Kematian feri di Mozambique meningkat kepada 98

(SeaPRwire) –   Sebuah feri sementara yang terlalu penuh dengan penduduk yang dilaporkan melarikan diri dari banjir lumpur telah tenggelam di lepas pantai utara Mozambique, membunuh sekurang-kurangnya 98 orang termasuk kanak-kanak, media tempatan mengatakan Isnin.

Feri dengan anggaran 130 orang di atas kapal tenggelam Ahad selepas ia berlepas dari pantai negara Afrika tenggara untuk pulau berhampiran Mozambique dan sekurang-kurangnya 11 orang telah dihantar ke hospital, stesen radio negara Radio Mozambique memetik pentadbir pulau Silvério Nauaito sebagai berkata.

Kebanyakan mayat telah ditemui Ahad, tetapi tujuh mayat tambahan telah dijumpai Isnin, menaikkan jumlah kematian dari 91 ke 98, akhbar Noticias memetik Nauaito sebagai berkata.

Pihak berkuasa maritim terus mencari mangsa selamat tambahan, Nauaito memberitahu stesen radio itu, menambah “ia tidak mudah untuk mengatakan dengan tepat berapa banyak.” Pegawai kerajaan sedang menuju tapak kemalangan Isnin untuk mendapatkan maklumat lebih tepat, katanya.

Pihak berkuasa wilayah Nampula telah mengeluarkan kenyataan menyandarkan tenggelamnya kepada “penggunaan kapal yang tidak sesuai untuk mengangkut penumpang dan kepadatan,” dilaporkan Radio Mozambique.

Noticias, salah satu akhbar utama dan tertua negara itu, mengatakan bot biasanya digunakan sebagai kapal nelayan dan penduduk bandar Lunga cuba melarikan apa yang mereka percayai adalah peningkatan kes kolera yang negara ini telah mengalami dalam beberapa bulan terakhir.

Mereka mahu mencapai pulau dan berlepas “dalam kekeliruan” menggunakan bot “tidak sesuai untuk layaran,” lapor akhbar itu. Kapal terbalik sebelum ia dapat mencapai pulau.

Beberapa orang masih berjaya mencapai pantai pulau tetapi meninggal di sana selepas tidak dapat mendapatkan bantuan perubatan tepat pada masanya, kata akhbar itu. Penyiar awam kebangsaan negara, Televisyen Mozambique, berkata dua mayat kanak-kanak kekal tidak diambil di rumah mayat.

Pihak berkuasa di Mozambique dan negara-negara jiran Afrika Selatan telah cuba mengawal wabak kolera maut yang menular dalam bulan-bulan kebelakangan ini.

Mozambique, salah satu negara termiskin di dunia, telah merekodkan 32 kematian daripada kira-kira 15,000 kes kolera sejak lewat tahun lalu. Nampula ialah wilayah yang paling terjejas dengan lebih 5,000 kes kolera, termasuk 12 kematian, mengikut data kerajaan.

Banyak kawasan Mozambique hanya boleh diakses melalui bot, yang sering terlalu penuh. Negara itu mempunyai rangkaian jalan raya yang lemah dan beberapa kawasan tidak boleh diakses melalui darat atau udara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.