Ketika China Menyekat Feminisme Tempatan, Seorang Sarjana Feminis Jepun Menjadi Penulis Terlaris

China Feminism

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan China telah menggalakkan nilai-nilai sosial yang semakin konservatif, menggalakkan wanita untuk memberi tumpuan kepada membesarkan anak-anak. Ia telah menindas gerakan masyarakat sivil dan membuat undang-undang untuk mengusir pengaruh asing.

Jadi seorang sarjana feminis Jepun berusia 75 tahun yang tidak berkahwin dan tidak mempunyai anak adalah selebriti yang tidak mungkin terkenal di internet negara yang ketat disensor.

Tetapi Chizuko Ueno, profesor emeritus di Universiti Tokyo, adalah satu fenomena. Dia melonjak ke masa depan di China pada tahun 2019 dengan ucapan yang mengkritik jangkaan sosial untuk wanita bertindak comel dan tekanan yang mereka hadapi untuk menyembunyikan kejayaan mereka.

Chizuko Ueno, sosiolog dalam kajian wanita

Kepopularan Ueno mencerminkan peningkatan minat dalam hak wanita, kata Leta Hong Fincher, rakan penyelidik di Weatherhead East Asian Institute yang telah menulis tentang diskriminasi gender dan feminisme di China.

Sekitar satu dekad yang lalu, China mempunyai gerakan feminis yang ribut yang melakukan protes seperti menduduki tandas lelaki untuk menuntut lebih banyak tandas untuk wanita, atau berarak dalam gaun pengantin percikan darah palsu untuk menarik perhatian kepada keganasan rumah tangga. Tetapi gerakan itu telah diredam kerana pentadbiran Presiden Xi Jinping telah mengawal ketat kawalan masyarakat sivil dan menggalakkan nilai keluarga konservatif dalam usaha untuk meningkatkan kelahiran.

Ueno menolak beberapa permintaan untuk ditemubual untuk cerita ini.

Di daratan China, buku Ueno terjual lebih setengah juta salinan pada separuh pertama 2023, menurut penjejak jualan Beijing OpenBook, dan 26 tersedia di kedai buku Cina pada September. Mereka meliputi topik dari “misogyni” dalam masyarakat Jepun hingga pendekatan feminis terhadap isu penjagaan warga emas dalam masyarakat yang menua.

Starting From the Limit, koleksi surat antara Ueno dan Suzumi Suzuki, seorang penulis yang pernah bertindak dalam pornografi Jepun, menduduki senarai Buku Tahunan 2022 di platform ulasan popular China Douban.

Peminat berkata keterbukaan Ueno tentang memilih untuk tidak berkahwin atau mempunyai anak menjadikannya model peranan.

Edith Cao, seorang penulis yang bercakap dengan syarat dikenali dengan nama samaran Inggerisnya kerana takut pembalasan kerajaan, berkata melihat wanita Asia Timur berjaya tanpa keluarga membantunya memutuskan untuk tidak berkahwin. Yang Xiao, pelajar siswazah, berkata contoh Ueno membantu meredakan kebimbangannya tentang menjadi bujang dan mengilhamkannya untuk mula membuat percutian sendirian untuk membina keyakinan.

Hubungan adalah isu yang memecahbelahkan walaupun dalam kalangan peminat Cina Ueno. Awal tahun ini, peminat menyerang seorang blogger video Cina yang bertanya kepada Ueno jika dia tidak berkahwin kerana “dia telah terluka oleh lelaki,” dengan mengatakan blogger itu telah mengukuhkan andaian tradisional. Itu memulakan siri perbualan dalam talian tentang perkahwinan dan feminisme yang berlangsung selama berbulan-bulan, dengan tag berkaitan menarik sekitar 580 juta tontonan di platform media sosial seperti Twitter Weibo.

Ueno tidak menulis tentang China, dan itu mungkin satu kunci utama bukunya terlepas daripada penapisan, kata Hong Fincher.

Idea feminis tidak dilarang di China, tetapi pihak berkuasa memandang semua aktivisme dengan curiga.

