Kes untuk Daging Buatan Makmal

Pada September 2019, Stesen Angkasa Antarabangsa sedang menjalankan misi luar biasa: untuk menghasilkan daging lembu pertama di angkasa. Hampir 250 batu di atas Bumi dan melaju pada kelajuan 15,000 batu sejam, kosmonot Rusia Oleg Skripochka digambarkan memakai baju T putih dan memegang kotak oren. Dia kelihatan amat tenang untuk seseorang yang sedang melakukan sesuatu yang begitu merubah dasar.

Lembu secara jelas tiada; sebaliknya, sel-sel dari lembu telah dilancarkan ke orbit di atas kapal angkasa Soyuz MS-15. Skripochka dan rakan sekerjanya mencampurkan sel-sel itu dengan sup pemakanan dan menambah campuran itu ke dalam pencetak bio 3D. Mereka berada di ambang “mencetak” daging lembu “ditumbuhkan” pertama yang pernah dihasilkan di angkasa.

Mengapa memilih angkasa sebagai lokasi untuk eksperimen merubah dasar ini? “Kami membuktikan bahawa daging ditumbuhkan boleh dihasilkan pada bila-bila masa, di mana-mana, dalam sebarang keadaan,” kata Didier Toubia, pengasas bersama dan ketua eksekutif Aleph Farms, syarikat Tel Aviv berpangkalan di belakang kemajuan itu. Ia didorong oleh hasrat untuk menghasilkan daging dengan cara yang menawarkan janji menjadi lebih ramah iklim dan haiwan.

Kini, kembali di Bumi, janji itu menjadi kenyataan.

Sama ada daging lembu, babi, atau ayam, daging ditumbuhkan, atau “daging makmal” kini bergerak dari khayalan zaman angkasa ke pinggan makan.

Di Amerika, sejarah makanan dibuat pada 21 Jun 2023 apabila ayam ditumbuhkan—ayam yang dibesarkan dari sel-sel punca di bioreaktor—diluluskan secara rasmi untuk jualan komersial. Buat kali pertama, pengguna Amerika boleh menikmati ayam yang dihasilkan tanpa menyakiti seekor burung pun. Sebaliknya, sel-sel punca yang diambil secara tidak merbahaya dari haiwan pemberi akan dibesarkan dalam sup pemakanan di dalam bioreaktor. Berbanding daging konvensional, daging dari sel-sel punca dijanjikan memerlukan jauh kurang tanah dan mengeluarkan gas rumah hijau yang jauh lebih sedikit. Ia juga rasanya sama seperti daging dari haiwan, terutamanya kerana ia adalah daging sebenar, hanya bukan dari haiwan yang disembelih. Satu kelebihan tiga untuk manusia, haiwan, dan planet.

Kelulusan peraturan di A.S. bermakna bahawa dua syarikat California, Upside Foods dan Good Meat, kini boleh menawarkan daging “makmal” ke meja restoran negara dan akhirnya, rak pasaran. Lebih banyak pasti mengikuti. Sebaik sahaja kelulusan USDA, Good Meat mula menghasilkan persediaan pertama ayam ditumbuhkan. Ia ditakdirkan untuk dijual kepada Chef José Andrés yang terkenal dan berdedikasi, yang mengurus 30 restoran di seluruh negara. Tonggak ini tiba selepas kelulusan komersial pertama di dunia untuk ayam ditumbuhkan diberikan pada 2020 di Singapura.

Apa yang lama dilihat sebagai bidang sains fiksyen kini menjadi industri berbilion dolar yang menyelidik, membesarkan, malah menghidangkan daging ditumbuhkan kepada pelanggan membayar. Ia kini juga menarik perhatian pembuat dasar. Pada 12 September 2022, rujukan positif dimasukkan dalam Perintah Eksekutif Kerajaan A.S. mengenai meningkatkan inovasi bioteknologi untuk Amerika “mampan, selamat dan selamat”. Ini mewajibkan Setiausaha Pertanian A.S. melaporkan cara untuk mencapai inovasi makanan, termasuk melalui ‘menumbuhkan sumber makanan alternatif’, menetapkan landasan untuk pengambilan seluas-luas makanan berasaskan sel. Dan apa yang berlepas di Amerika sering cepat mengelilingi dunia.

