Kerajaan Nagorno-Karabakh Menyatakan Ia Akan Dibubarkan

Nagorno-Karabakh-Refugees-Flee

(YEREVAN, Armenia) – Kerajaan Nagorno-Karabakh mengumumkan pada Khamis bahawa ia akan dibubarkan dan republik yang tidak diiktiraf itu akan berhenti wujud menjelang akhir tahun ini, dan pegawai Armenia berkata lebih separuh daripada penduduknya telah melarikan diri.

Itu adalah selepas Azerbaijan menjalankan serangan kilat untuk mendapatkan kawalan penuh ke atas wilayah pemisahannya dan menuntut tentera Armenia di Nagorno-Karabakh meletakkan senjata mereka dan kerajaan pemisah membubarkan dirinya.

Dekri untuk kesan itu telah ditandatangani oleh Presiden Pemisah wilayah itu Samvel Shakhramanyan. Dokumen itu mengutip perjanjian yang dicapai minggu lepas untuk mengakhiri pertempuran di bawah mana Azerbaijan akan membenarkan “pergerakan bebas, sukarela dan tanpa halangan” penduduk Nagorno-Karabakh dan melucutkan senjata tentera di Armenia sebagai pertukaran.

Nagorno-Karabakh adalah wilayah Azerbaijan yang berada di bawah kawalan pasukan etnik Armenia, disokong oleh tentera Armenia, dalam pertempuran pemisahan yang berakhir pada 1994. Semasa perang enam minggu pada 2020, Azerbaijan mengambil semula bahagian-bahagian wilayah itu bersama-sama dengan wilayah sekitarnya yang tentera Armenia telah tuntut semasa konflik terdahulu.

Berikutan serangan terbaru dan perjanjian gencatan senjata yang dibrokerkan oleh pengaman Rusia, pihak berkuasa Azerbaijan dan Nagorno-Karabakh pemisah telah memulakan perbincangan tentang “menyatukan semula” wilayah itu kembali ke Azerbaijan. Pihak berkuasa Azerbaijan telah berjanji untuk menghormati hak-hak etnik Armenia di wilayah itu dan memulihkan bekalan selepas sekatan 10 bulan. Walau bagaimanapun, ramai penduduk tempatan takut akan pembalasan dan telah memutuskan untuk berpindah ke Armenia.

Menjelang pagi Khamis, lebih separuh daripada populasi Nagorno-Karabakh – 66,500 orang – telah melarikan diri ke Armenia, dan aliran masuk terus berterusan dengan intensiti yang tidak berkurangan, menurut pegawai Armenia.

Eksodus besar-besaran itu bermula pada Ahad malam, dan satu-satunya jalan yang menghubungkan Nagorno-Karabakh ke Armenia dengan cepat dipenuhi dengan kereta yang mewujudkan kesesakan lalu lintas selama berjam-jam. Pada malam Isnin, reservoir bahan api meletup di stesen minyak di mana orang yang ingin pergi sedang berbaris untuk gas yang disebabkan oleh sekatan telah kekurangan bekalan. Sekurang-kurangnya 68 orang terbunuh dan hampir 300 cedera, dengan lebih 100 lagi masih dianggap hilang.

Ia tidak serta-merta jelas sama ada mana-mana etnik Armenia yang telah menduduki wilayah itu akan kekal di sana. Dekri Shakhramayan pada Khamis mendesak populasi Nagorno-Karabakh – termasuk mereka yang telah pergi – “untuk memahami syarat-syarat penyatuan semula yang ditawarkan oleh Republik Azerbaijan, untuk kemudian membuat keputusan individu tentang kemungkinan tinggal di (atau kembali ke) Nagorno-Karabakh.”

Pada Khamis, pihak berkuasa Azerbaijan menuduh Ruben Vardanyan, bekas ketua kerajaan pemisah Nagorno-Karabakh yang ditangkap sehari sebelumnya, dengan membiayai keganasan, mewujudkan formasi bersenjata haram dan melanggar sempadan negara secara haram.

Pegawai Azerbaijan berkata Vardanyan, seorang bilionair yang mengumpul kekayaan di Rusia, ditahan ketika cuba menyeberangi ke Armenia dari wilayah pemisah bersama-sama dengan beribu-ribu orang lain. Dia diiringi ke ibu negara Azerbaijan, Baku. Penangkapannya kelihatan menunjukkan niat Azerbaijan untuk dengan cepat menguatkuasakan genggamannya ke atas wilayah itu.

Vardanyan berpindah ke Nagorno-Karabakh pada 2022 dan berkhidmat sebagai ketua kerajaan wilayah selama beberapa bulan sebelum meletak jawatan awal tahun ini.

– Berita Persatuan Press menyumbang kepada laporan ini.