Polis secara tetap memanggil pemilik kedai buku dan kafe dan menekan mereka untuk membatalkan acara bertemakan feminisme, beberapa penganjur dan pengasas memberitahu Associated Press. Dalam talian, posting yang merujuk kepada gerakan #MeToo dihapuskan, dan blogger nasionalis menyerang feminis dengan kehadiran awam sebagai ejen asing.

Wartawan dan aktivis Cina Huang Xueqin, yang membantu memicu kes #MeToo profil tinggi pertama China, didakwa minggu lalu kerana didakwa menghasut subversi kuasa negara. Menurut salinan dakwaan yang diterbitkan oleh penyokong Huang, dia dituduh menerbitkan artikel “hasutan” dan memudahkan aktiviti latihan tentang “gerakan bukan keganasan.”

Protes dan kempen tidak lagi mungkin, kata Lü Pin, aktivis feminis Cina yang berpangkalan di AS, bermakna feminisme terbatas pada tindakan individu dan kumpulan kecil. Boom Ueno, katanya, telah membantu mengekalkan idea feminis dalam arus perdana yang “sah”.

Megan Ji, seorang penganalisis kewangan berusia 30 tahun, berkata bukan sehingga dia membaca salah satu buku Ueno dia mula mengambil minat dalam idea feminis.

Itu membantunya menghadapi bosnya apabila dia mula mengusap belakangnya di pesta karaoke selepas kerja dengan rakan sekerja dan bakal rakan perniagaan. Dia bekerja dalam industri yang kompetitif di mana menyesuaikan diri dalam pesta selepas kerja secara meluas dianggap penting untuk pekerjaannya, dan wanita lain tidak berkata apa-apa apabila seorang pengurus mabuk meletakkan lengannya di atas bahunya.

Tetapi apabila bosnya mula mendesaknya untuk menyanyi, dia berteriak: “Adakah anda menghormati saya? Siapa anda anggap saya?” Rakan sekerjanya terkejut, tetapi bos Ji meminta maaf, di tempat dan sekali lagi keesokan harinya. Ji berkata dia tidak mengalami pembalasan, dan tiada parti canggung yang berlaku di pejabat sejak itu.

AP tidak dapat mengesahkan kisah Ji secara bebas, dan dia meminta untuk dikenali dengan nama Inggerisnya untuk mengelakkan akibat dari syarikatnya.

Guo Qingyuan, seorang penyalin kreatif berusia 35 tahun, berkata membaca Ueno membuatnya mempersoalkan bagaimana dia melihat wanita. Dia berhenti bercakap tentang rupa wanita dengan kawan lelakinya, katanya, dan mencari buku kanak-kanak untuk anak perempuannya yang tidak menggalakkan peranan jantina stereotaip.

Cao, penulis yang juga menawarkan sokongan kepada mangsa keganasan rumah tangga, berkata ada masalah yang tidak dapat diselesaikan dengan membaca buku feminis.

Dua tahun selepas China pertama kali menambah “gangguan seksual” sebagai punca tuntutan undang-undang pada tahun 2019, Pusat Perkembangan Keluarga dan Komuniti Yuanzhong, sebuah kumpulan nirlaba Beijing, mendapati hanya 24 kes menggunakan undang-undang itu direkodkan dalam pangkalan data seluruh negara. Para penyelidik mengenal pasti 12 kes lain yang berkaitan dengan gangguan seksual yang difailkan menggunakan undang-undang lain.

Feminisme yang diilhamkan oleh Ueno tidak mungkin membawa tekanan langsung untuk mengubah undang-undang. Ia jauh lebih jinak daripada gelombang aktivisme terdahulu, walaupun ia mungkin lebih meluas.

Tetapi “walaupun kata-katanya tidak dapat membawa perubahan dasar,” kata Cao, mereka “telah meniup api kekuatan yang mendasari.”

—Penyelidik AP Wanqing Chen di Beijing menyumbang kepada cerita ini.