Peluangnya besar—industri daging berasaskan haiwan kini bernilai $1.4 trilion dan terus berkembang. Pada masa ini, ini membentuk masalah besar kerana pelepasan gas rumah hijau dari nafsu kita terhadap daging kelihatan akan memicu perubahan iklim yang membinasakan.

Sebaliknya, daging ditumbuhkan boleh mempunyai kesan alam sekitar yang jauh lebih rendah, mengurangkan kesan terhadap iklim, penggunaan tanah dan pencemaran udara. Ramalan terkini menunjukkan daging ditumbuhkan boleh memperoleh 10% pasaran daging menjelang 2030 dan sebanyak 35% menjelang 2040.

Tidak dapat dielakkan, sesetengah orang bertanya mengapa tidak hanya pergi berasaskan tumbuhan dan makan vegan sahaja?

Jawapannya jelas: di sini dan kini, kebanyakan orang mahu makan daging. Walaupun kenaikan makanan berasaskan tumbuhan baru-baru ini, fakta statistiknya ialah bahawa pengambilan daging per kapita di kebanyakan negara di dunia terus meningkat.

Ya, data Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB menunjukkan pengurangan kecil dalam pengambilan daging lembu di seluruh dunia, mungkin disebabkan oleh kebimbangan kesihatan dan iklim. Tetapi ini lebih dari diseimbangkan oleh permintaan yang meningkat untuk daging ayam.

Dunia mencapai titik pembelokan di mana kecemasan planet seperti iklim, runtuhnya alam semula jadi dan risiko kesihatan yang meningkat sedang mengancam kita semua. Kebiasaan makan kita, terutamanya mengenai daging dan tenusu, memberi kesan besar. Untuk membawa dunia kembali ke landasan, anggaran berasaskan sains menunjukkan bahawa jumlah daging yang dihasilkan dari penternakan haiwan di seluruh dunia perlu dikurangkan lebih daripada separuh.

Dalam jangka masa pendek yang tinggal untuk mengurangkan jumlah daging dari industri ternakan haiwan yang membengkak dan merosakkan planet, makanan berasaskan tumbuhan mungkin memerlukan bantuan tambahan. Dorongan tambahan itu boleh datang dari sesuatu yang tidak dipertikaikan “daging” tetapi bukan dari haiwan yang disembelih.

Terdapat juga faktor kesihatan untuk dipertimbangkan. Dari segi keselamatan makanan, daging ditumbuhkan boleh menjadi pembangunan kesihatan bukan ubat yang paling penting pada zaman kita. Keracunan salmonela, kampylobakteriosis, dan penyakit serupa disebabkan oleh kuman dari bahan buangan fesyen. Menumbuhkan sel-sel punca dalam bekas akan bermakna tiada usus dan tiada kuman usus, dengan itu menyingkirkan sepenuhnya kebimbangan keselamatan makanan ini.

Sama ada kerana sebab kesihatan, kebimbangan terhadap kekejaman haiwan, atau kebimbangan yang meningkat terhadap alam sekitar, jangan salah sangka: tekanan untuk perubahan hanya akan bertambah dalam menghadapi krisis iklim dan runtuhnya alam semula jadi. Satu-satunya perkara yang boleh dijamin tentang masa depan ialah perubahan besar akan datang, dan cepat.

Tetapi nafsu makan daging kita di seluruh dunia terus meningkat; seperti yang berada sekarang, kita secara berkesan menggadaikan masa depan tanpa keupayaan untuk membayar.

Sebagai “tenaga boleh baharu” setara sektor makanan, daging ditumbuhkan boleh menyediakan kuasa untuk mengecas pinggan pelanggan dengan daging, tetapi tanpa keburukannya. Tidak dapat dibezakan dari daging haiwan, ia boleh menawarkan rasa dan kemudahan yang sama dan akhirnya pada harga lebih rendah. Oleh itu, daging ditumbuhkan menyediakan cara untuk mengurangkan pengambilan daging konvensional dan tenusu kami tanpa mengambil apa-apa.

Berdiri bersama pertanian semula jadi mesra alam, daging ditumbuhkan boleh menjadi sebahagian besar penyelesaian, tema yang diperakui oleh lelaki di sebalik daging lembu ditumbuhkan pertama di angkasa.