Ketegangan Israel-Iran meningkat tatkala IDF menangguhkan cuti untuk semua unit tempur: ‘Lebih berwaspada, lebih siap’

(SeaPRwire) –   Ketegangan antara Iran dan Israel terus meningkat berikutan serangan ke atas konsulat Iran di Damascus, dengan Angkatan Pertahanan Israel (IDF) membatalkan cuti bagi anggota pasukan dan Tehran menjanjikan “balas dendam” atas serangan itu.

“Kami [telah] berurusan dengan Iran sejak 7 Oktober, dan [pada] setiap satu garis hadapan yang mungkin – Houthis di Yemen, militia di Iraq, militia di Syria, Hezbollah, Hamas… jadi, Israel berada dalam kesediaan penuh untuk mana-mana senario,” bekas Brig. Jen. Amir Avivi memberitahu Digital. “Ia bukan kali pertama mereka selepas serangan Israel yang didakwa.”

“Saya fikir bahawa Kementerian Pertahanan kami mengambil ini dengan serius,” tegas Avivi. “Seperti yang dinyatakan menteri pertahanan, ya, kami lebih berjaga-jaga, lebih siap sedia, tetapi kami tidak melakukan apa-apa secara dramatik berbeza daripada apa yang kami sudah lakukan sebelumnya kerana perang.”

Israel belum mengaku bertanggungjawab ke atas serangan peluru berpandu yang mengenai konsulat Tehran di Damascus, Syria, pada Isnin, Mohammad Reza Zahedi. Reuters menyatakan sumber keselamatan Lubnan sebagai yang pertama mengenal pasti Israel sebagai pihak bertanggungjawab, di mana seorang jurucakap tentera Israel menjawab, “Kami tidak mengulas laporan media asing.”

Walau bagaimanapun, IDF telah membuat beberapa perubahan operasi, seperti membatalkan cuti bagi semua anggota IDF dan memanggil tambahan askar simpanan untuk mengukuhkan sistem pertahanan udara Israel di sempadan utara, akhbar The Telegraph melaporkan. Israel juga mengalami gangguan GPS meluas pada aplikasi, dengan sesetengah pengguna ditunjukkan berada di ibu negara Lubnan, Beirut, yang dilaporkan oleh laman berita Israel Haaretz sebagai usaha sengaja untuk mengelirukan ancaman drone Israel.

Jurucakap IDF Daniel Hagari menekankan konflik pelbagai muka yang dihadapi Israel, dengan berkata: “Kami berada dalam perang berbilang garis hadapan. Kami tidak hanya melihat kepada Hamas tetapi kesemua musuh kami. Kami melihat ke semua garis hadapan dan semua ancaman untuk bersedia bagi mana-mana senario.”

Iran cuba mengaitkan kedua-dua Israel dan AS kepada serangan itu, tetapi AS berulang kali menekankan ia tidak mempunyai sebarang keterlibatan sementara seolah-olah mengesahkan Israel di sebalik serangan itu. Jurucakap Pentagon Sabrina Singh memberitahu wartawan merujuk kepada orang Israel

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Matt Miller semasa brifing pada Rabu menekankan semula bahawa “kami membuat sangat jelas kepada orang Iran bahawa kami tidak mempunyai sebarang keterlibatan dalam serangan ini, kami tidak mengetahuinya pada masa itu, dan kami memberi amaran kepada mereka supaya jangan gunakan serangan ini sebagai alasan untuk menyerang kemudahan atau anggota AS.”

Iran bersumpah akan mengambil “balas dendam” atas serangan itu, dan pada Khamis, pemimpin agung Iran, Ayatollah Ali Khamenei, memberi amaran kepada rakan sejawatnya di Israel bahawa mereka akan menerima “tamparan” atas serangan “keji” itu, dengan berkata menjelang hari Quds bahawa Israel akan menghadapi kemusnahan dan runtuhannya, menurut The Times of India.

Ancaman berulang daripada Iran telah membangkitkan kebimbangan di kalangan pemerintah tentera AS bahawa serangan Damascus itu boleh menyebabkan peningkatan di Iraq dan Syria. AS mengalami 150 serangan sedemikian pada bulan-bulan berikutan 7 Oktober, tetapi serangan itu berkurangan dan kemudian berhenti sama sekali selepas tiga anggota tentera Amerika terbunuh pada Januari.

Avivi menyatakan jika Iran memutuskan untuk membalas dendam, ia lebih mungkin berlaku melalui pelbagai militia proksi mereka, yang melakukan serangan terhadap kemudahan dan anggota AS di rantau ini sejak 7 Oktober. Selain itu, serangan lebih mungkin mengenai sasaran diplomatik di negara-negara lain – kedutaan atau konsulat Israel, serupa dengan sasaran yang diserang di Damascus.

