Ketua Agensi PBB desak bantuan EU cepat untuk pelarian Palestin

(SeaPRwire) –   Ketua agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk pelarian Palestin menggesa agar bantuan segera diberikan oleh Kesatuan Eropah kepada pelarian Palestin.

Agensi bantuan PBB iaitu UNRWA sedang menghadapi tuduhan bahawa 12 daripada 13,000 kakitangannya di Gaza terlibat dalam serangan Hamas pada 7 Oktober lalu di selatan Israel. UNRWA segera memecat kakitangan tersebut, tetapi lebih daripada sepuluh buah negara menangguhkan pembiayaan bernilai kira-kira 440 juta dolar AS, hampir separuh daripada belanjawan UNRWA untuk 2024.

Ketika ditanya betapa pentingnya UNRWA menerima bayaran 88 juta euro daripada EU menjelang akhir bulan ini, Pesuruhjaya Agung UNRWA Philippe Lazzarini berkata, “Ini sangat penting.” Beliau sebelum ini telah memperingatkan bahawa agensi itu mungkin terpaksa ditutup menjelang akhir bulan.

Dua siasatan PBB berhubung dakwaan Israel sedang dijalankan, tetapi Suruhanjaya Eropah -– penyumbang ketiga terbesar kepada UNRWA selepas Amerika Syarikat dan Jerman -– menuntut supaya dilakukan audit berasingan dan mahu melantik pakar untuk melaksanakannya.

Audit itu akan memberi tumpuan “kepada sistem kawalan yang diperlukan untuk mencegah kemungkinan kakitangan (UNRWA) terlibat dalam aktiviti pengganas,” kata cabang eksekutif EU itu. Ia juga menekankan “kajian semula ke atas semua kakitangan UNRWA” untuk mengesahkan mereka tidak mempunyai peranan dalam serangan tersebut.

Daripada 13,000 kakitangan UNRWA di Gaza, lebih 3,000 masih bekerja di sana. Menyaring semua mereka dalam masa beberapa minggu adalah mustahil, dan masa adalah penting.

Agensi ini merupakan pembekal utama makanan, air dan perlindungan semasa peperangan di Gaza, di mana kira-kira 85% penduduknya terpaksa dipindahkan.

Sebahagian daripada audit itu akan melibatkan “penilaian pilar” baru terhadap UNRWA. Suruhanjaya biasa melaksanakan pemeriksaan sebegini terhadap agensi yang dibiayainya untuk memastikan mereka mematuhi piawaian EU.

Tetapi komisioner pengurusan bencana EU Janez Lenarcic mengakui pada Isnin bahawa penilaian sebegini terhadap UNRWA “baru-baru ini telah diselesaikan.” Agensi itu juga termasuk dalam audit yang dilancarkan suruhanjaya pada Oktober lalu, yang mendapati tiada dana disalurkan kepada Hamas.

Lazzarini berada di Brussels pada Isnin untuk memaklumkan menteri-menteri EU yang bertanggungjawab terhadap dasar pembangunan mengenai keperluan agensi itu dan dakwaan terhadapnya.

Ketua Dasar Luaran EU Josep Borrell, yang mengetuai mesyuarat itu, berkata kepada wartawan bahawa “tiada orang lain boleh melakukan apa yang dilakukan UNRWA.”

Kerajaan Israel selama ini menuduh UNRWA membenarkan atau bahkan bekerjasama dengan aktiviti Hamas di dalam atau di sekitar kemudahan PBB, tetapi tidak pernah menuntut penutupan segera agensi itu. Tiada sesiapa -– di Israel atau luar negara -– yang menawarkan alternatif untuk menyalurkan bantuan kepada penduduk Gaza yang terkepung.

Tetapi pada hujung minggu lalu, tentera Israel mendakwa telah menemui terowong di bawah ibu pejabat utama agensi itu di Bandar Gaza, dengan mendakwa militan Hamas menggunakan ruang itu sebagai bilik bekalan elektrik.

Borrell memberi amaran jika UNRWA berhenti beroperasi, “ia akan menimbulkan masalah lebih besar. Anda tahu, ratusan ribu orang mendapat makanan dan minuman setiap hari berkat kerja UNRWA. Bukan sahaja di Gaza, malahan di Lubnan, Syria, dan Jordan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.