Kerajaan UK campur tangan dalam pengambilalihan berpotensi akhbar Telegraph oleh dana yang disokong Abu Dhabi

(SeaPRwire) –   LONDON (AP) – mengatakan pada Khamis bahawa ia telah meminta pihak berkuasa media dan persaingan pasaran untuk menyiasat sama ada pengambilalihan berpotensi The Telegraph oleh dana yang disokong Abu Dhabi akan memberi kesan kepada kebebasan akhbar.

Setiausaha Kebudayaan Lucy Frazer berkata beliau telah mengeluarkan “notis campur tangan kepentingan awam” selepas mempertimbangkan kesan yang mungkin daripada tawaran oleh dana pelaburan RedBird IMI kepada pemilik terdahulu The Telegraph dan majalah The Spectator untuk membayar hutang yang dipinjamkan oleh mereka.

RedBird IMI – usahasama antara RedBird Capital dan International Media Investments Abu Dhabi, dan dikendalikan oleh bekas ketua CNN Jeff Zucker – berkata awal bulan ini bahawa ia bersetuju untuk memberikan pinjaman kepada keluarga Barclay Britain dan memastikan hutang keluarga bernilai lebih kurang 1 bilion paun ($1.25 bilion) dibayar.

Keluarga Barclay adalah pemilik akhbar dan majalah berpengaruh kanan-berat sebelum penerbitan-penerbitan itu dimasukkan ke dalam penerimaan. Keluarga juga pernah memiliki Hotel Ritz London yang mewah sebelum menjualnya pada tahun 2020.

RedBird IMI berkata ia akan memberikan pinjaman sehingga 600 juta paun ($751 juta), dijamin terhadap penerbitan-penerbitan, dengan International Media Investments juga menyediakan pinjaman serupa terhadap aset-aset berkaitan Barclay yang lain.

Konsortium pelaburan berkata perjanjian itu termasuk pilihan untuk menukar pinjaman kepada ekuiti yang akan memberikan kawalan pemilikan akhbar dan majalah.

Frazer berkata pada Khamis bahawa beliau telah meminta Lembaga Persaingan dan Pasaran dan Ofcom, pengawal komunikasi UK, untuk melihat ke dalam urus niaga dan melaporkan kepadanya menjelang akhir Januari.

Beliau berkata kebimbangannya termasuk pertimbangan kepentingan media awam, termasuk “keperluan untuk penyampaian berita yang tepat dan pernyataan pendapat bebas dalam akhbar.”

Bahagian besar pembiayaan untuk Redbird IMI datangnya daripada Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, ahli keluarga diraja Abu Dhabi dan pemilik Kelab Bola Sepak Manchester City.

Pemberi pinjaman untuk keluarga Barclay perlu bersetuju dengan urus niaga itu, yang dijangka akan menarik tahap skrutin politik yang tinggi.

RedBird IMI berkata ia akan bekerjasama sepenuhnya dengan kerajaan dan pengawal.

“Kami mengalu-alukan peluang untuk memberikan kerajaan maklumat yang diperlukan untuk menyemak urus niaga kami,” katanya dalam kenyataan.

“RedBird IMI kekal sepenuhnya komited untuk mengekalkan pasukan editorial sedia ada The Telegraph dan penerbitan Spectator dan percaya bahawa kemerdekaan editorial untuk judul-judul ini adalah penting untuk melindungi reputasi dan kredibiliti mereka,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.