Ketua biro perisikan Brazil dahulu disiasat dalam siasatan dakwaan pengintipan politik, kata pegawai

(SeaPRwire) –   RIO DE JANEIRO (AP) – Polis persekutuan Brazil sedang menyiasat bekas ketua agensi perisikan negara itu sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap dakwaan mengintip lawan politik di bawah bekas Presiden Jair Bolsonaro, menurut seorang pegawai yang mengetahui operasi tersebut.

Bekas ketua perisikan, Alexandre Ramagem, antara mereka yang menjadi sasaran daripada 25 waran cari yang dilaksanakan polis pagi Khamis, kata pegawai itu, berbual di bawah syarat tanpa dinamakan kerana tidak dibenarkan memberi komen secara terbuka mengenai kes itu.

Ramagem tidak memberi komen secara terbuka mengenai waran cari.

Polis sedang menyiasat “kumpulan jenayah terancang” dalam perkhidmatan perisikan, yang dikenali dengan singkatan Bahasa Portugis ABIN, menurut kenyataan polis. Kumpulan itu “menggunakan alat dan perkhidmatan agensi perisikan negara untuk tindakan haram, menghasilkan maklumat untuk kegunaan politik dan media, untuk mendapatkan faedah peribadi dan campur tangan dalam siasatan polis,” katanya.

Bolsonaro melantik Ramagem untuk memimpin ABIN pada Mei 2019. Pemimpin sayap kanan itu sebelum ini melantiknya untuk menjadi ketua polis persekutuan, tetapi dengan cepat mengalah kepada kritikan yang berkembang mengenai pencalonan itu kerana Ramagem dilihat terlalu rapat dengan keluarga presiden.

Ahli agensi perisikan Brazil disyaki menggunakan teknologi pengintipan untuk menjejak telefon bimbit tanpa kebenaran mahkamah, menurut polis. Pada Oktober, pasukan itu menangkap dua orang dan melaksanakan 25 waran cari.

Ramagem kini ahli perundangan persekutuan dan calon pra-datuk bandar di Rio de Janeiro, dengan pilihan raya dijadualkan pada Oktober. Akhbar tempatan O Globo melaporkan bahawa anak lelaki Bolsonaro, Carlos, akan menyelaraskan media sosial Ramagem semasa kempennya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.