Kementerian Luar Negeri Israel menyeru supaya pesuruhjaya UNRWA meletak jawatan berikutan dakwaan pekerjanya membantu Hamas

(SeaPRwire) –   Kementerian Luar Negeri Israel telah meminta supaya Philippe Lazzarini, komisioner yang bertanggungjawab terhadap Agensi Bantuan dan Kerja untuk Pelarian Palestin (UNRWA), meletakkan jawatan berikutan dakwaan bahawa sebelas pekerjanya menyertai kumpulan pengganas Hamas semasa serangan kejam mereka di Israel pada 7 Oktober.

Dalam satu posting pada hari Isnin, Menteri Luar Negeri Israel Israel Katz mendesak Lazzarini meletakkan jawatan berikutan dakwaan tersebut. Beliau juga berkata kementerian luar negeri Israel tidak akan lagi bertemu dengan UNRWA.

“Saya telah membatalkan perjumpaan ketua UNRWA, Lazzarini, dengan pegawai-pegawai dari pada hari Rabu,” katanya. “Pekerja-pekerja UNRWA menyertai pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober.”

Dalam posting yang sama, Katz menambah, “Lazzarini harus menarik kesimpulan dan meletakkan jawatan. Pendokong keganasan tidak dibenarkan berada di sini.”

Posting itu datang selepas Israel menuduh pekerja tersebut menyokong Hamas dan kemudian menghantar fail kepada pentadbiran Biden yang mengandungi maklumat mengenai pekerja PBB yang terlibat, di mana mereka bekerja dan tindakan khusus apa yang didakwa mereka ambil untuk membantu kumpulan pengganas.

Fail tersebut mengenal pasti 12 pekerja UNRWA, tujuh daripada mereka memasuki Israel pada 7 Oktober manakala yang lain didakwa “menyertai aktiviti pengganasan” dalam kapasiti lain.

Dokumen itu menyatakan dua pekerja secara khusus menyertai pengganas Hamas dalam serbuan ke atas kibbutz Israel. Dua ini secara langsung menyertai keganasan, mendakwa Israel, semasa serangan yang mengorbankan lebih 1,200 orang Israel.

Menurut fail Israel, yang Digital perolehi, dua pekerja lagi terlibat dalam menculik seorang wanita Israel dan di rumah. Satu lagi pekerja PBB didakwa membekalkan peluru kepada pengganas Hamas manakala yang lain menyelaraskan pergerakan kenderaan untuk kumpulan pengganas.

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres berkata individu-individu yang didakwa terlibat dalam serangan itu tidak lagi bekerja dengan agensi tersebut.

“Daripada 12 orang yang dikaitkan, sembilan telah segera dikenal pasti dan dipecat oleh Komisioner Agung UNRWA, Philippe Lazzarini; satu disahkan mati, dan identiti dua yang lain sedang dipastikan,” kata Guterres.

Dakwaan itu telah meningkatkan ketegangan antara UNRWA dan Israel, yang kerap berkata Hamas menggunakan kemudahan agensi itu untuk menyimpan senjata. UNRWA mendakwa ia mempunyai langkah-langkah keselamatan untuk mencegah penyalahgunaan sedemikian dan mengambil tindakan disiplin terhadap sebarang salah laku.

UNRWA secara rutin memberikan perkhidmatan asas kepada keluarga-keluarga Palestin. Walau bagaimanapun, selepas dakwaan muncul, 12 negara yang membuat pembayaran kepada agensi PBB itu telah menangguhkan sokongan mereka.

Negara-negara ini termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis, Jerman, Itali, Australia, Finland, Belanda, Switzerland, Kanada, Jepun dan Austria.

Mereka membentuk kira-kira 60% bajet UNRWA pada 2022, tahun terkini di mana data tersedia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.