Keselamatan negara AS berhadapan banyak risiko tatkala kumpulan-kumpulan berlawan untuk menguasai Haiti

(SeaPRwire) –   Haiti terus bergelut dengan keganasan geng yang meresahkan dan dengan tiba-tiba minggu ini, pakar-pakar memberi amaran tentang akibat serius kegagalan negara Haiti terhadap keselamatan negara Amerika Syarikat.

Haiti telah berada dalam keadaan hampir kacau balau sejak pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada 2021, yang tidak hanya membawa korupsi dan kemiskinan yang tidak terkawal tetapi juga peningkatan keganasan.

Kira-kira 70,000 orang Haiti berhijrah ke sempadan AS pada 2023 kerana keganasan geng meningkat, dan pemimpin Amerika seperti kekal bimbang akan berlaku lagi banjir pendatang, walaupun pakar-pakar memberi amaran ancaman kepada keselamatan AS boleh melepasi masalah migrasi.

“Negara gagal yang dikawal oleh penjenayah, pengedar dadah, pembunuh beramai-ramai dan geng berhampiran tanah AS tidak sesuai dengan dasar luar negara AS,” Eddy Acevedo, ketua staf dan penasihat kanan di think tank Wilson Center kepada Digital.

“[A]ncaman terbesar yang dihadapi AS berkaitan Haiti ialah ketidakstabilan lanjut di negara itu, yang boleh membahayakan nyawa jutaan orang Haiti dan berisiko migrasi besar-besaran.”

Walaupun migrasi kekal menjadi isu utama bagi banyak orang di AS, Juan Cruz, bekas pengarah kanan Majlis Keselamatan Negara untuk hal ehwal Barat Hemisfera, memberitahu Digital akibat runtuhnya sepenuhnya Haiti tidak boleh diabaikan.

“Ia tidak menguntungkan sesiapa untuk melihat Haiti terbalik,” kata Cruz. “Adakah kita mahu Haiti yang tidak berundang-undang yang membuatnya menjadi tempat yang ramah bagi pengedar dadah untuk berada lebih dekat ke AS atau menggunakannya sebagai batu loncatan ke apa yang biasanya kita panggil sempadan ketiga kita? Atau adakah kita mahu mereka mencipta krisis di jiran Dominika di sebelah, di mana kita mempunyai kerajaan yang bersahabat dengan AS?”

Geng-geng Haiti tidak hanya orang. Mereka menguasai 80% bandar raya Port-au-Prince, menutup lapangan terbang dan melepaskan beribu-ribu tahanan dari dua penjara terbesar negara itu, mencetuskan tindak balas antarabangsa.

“Keutamaan tertinggi sekarang perlu menangani situasi keselamatan di Haiti. Tanpa menstabilkan persekitaran keselamatan Haiti, pilihan raya dan penyelesaian politik yang berdaya maju tidak dapat bergerak ke hadapan,” jelas Acevedo. “Polis Kebangsaan Haiti sedang berusaha menghadapi dan menolak geng-geng, tetapi bantuan hendaklah tiba segera atau Haiti akan jatuh.”

bercakap dengan Presiden Kenya William Ruto pada Khamis dalam usaha untuk menggalakkan negara Afrika itu menghantar pasukan polis 1,000 orang yang dijanjikan tahun lalu di bawah Misi Sokongan Keselamatan Berbilang Negara.

AS, Komuniti Caribbean (CARICOM), Kanada, Perancis, Brazil dan Mexico juga telah menekan untuk penubuhan kerajaan peralihan untuk menghalang pengambilalihan geng.

“Masalahnya negara-negara itu, semuanya sudah terkena,” kata Cruz, merujuk kepada ., Perancis, Brazil dan Kanada,

“Semuanya pernah berada di sana, dan semuanya membayar harga. Kami semua pernah berada di sana. Kami semua pernah melihat filem ini bermain, dan ia tidak akan berakhir dengan baik. Saya bimbang, pada satu ketika, kita akan melihat bot di darat yang bukan dari Kenya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.