Kenneth Chesebro, seorang Sekutu Trump, Akui Salah di Georgia

Former Trump Attorney Kenneth Chesebro Agrees To Plea Deal In Trump Election Fraud Case

ATLANTA (AP) — Peguam Kenneth Chesebro mengaku bersalah terhadap satu kesalahan jenayah pada hari Jumaat sebaik sahaja pemilihan juri bermula dalam perbicaraannya atas tuduhan menyertai usaha untuk menolak kekalahan Donald Trump dalam pilihan raya 2020 di Georgia.

Chesebro, yang dituduh bersama Trump dan 17 orang lain dengan melanggar undang-undang negara mengenai pengganas korporat, mengaku bersalah terhadap satu kesalahan jenayah konspirasi untuk mengemukakan dokumen palsu dalam persetujuan terakhir. Pengakuannya bersalah itu datang sehari selepas peguam lain Sidney Powell, yang sepatutnya akan diadakan perbicaraan bersamanya, memasuki pengakuannya sendiri terhadap enam kesalahan jenayah ringan.

Dalam kes Chesebro, beliau dijatuhkan hukuman lima tahun probasi dan 100 jam kerja masyarakat dan diarahkan membayar $5,000 pampasan, menulis surat maaf kepada penduduk Georgia dan memberi keterangan yang benar dalam mana-mana perbicaraan berkaitan pada masa hadapan.

Kedua-dua pengakuan bersalah — bersama-sama dengan satu lagi untuk ejen jaminan bulan lalu — merupakan kemenangan besar bagi Pejabat Daerah Fulton County, Pejabat Pendakwa Raya Fani Willis, yang memperoleh dakwaan pada Ogos. Ia membolehkannya mengelakkan perbicaraan panjang hanya untuk dua defendan — yang akan memberi mereka yang tinggal gambaran strategi perbicaraannya — dan mengurangkan kumpulan defendan yang tidak terkawal.

Chesebro, yang tinggal di Puerto Rico, pada asalnya dituduh dengan kesalahan jenayah rasuah dan enam lagi kes sebagai sebahagian daripada rancangan luas untuk mengekalkan presiden Republikan di kuasa selepas beliau kalah dalam pilihan raya 2020 kepada Demokrat Joe Biden. Dakwaan itu mendakwa Chesebro menyelaraskan dan melaksanakan rancangan untuk mempunyai 16 orang Republikan Georgia menandatangani sijil menyatakan palsu bahawa Trump menang di negeri itu dan mengisytiharkan diri mereka sebagai “undian yang sah dan layak” pemilih.

Bagi pendakwa, persetujuan pengakuan bersalah itu memastikan Chesebro menerima tanggungjawab secara awam terhadap tindakannya dalam kes itu dan menghapuskan ketidakpastian perbicaraan oleh juri rakan sebaya. Ia juga memaksa beliau memberi keterangan mengenai komunikasi yang beliau ada dengan peguam kempen Trump dan rakan rapat yang terdekat, termasuk defendan bersama Rudy Giuliani, bekas Datuk Bandar New York dan peguam Trump.

Pemilihan juri telah ditetapkan bermula pada hari Jumaat untuk perbicaraan Powell dan Chesebro selepas setiap pihak memfailkan permintaan untuk perbicaraan cepat. Sebaik sahaja Powell mengaku bersalah, Chesebro telah ditetapkan untuk meneruskan perbicaraan sendiri.

Sebagai sebahagian daripada persetujuan Powell, beliau akan menjalani enam tahun probasi, dikenakan denda $6,000 dan perlu menulis surat maaf kepada Georgia dan penduduknya. Beliau juga merakamkan kenyataan untuk pendakwa dan bersetuju memberi keterangan yang benar terhadap defendan bersama pada perbicaraan masa hadapan.

Defendan berprofil rendah dalam kes itu, ejen jaminan Scott Graham Hall, mengaku bersalah bulan lalu terhadap lima kesalahan jenayah ringan. Beliau dijatuhkan hukuman lima tahun probasi dan bersetuju memberi keterangan dalam prosiding selanjutnya.

Semua defendan lain, termasuk Ketua Staf Rumah Putih Trump Mark Meadows, telah mengaku tidak bersalah.

Pendakwa mendakwa bahawa Chesebro secara haram berkonspirasi dengan Trump dan peguam berkaitan kempennya untuk mempunyai kumpulan Republikan Georgia menandatangani sijil palsu dan mengemukakannya kepada pelbagai pihak berkuasa persekutuan. Beliau juga berkomunikasi dengan peguam kempen undang-undang Trump dan pemimpin Republikan di negeri-negeri lain yang dimenangi Biden untuk memperoleh negeri-negeri itu mengemukakan sijil palsu pemilih juga, menurut pendakwa.

Itu termasuk menulis nota menganjurkan Republikan di negeri-negeri itu bertemu dan mengundi pemilih untuk Trump dan memberikan arahan terperinci bagaimana proses itu harus dilaksanakan. Dalam e-mel kepada Giuliani, beliau menggariskan strategi untuk mengganggu dan menangguhkan persidangan bersama Kongres pada 6 Januari 2021, ketika undian pemilih hendak disahkan. Beliau menulis bahawa strategi itu “lebih baik daripada membenarkan Akta Penghitungan Pemilih beroperasi mengikut syaratnya.”