Kembali ke sekolah menakutkan bagi kanak-kanak Ukraine

Ukraine School children board bus

Bagi kanak-kanak di AS, musim persekolahan semula mencetuskan perasaan bercampur-baur: nostalgia untuk musim panas yang berakhir, kegembiraan tentang berjumpa kawan-kawan sekali lagi dan mempelajari perkara-perkara baru, dan kupu-kupu yang menyertai sebarang perubahan hidup yang besar. Ia adalah masa untuk ramai kanak-kanak memilih bekas makanan baru dan meneruskan semula pembelajaran ketika mereka memulakan perjalanan ke arah dewasa.

Secara tragis, bagi kanak-kanak Ukraine, musim persekolahan semula ini adalah tentang cuba terus hidup dalam peperangan Rusia yang agresif. Laporan tahunan Setiausaha Agung PBB mengenai kanak-kanak dan konflik bersenjata telah mendokumenkan ratusan kes penyalahgunaan oleh angkatan bersenjata Rusia, termasuk pembunuhan dan kecederaan kanak-kanak akibat serangan dengan artileri berat, sistem pelancar roket pelbagai, dan serangan udara. Di samping itu, laporan PBB mencatatkan 480 serangan ke atas sekolah dan hospital yang dikaitkan dengan angkatan bersenjata Rusia dan kumpulan bersenjata yang bersekutu.

Bagaimanakah kita mengetahui tahap penyalahgunaan ini? Conflict Observatory—sebuah program yang disokong oleh Biro Konflik dan Stabilisasi Operasi Jabatan Negara dalam perkongsian dengan Esri, Inisiatif Penyelamatan Budaya Smithsonian, Planetscape Ai, dan Makmal Penyelidikan Kemanusiaan Universiti Yale—telah menyediakan dokumentasi bebas tentang kesan perang Rusia ke atas penduduk awam Ukraine, terutamanya ke atas kanak-kanak.

Satu unsur kejam khusus dalam perang kejam Rusia terhadap Ukraine menonjol: pemindahan paksa dan pengusiran kanak-kanak Ukraine. Pada Februari 2023, Conflict Observatory menyediakan beberapa data empirikal yang paling komprehensif bahawa Rusia secara sistematik dan secara paksa memindahkan kanak-kanak Ukraine. Rusia telah memindahkan kanak-kanak ke kem di kawasan diduduki Ukraine atau mengusir mereka ke kem di Rusia. Ia meletakkan yang lain untuk dikatakan “pengambilan anak angkat” atau dalam “penjagaan pengganti” dengan keluarga Rusia. Corak pemindahan dan pengusiran ini menakutkan: dalam beberapa kes, keluarga ditawarkan pengalaman kem musim panas percuma hanya untuk memutuskan hubungan dengan anak-anak mereka. Dalam kes-kes lain, kemudahan penjagaan dikosongkan daripada kanak-kanak, tanpa rekod mengenai di mana mereka berada.

Seperti yang dinyatakan Linda Thomas-Greenfield, Duta Besar AS ke PBB, di hadapan Majlis Keselamatan, “Kanak-kanak secara harfiah diculik dari rumah mereka.” Setelah berada dalam jagaan Rusia, beberapa kanak-kanak Ukraine menjalani program pendidikan semula pro-Rusia, doktrin, dan latihan tentera. Beberapa diberitahu ibu bapa mereka tidak mahu mereka, dan beberapa dihukum jika mereka tidak mematuhi dan sepenuhnya menolak identiti Ukraine mereka. Kewarganegaraan Rusia telah dipaksakan kepada ramai daripada mereka sebagai sebahagian daripada sistem “pempasporan” paksa yang meluas.

