapi terpaksa menjalankan operasi tentera di kawasan awam kerana Hamas, kumpulan militan Palestin bertanggungjawab untuk serangan 7 Oktober, beroperasi di sana.

Amerika Syarikat adalah pembekal senjata asing yang paling penting bagi Israel. Ia memberi Israel $3.8 bilion bantuan tentera tahunan, dari jet pejuang ke bom yang berkuasa. Washington sehingga kini tidak memperhatikan sebarang permintaan untuk mengurangkan bantuan sedemikian.

Dalam ucapannya di Brussels, Borrell juga mengkritik dengan kasar Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, dengan berkata beliau tidak mendengar jeritan untuk berbuat lebih untuk melindungi orang awam.

“Semua orang pergi ke Tel Aviv, memohon ‘tolong jangan buat begitu, lindungi orang awam, jangan bunuh terlalu banyak’. Berapa banyak yang terlalu banyak? Apakah piawaian?” kata Borrell, kelihatan marah dan emosi. “Netanyahu tidak mendengar sesiapa.”

Borrell berkata Netanyahu telah memanggil untuk pengosongan orang awam Palestin dari kawasan Rafah di Gaza – bahagian terakhir enklaf di mana orang telah mencari perlindungan – tetapi beliau mempersoalkan bagaimana ini boleh dilakukan.

“Mereka akan mengosongkan? Ke mana? Ke bulan? Di mana mereka akan mengosongkan orang-orang ini?” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.