Kerajaan Korea Selatan bergerak untuk menggantung lesen perubatan ribuan doktor yang mogok

(SeaPRwire) –   kerajaan terus maju dengan janji untuk menggantung lesen perubatan beribu-ribu doktor junior yang tidak mematuhi permintaan berulang untuk menghentikan mogok berkumpulan mereka.

Hampir 9,000 daripada 13,000 pesakit dalaman perubatan dan penduduk negara itu telah enggan bekerja selama kira-kira dua minggu untuk memprotes rancangan kerajaan untuk meningkatkan kadar pengambilan ke sekolah perubatan Korea Selatan dengan kira-kira dua pertiga.

Berikut adalah beberapa soalan dan jawapan tentang apa yang akan datang dalam mogok.

Selepas mogok mereka menyebabkan beratus-ratus pembedahan dan rawatan lain dibatalkan, kerajaan memerintahkan doktor junior untuk kembali bekerja sebelum 29 Februari atau menghadapi penggantungan lesen dan tuduhan undang-undang yang mungkin.

Pada Isnin, kerajaan menghantar pegawai ke kira-kira 50 hospital untuk mengesahkan secara rasmi ketiadaan doktor mogok, sebelum memaklumkan penggantungan lesen mereka dan memberi mereka peluang untuk bertindak balas.

Timbalan Menteri Kesihatan Park Min-soo berkata doktor berhadapan dengan penggantungan minimum tiga bulan. Rekod penggantungan akan meninggalkan mereka berhadapan dengan lebih daripada setahun kelewatan dalam mendapatkan lesen untuk pakar dan halangan lanjut dalam mendapatkan pekerjaan, kata Park.

Park mencadangkan ia akan mengambil mingguan untuk melengkapkan prosedur untuk menggantung lesen.

Sebaik sahaja dilakukan, beberapa doktor mogok mungkin bertindak balas dengan tindakan undang-undang.

Hyeondeok Choi, rakan kongsi firma undang-undang perubatan Daeryun yang mengkhususkan dalam undang-undang perubatan, berkata ia akan “mustahil” bagi kerajaan untuk menggantung lesen 9,000 orang doktor. Beliau berkata kerajaan mungkin hanya menargetkan kurang daripada 100 pemimpin mogok terkemuka.

Persatuan Perubatan Korea, yang mewakili 140,000 doktor di Korea Selatan, berkata ia menyokong mogok doktor junior. Joo Sooho, jurucakap jawatankuasa kecemasan KMA, berkata Isnin bahawa doktor kanan sedang mempertimbangkan sokongan ekonomi untuk para pemogok jika lesen mereka digantung.

Undang-undang perubatan Korea Selatan menyatakan bahawa doktor yang enggan mematuhi perintah kembali ke kerja boleh dihadapkan ke penjara sehingga tiga tahun atau denda $22,480, selain penggantungan lesen sehingga setahun. Mereka yang dihantar ke penjara atau diberi hukuman penjara tertangguh secara automatik kehilangan lesen mereka.

Kementerian Kesihatan boleh mengemukakan aduan kepada polis, yang kemudian menyiasat dan menyerahkan kes itu kepada pendakwa raya untuk tuduhan yang mungkin, menurut Choi, rakan kongsi firma undang-undang.

Joo berkata Persatuan Perubatan Korea akan menyediakan peguam untuk doktor mogok jika mereka dipanggil oleh polis atau pendakwa raya.

Polis Korea Selatan berkata mereka sedang menyiasat lima ahli kanan Persatuan Perubatan Korea, selepas Kementerian Kesihatan mengemukakan aduan terhadap mereka atas dakwaan menggalakkan dan membantu mogok doktor junior.

Mogok doktor sejauh ini gagal menjana sokongan awam, dengan satu kajian menunjukkan kira-kira 80% menyokong rancangan pengambilan sekolah kerajaan.

mengatakan Korea Selatan secara mendesak memerlukan lebih ramai doktor untuk menangani populasi yang semakin menua dengan pesat. Ramai doktor berkata peningkatan terlalu mendadak dalam bilangan pelajar akan akhirnya menyebabkan penurunan perkhidmatan perubatan. Beberapa pengkritik berkata doktor, salah satu daripada pekerjaan bergaji tertinggi di Korea Selatan, bimbang akan kehilangan pendapatan mereka.

Lee Yeonha, 40, berkata doktor mogok adalah “terlalu ego” dan penggantungan lesen tiga bulan terlalu sedikit.

“Saya berharap kerajaan akan mengambil tindakan undang-undang yang lebih kuat untuk memaksa doktor takut bahawa mereka mungkin tidak dapat bekerja sebagai doktor di negara ini,” kata Lee.

Seorang penduduk Seoul yang lain, Sunny Shin, menyokong hujah doktor bahawa kerajaan terlebih dahulu perlu menyelesaikan masalah asas seperti kekurangan perlindungan liabiliti perubatan dan kekurangan doktor dalam bidang yang penting tetapi bergaji rendah seperti pediatrik dan kecemasan jabatan.

“Selama sektor doktor penting mungkin terlibat dalam saman dan masih tidak bergaji tinggi, saya tidak dapat menyalahkan mereka protes terhadap kerajaan menabalkan mereka sebagai orang berkeistimewaan yang mengabaikan tugas mereka sebagai doktor,” kata Shin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.