Rusia telah bertindak balas kepada pengutukan tindakan tidak berperikemanusiaan dengan barisan penafian, dezinformasi, dan propaganda. Para pegawai Rusia mendakwa bahawa sistem ini sebenarnya adalah gerakan kemanusiaan yang hebat untuk melindungi kanak-kanak paling rentan daripada kemusnahan perang. Tetapi Suruhanjaya Antarabangsa Bebas PBB mengenai Ukraine menyimpulkan bahawa pemindahan itu tidak dibenarkan atas sebab-sebab keselamatan atau perubatan dan tidak memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh undang-undang perang.

Di Persidangan Keselamatan Munich pada bulan Februari yang lalu, Naib Presiden AS Kamala Harris mengumumkan kesimpulan Pentadbiran Biden bahawa ahli pasukan Rusia dan pegawai lain melakukan jenayah terhadap kemanusiaan berkaitan dengan pengusiran penduduk awam Ukraine, termasuk kanak-kanak yang dipisahkan secara paksa daripada keluarga mereka. Seperti yang dinyatakan oleh Presiden Joe Biden, Rusia cuba mencuri masa depan Ukraine dengan mencuri kanak-kanaknya.

Rakyat Ukraine dengan tepat menuntut pertanggungjawaban. Pendakwa, peguam bela, dan peguam hak asasi manusia telah melancarkan kempen yang terancang untuk mendapatkan keadilan di mahkamah domestik dan antarabangsa, walaupun perang kejam dan tidak beralasan Rusia masih berterusan.

AS, EU, dan UK telah menyertai Ukraine dalam usaha ini melalui Kumpulan Penasihat Jenayah Kekejaman. ACA direka untuk menyokong pendakwa raya Ukraine, beroperasi dalam sistem kehakiman negara mereka sendiri, untuk mengenal pasti dan mendakwa mereka yang bertanggungjawab atas jenayah yang dilakukan di Ukraine. Inisiatif multilateral inovatif ini mengerahkan pasukan pakar—ramai daripada mereka veteran daripada mahkamah jenayah perang dunia—untuk membantu. ACA membantu menyaring lebih 100,000 kemungkinan jenayah perang yang direkodkan Ukraine setakat ini; membina fail kes terhadap dalang yang didakwa; menjejaki lokasi suspek; dan memastikan proses yang sewajarnya, walaupun untuk mereka yang didakwa melakukan jenayah paling mengerikan.

Secara lebih luas, 43 negara tanpa preseden merujuk kekejaman Rusia di Ukraine kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa di Den Haag. ICC setakat ini telah mengeluarkan waran tangkap untuk Presiden Vladimir Putin dan Pesuruhjaya Hak Kanak-Kanaknya (nama yang salah jika pernah ada), Maria Lvova-Belova. Mereka dituduh pemindahan paksa atau pemindahan kanak-kanak—pelanggaran serius Konvensyen Geneva Keempat, yang dikhaskan untuk perlindungan awam. Waran tangkap tambahan dijangka akan dikeluarkan. Sebagai respons, Dmitry Medvedev, bekas Presiden dan Timbalan Pengerusi Majlis Keselamatan Rusia, menyarankan bahawa waran tangkap itu sepatutnya digunakan sebagai kertas tandas. AS telah menyatakan sokongan untuk siasatan ICC dan membantunya.

Di rumah, Kongres telah meminda Akta Jenayah Perang untuk membenarkan pendakwaan jenayah perang jika pelaku ditemui di AS, tanpa mengira kewarganegaraan atau di mana jenayah itu berlaku. Peguam Negara Merrick Garland juga telah membentuk Pasukan Akauntabiliti Jenayah Perang elit dalam Jabatan Keadilan untuk mengejar kes berpotensi di mahkamah AS. Sementara itu, AS telah mengenakan sekatan ke atas individu dan entiti yang berkaitan dengan pemindahan atau pengusiran kanak-kanak Ukraine. Beberapa negara Eropah telah membentuk Pasukan Penyiasatan Bersama untuk menyelaraskan antara satu sama lain dan ICC. Akhirnya, Pusat Antarabangsa baru untuk