Kesatuan Eropah menyokong penyusunan semula meluas sistem penghijrahan

(SeaPRwire) –   Negara-negara Kesatuan Eropah menyokong pembaharuan meluas terhadap sistem pengungsian blok itu pada hari Selasa ketika kempen untuk pilihan raya Eropah yang lewat bulan depan berlangsung, dengan isu penghijrahan dijangka menjadi penting.

Menteri kerajaan EU meluluskan 10 bahagian perundangan daripada Pakatan Baru tentang Penghijrahan dan Pengungsian. Ia meletakkan peraturan bagi 27 negara ahli untuk mengendalikan orang yang cuba memasuki tanpa kebenaran, daripada bagaimana untuk menyaring mereka untuk menentukan sama ada mereka layak mendapat perlindungan hingga mengusir mereka jika mereka tidak dibenarkan tinggal.

Hungary dan Poland, yang lama menentang sebarang kewajipan bagi negara-negara untuk menampung penghijrah atau membayar kos penyelenggaraan mereka, mengundi terhadap pakej itu tetapi tidak dapat menghalangnya.

Arus perdana percaya pakatan itu menyelesaikan isu-isu yang telah membahagikan negara-negara ahli sejak lebih daripada 1 juta penghijrah melimpah masuk ke Eropah pada 2015, kebanyakannya melarikan diri daripada perang di Syria dan Iraq. Mereka berharap sistem itu akan menyekat oksigen pemenangan undi parti kanan jauh dalam pilihan raya Jun 6-9.

Walau bagaimanapun, pakej reformasi besar-besaran itu hanya akan berkuat kuasa pada 2026, tidak membawa sebarang penyelesaian segera kepada isu yang telah menjadi salah satu krisis politik terbesar EU, membahagikan negara-negara mengenai siapa yang harus menanggung tanggungjawab untuk penghijrah apabila mereka tiba dan sama ada negara-negara lain harus dikewajipkan untuk membantu.

Critik mengatakan pakatan itu akan membenarkan negara-negara menahan penghijrah di sempadan dan mengambil cap jari kanak-kanak. Mereka mengatakan ia bertujuan untuk mengekalkan orang dan melanggar hak mereka untuk memohon suaka. Ramai yang takut ia akan mengakibatkan lebih banyak perjanjian tidak bermoral dengan negara-negara yang lebih miskin yang orang tinggalkan atau lalui untuk tiba di Eropah.

Undang-undang suaka Eropah tidak diperbaharui selama kira-kira dua dekad. Sistem itu renggang dan kemudian roboh pada 2015. Ia berdasarkan anggapan bahawa penghijrah harus diproses, diberi suaka atau dideportasi di negara pertama mereka memasuki. Greece, Itali dan Malta ditinggalkan untuk memikul kebanyakan beban kewangan dan menangani ketidakpuasan awam. Sejak itu, kawasan tanpa semakan dokumen pengenalan yang dikenali sebagai Kawasan Schengen telah meningkat kepada 27 negara, 23 daripadanya ahli EU. Ia bermakna lebih daripada 400 juta orang Eropah dan pelawat, termasuk pengungsi, mampu bergerak tanpa menunjukkan dokumen perjalanan.

Kira-kira 3.5 juta penghijrah tiba secara sah pada 2023. Sekitar 1 juta lagi berada di wilayah EU tanpa kebenaran. Daripada yang terakhir, kebanyakannya adalah orang yang memasuki secara normal melalui lapangan terbang dan pelabuhan dengan visa tetapi tidak pulang apabila tamat tempoh. Pakatan itu terpakai kepada minoriti yang tinggal, dianggarkan kira-kira 300,000 penghijrah tahun lepas. Mereka adalah orang yang ditangkap menyeberangi sempadan luaran EU tanpa kebenaran, seperti mereka yang tiba ke pantai Greece, Itali atau Sepanyol melalui Laut Mediterranean atau Lautan Atlantik dalam bot yang disediakan oleh penyeludup.

Negara di mana orang mendarat akan menyaring mereka di atau berhampiran sempadan. Ini melibatkan pengenalan dan semakan lain – termasuk kanak-kanak seawal umur 6 tahun. Maklumat akan disimpan dalam pangkalan data besar baru, Eurodac. Penyaringan ini harus menentukan sama ada seseorang mungkin membahayakan kesihatan atau keselamatan dan peluang mereka untuk dibenarkan tinggal. Umumnya, orang yang melarikan diri daripada konflik, zalim atau keganasan layak mendapat suaka. Mereka yang mencari pekerjaan cenderung ditolak masuk.

Penyaringan wajib dan harus mengambil masa tidak lebih daripada tujuh hari. Ia harus membawa kepada dua perkara: permohonan perlindungan antarabangsa, seperti suaka, atau pengusiran ke negara asal mereka.

Orang yang memohon suaka mesti memohon di negara EU pertama mereka memasuki dan tinggal sehingga pihak berkuasa di sana menentukan negara mana yang harus menangani permohonan mereka. Ia mungkin bahawa mereka mempunyai keluarga, hubungan budaya atau lain-lain di tempat lain, menjadikannya lebih logik untuk dipindahkan. Prosedur sempadan harus diselesaikan dalam 12 minggu, termasuk masa untuk satu rayuan undang-undang jika permohonan mereka ditolak. Ia boleh dilanjutkan selama lapan minggu pada masa pergerakan besar-besaran orang.

Prosedur mungkin lebih cepat bagi pemohon dari negara yang warganya jarang diberi suaka. Kritikan mengatakan ini menggugat undang-undang suaka kerana pemohon harus dinilai secara individu, bukan berdasarkan kewarganegaraan. Orang akan tinggal di “pusat penerimaan” semasa berlaku, dengan akses ke penjagaan kesihatan dan pendidikan. Mereka yang ditolak akan menerima perintah pengusiran.

Untuk mempercepatkan proses, perintah pengusiran sepatutnya dikeluarkan secara automatik apabila permintaan suaka ditolak. Tempoh baru 12 minggu dijangka untuk menyelesaikan proses ini. Pihak berkuasa boleh menahan orang sepanjang masa. Agensi sempadan dan pengawal pantai EU akan membantu menganjurkan penerbangan pengusiran bersama.

Peraturan baru mewajibkan negara-negara membantu rakan EU dalam tekanan penghijrahan. Sokongan wajib, tetapi fleksibel. Negara boleh mempersembahkan pemohon suaka ke wilayah mereka atau memilih bentuk sokongan lain. Ini boleh berbentuk kewangan – penyusunan semula dinilai pada $21,462 setiap orang – teknikal atau logistik. Ahli juga boleh menanggung tanggungjawab untuk mengusir orang dari negara yang bermasalah.

Dua isu menonjol: Adakah negara ahli akan sepenuhnya melaksanakan rancangan itu, dan adakah suruhanjaya eksekutif EU, Suruhanjaya Eropah, akan menguatkuasakan peraturan baru apabila ia telah memilih untuk tidak menggunakan peraturan yang sedia ada? Suruhanjaya dijadualkan untuk mengemukakan Pelan Pelaksanaan Bersama pada Jun. Ia melukis laluan dan jadual untuk mendapatkan pakatan berfungsi dalam tempoh dua tahun akan datang, dengan sasaran yang harus dicapai oleh negara ahli dan negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.