“Sama ada serangan drone atau serangan daripada Hezbollah atau di Yemen atau militia di Syria dan Iraq – jika mereka merasakan mempunyai keupayaan operasi, mereka mungkin cuba melakukan sesuatu, bukan semestinya di Israel,” kata Avivi. “Ini juga sesuatu yang saya pasti mereka ambil kira: Orang Iran tidak tergesa-gesa. Mereka mempertimbangkan perkara-perkara, dengan serius, untuk jangka masa yang lama.”

“Ia tidak semestinya perlu menjadi sesuatu di Israel,” jelasnya. “Mereka telah melakukannya pada masa lalu dan cuba membunuh orang Israel di luar kedutaan Israel. Mereka mungkin akan menggunakan semula, militia, dan bukan secara langsung. Saya tidak pasti sejauh mana Iran suka benar-benar berhadapan dengan Israel secara langsung. Saya tidak pasti ia akan berfungsi menguntungkan mereka.”

Matt McInnis, felo senior di Institut untuk Kajian Perang, berkata kepada Digital bahawa beliau melihat “kebimbangan sah” tentang . Beliau menimbulkan kebimbangan tentang bagaimana Iran menggunakan liputan diplomatik untuk operasi tentera dan keganasannya, tetapi menyatakan bahawa mungkin berubah.

“Iran telah menggunakan kedutaan dan kakitangan diplomatiknya untuk menjalankan aktiviti tentera, paramiliter dan keganasan selama dekad, walaupun mengancam prinsip undang-undang antarabangsa,” kata McInnis.

“Duta Iran di Timur Tengah sering kali merupakan pemimpin Pengawal Revolusi Islam, contohnya,” jelasnya. “Iran mungkin menilai semula sama ada protokol diplomatik boleh terus menyembunyikan dan melindungi operasi IRGC di rantau ini.”

Sebahagian daripada liputan diplomatik itu termasuk cubaan untuk mengumpul sokongan dan kecaman PBB terhadap serangan Israel – walaupun fakta bahawa Israel belum mengaku bertanggungjawab atasnya.

Stephane Dujarric, jurucakap Setiausaha Agung PBB António Guterres, mengeluarkan kenyataan mengecam serangan ke atas “premis diplomatik dan konsular” Iran, menguatkan prinsip ketaktertaklukan premis dan kakitangan diplomatik dan konsular.

“Beliau juga mengingatkan semua pihak untuk menghormati semua obligasi mereka di bawah undang-undang antarabangsa, termasuk undang-undang kemanusiaan antarabangsa, jika berkenaan,” kata Dujarric. “Beliau juga mengulangi seruan kepada semua pihak berkenaan untuk mengelakkan serangan yang boleh membahayakan orang awam dan merosakkan infrastruktur awam.”

“Setiausaha Agung PBB juga menyeru semua pihak berkenaan untuk mengamalkan pengawalan diri yang paling tinggi dan mengelakkan peningkatan ketegangan lanjut,” sambung Dujarric. “Beliau memberi amaran bahawa sebarang kesilapan perhitungan boleh menyebabkan , dengan akibat yang mengerikan bagi orang awam yang sudah menyaksikan penderitaan tanpa sempadan di Syria, Lubnan, Wilayah Palestin yang Diduduki, dan Timur Tengah yang lebih luas.”

Rusia mengemukakan usul di hadapan mesyuarat kecemasan Majlis Keselamatan PBB yang akan mengecam serangan itu, tetapi AS, Britain dan Perancis menghalang resolusi itu. Ketiga-tiga sekutu itu memberitahu majlis bahawa terlalu banyak fakta yang masih tidak jelas, yang menghalang anggota mencapai konsensus.

McInnis mendakwa bahawa sebarang kejayaan Iran mendapat sokongan dan kecaman atas serangan itu “mungkin tidak akan diterjemahkan kepada banyak sokongan antarabangsa untuk tindakan Iran terhadap Israel, Amerika Syarikat atau mana-mana pihak yang mereka tuduh bertanggungjawab atas serangan itu.”

“Tiada kuasa besar yang mahu peningkatan rantau yang lebih lanjut,” kata McInnis. “Kita masih harus mengambil peluang ini untuk menekankan bahawa penggunaan kemudahan diplomatik Iran untuk menyelaraskan operasi tentera atau keganasan tidak dapat diterima.”

Greg Norman dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.