Kematian akibat kelaparan dilaporkan dalam Perang Saudara Sudan, kata agensi makanan PBB

(SeaPRwire) –   Pertubuhan Makanan Sedunia (WFP) berkata pada Jumaat bahawa mereka telah menerima laporan tentang kematian akibat kelaparan di Sudan, di mana pertempuran sengit antara jeneral-jeneral saingan menghalang pengedaran bantuan makanan dan bekalan kepada mereka yang paling lapar.

Sepuluh bulan pertengkaran antara tentera Sudan, diketuai oleh Jeneral Abdel Fattah Burhan, dan Pasukan Sokongan Cepat, kumpulan paramiliter yang kuat diketuai oleh Jeneral Mohammed Hamdan Dagalo, telah memusnahkan kawasan yang luas di negara Afrika timur laut ini.

Konflik itu meletus pada bulan April lalu di ibu negara, Khartoum, dan dengan cepat merebak ke kawasan lain di negara itu, selepas berbulan-bulan ketegangan antara dua pasukan tersebut.

WFP berkata kira-kira 18 juta orang di seluruh Sudan kini menghadapi kelaparan yang teruk, dengan yang paling putus asa terperangkap di sebalik garisan hadapan konflik.

Kawasan panas termasuk Khartoum, kawasan Darfur barat, dan wilayah Kordofan dan Gezira – kawasan di mana sekatan jalan, tuntutan cukai dan ancaman keselamatan membahayakan bekalan.

“Bantuan penyelamat nyawa tidak sampai kepada mereka yang paling memerlukannya, dan kami sudah menerima laporan tentang kematian akibat kelaparan,” kata Eddie Rowe, pengarah WFP untuk Sudan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyatakan sekurang-kurangnya 12,000 orang telah terbunuh dalam konflik itu, walaupun kumpulan perubatan tempatan menyatakan jumlah sebenar jauh lebih tinggi. Lebih 10.7 juta orang telah dipindahkan, menurut agensi PBB untuk pemindahan.

Pasukan paramiliter Dagalo kelihatan mempunyai kelebihan dalam konflik selama tiga bulan kebelakangan ini, dengan pejuangnya maju ke timur dan utara merentasi sabuk tengah Sudan. Kedua-dua pihak dituduh melakukan jenayah perang oleh kumpulan hak asasi manusia.

Rakan serantau telah berusaha mengadakan perbincangan untuk mengakhiri konflik itu, bersama Arab Saudi dan Amerika Syarikat, yang menguruskan beberapa pusingan perbincangan tidak langsung yang gagal antara pihak-pihak berperang. Burhan dan Dagalo belum pernah bertemu secara bersemuka sejak konflik bermula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.