Kesatuan pemandu kereta api Jerman minta untuk melakukan mogok lain di tengah pertikaian pampasan yang sengit

(SeaPRwire) –   mewakili kebanyakan pemandu kereta api Jerman telah memanggil untuk mogok lagi dalam pertikaian pahit dan panjang dengan pemilik kereta api utama negara berkenaan jam kerja dan gaji, mendapat kritikan tajam dari menteri pengangkutan negara itu.

Kesatuan GDL telah memanggil pemandu Deutsche Bahn untuk berhenti bekerja selama 24 jam bermula pada pukul 2 pagi (0100 GMT). Selasa. Sementara itu, pemandu kereta api kargo akan berhenti bekerja mulai pukul 6 petang (1700 GMT) Isnin.

Mogok telah diumumkan pada malam Ahad, sejajar dengan pengumuman kesatuan minggu lepas bahawa ia tidak akan memberi notis 48 jam sebelum mogok lagi. Ini mengikuti mogok selama 1 1/2 hari minggu lepas.

Titik persengketaan utama dalam pertikaian yang telah menyeret selama berbulan-bulan adalah tuntutan GDL untuk mengurangkan jam kerja dari 38 ke 35 jam seminggu tanpa potongan gaji.

Dalam beberapa minggu rundingan antara kedua-dua pihak, pengantara mencadangkan pengurangan dari 38 ke 36 jam menjelang 2028, tetapi butiran cadangan mereka tidak memuaskan GDL. Kesatuan itu menuntut tawaran baru menjelang malam Ahad, yang tidak dikeluarkan.

Menteri Pengangkutan Volker Wissing berkata kepada akhbar Bild bahawa “mogok daripada rundingan adalah tidak bertanggungjawab.” Beliau menekan GDL untuk menyambung rundingan dan berkata prosidur timbang tara rasmi perlu dilancarkan.

Pengerusi GDL Claus Weselsky “melepasi batas lebih jauh dan lebih jauh,” tambah Wissing.

Pengendali swasta mengendalikan sesetengah perkhidmatan kereta api serantau, tidak terjejas oleh pertikaian dengan Deutsche Bahn.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.