Ketua Agensi Tenaga Atom PBB menyokong kuasa nuklear di COP28 ketika dunia menghadapi penyebaran

(SeaPRwire) –   DUBAI, United Arab Emirates (AP) — Dunia ingin lebih tenaga nuklear sebagai cara untuk memerangi perubahan iklim dan memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk elektrik, sebahagian daripada perubahan generasi dalam pemikiran tentang kuasa atom, ketua pengawas nuklear antarabangsa berkata Khamis.

Rafael Mariano Grossi, pengarah agung Agensi Tenaga Atom Antarabangsa, membuat komen dalam temu bual dengan Associated Press di persidangan iklim. Beliau memanggil penyertaan tenaga nuklear di puncak, di mana beliau berkata persetujuan nuklear utama mungkin, menunjukkan betapa jauhnya subjek yang pernah “tabu” itu telah datang puluhan tahun selepas bencana di Three Mile Island dan Chernobyl.

Walau bagaimanapun, beliau mengakui cabaran yang masih diberikan kepada agensinya dalam memantau program nuklear negara, terutamanya di Iran selepas runtuhnya perjanjian nuklearnya 2015 dengan kuasa-kuasa dunia.

“Ini dahulunya lebih mudah apabila konsensus antarabangsa ini wujud dan jadi Iran boleh melihat ini bukan tentang tekanan politik, tetapi pendekatan yang meluas untuk melihat Timur Tengah, salah satu – jika tidak paling – kawasan yang paling tidak stabil di dunia, tidak menambah kepada campuran kemungkinan sebuah negara mendapat senjata nuklear,” kata Grossi.

Grossi berkata lebih negara mendapat senjata nuklear boleh mencipta “kesan domino”.

“Jadi ini adalah trend yang sangat, sangat rumit dan berbahaya,” katanya.

Grossi, yang baru sahaja tiba di Dubai dari Paris, berkata beliau bercakap dengan Presiden Perancis Emmanuel Macron tentang pengumuman nuklear yang dijangka termasuk “komitmen awam menyokong tenaga nuklear, yang dengan cara yang belum pernah kita lihat sebelum ini.” Beliau berkata pengaturan sedemikian dengan sokongan kuasa-kuasa besar boleh melihat tenaga nuklear menjadi tercapai oleh lebih banyak negara.

Tenaga nuklear tidak menghasilkan pelepasan gas rumah hijau, satu kelebihan ketika dunia bekerja untuk mengurangkan pelepasan. Walau bagaimanapun, nuklear sangat ditentang oleh banyak pemerhati alam kerana sisa.

Macron dijangka berucap Sabtu di COP – atau Persidangan Para Pihak. Perbualan sedang berlangsung hanya merentasi Teluk Parsi dari Iran.

Presiden Iran Ebrahim Raisi, yang sepatutnya mengambil bahagian dalam puncak, kini tidak akan hadir ke perbualan kerana ia termasuk pegawai Israel, agensi berita rasmi IRNA melaporkan lewat Khamis. Menteri tenaga Iran akan hadir sebaliknya, dengan menteri luar negeri Iran memanggil Emirates mengenai Israel termasuk semasa perang di Jalur Gaza terhadap Hamas selepas serangan militan pada 7 Oktober.

Di Iran sejak runtuhnya perjanjian, akses agensi ke program negara itu telah dibatasi, sehingga pemeriksa tidak berada di dalam loji pengilang sentrifugnya sejak Februari 2021.

Apabila ditanya jika mungkin sentrifug boleh dipindahkan ke tempat lain oleh Iran di luar pengawasan IAEA, Grossi berkata: “Kami tidak tahu – dan anggaran kami ialah pengeluaran terus berterusan.”

Sementara itu, Iran telah memulakan menarik keizinan daripada pemeriksa berpengalaman IAEA, lebih menghalang keupayaannya untuk memantau program Tehran kerana kini mempunyai cukup uranium diperkaya untuk membina beberapa bom atom jika dipilih. Iran lama menegaskan programnya adalah aman dan agensi perisikan Amerika Syarikat baru-baru ini menilai Tehran tidak aktif mengambil langkah untuk membina bom.

“Ia seperti, anda tahu, mereka mengeluarkan Messi daripada pasukan,” kata Grossi yang berasal dari Argentina, merujuk kepada rakan senegaranya dan bintang bola sepak Lionel Messi. “Mereka mengeluarkan Cristiano Ronaldo daripada pasukan dan mereka berkata, ‘Anda masih mempunyai pasukan,’ tetapi ya, tetapi marilah bermain adil dan bermain adil.”

misi ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tidak menjawab permintaan untuk komen mengenai komen Grossi.

Grossi memberi amaran bahawa perang di Ukraine terus menyasarkan rangkaian loji nuklear negara itu.

Walau bagaimanapun, ketakutan keselamatan nuklear masih wujud. Grossi menyatakan bantahan politik sains boleh dilihat dalam isu-isu nuklear, terutamanya terhadap Jepun membuang air yang dirawat dan dilarutkan daripada loji nuklear Fukushima yang rosak ke Lautan Pasifik.

China telah mengharamkan import ikan Jepun atas pembuangan, yang mengandungi tritium pada tahap yang Agensi Tenaga Atom Antarabangsa percaya akan memberi kesan yang boleh diabaikan terhadap alam sekitar dan kesihatan manusia.

“Kami kekal di sana dan kami mempunyai pemantauan bebas,” kata Grossi. “Saya fikir kami secara beransur-ansur berjaya” untuk meyakinkan orang.

Grossi mengulangi panggilannya agar Israel menyertai Perjanjian Bukan Proliferasi Nuklear dan membenarkan pemeriksa IAEA ke tapak seperti Dimona, yang terletak di pusat program senjata nuklear tidak diisytiharkannya dan sedang mengalami apa yang kelihatan sebagai projek pembinaan terbesarnya dalam dekad.

Beliau juga menyeru China, Rusia dan peningkatan program senjata nuklear Amerika Syarikat sebagai “trend yang sangat membimbangkan” yang meningkatkan risiko proliferasi lebih lanjut di seluruh dunia.

“Jelas sekali, dan kerana ketegangan baru-baru ini di arena antarabangsa, kita melihat negara meningkatkan arsenal mereka, mengatakannya secara terbuka dan tentu sahaja, dengan negara-negara lain yang tidak mempunyai senjata nuklear berkata, ‘Mengapa bukan kami?” kata Grossi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.