Kemarau mengancam hasil tembakau Zimbabwe setahun setelah panen raya

(SeaPRwire) –   Zimbabwe, pengeluar tembakau, memulakan musim jualan tahunan tembakau mereka pada hari Rabu, dengan pegawai dan petani meramalkan penurunan tajam dalam hasil dan kualiti kerana kemarau yang dikaitkan dengan perubahan iklim dan diperburuk oleh fenomena El Niño.

Daripada hasil rekod 326,000 tan tahun lalu, negara itu menganggarkan bahawa pengeluaran akan jatuh kepada kira-kira 259,000 tan musim ini, kata Patrick Devenish, pengerusi Lembaga Pemasaran Industri Tembakau, di majlis pembukaan rasmi di ibu negara, Harare.

“Kebanyakan tembakau kami ditanam oleh petani berskala kecil. Mereka bergantung kepada hujan, dan kemarau tidak baik untuk tanaman mereka,” kata Devenish. “Kualiti sebahagian daripada tembakau itu juga mungkin terjejas.”

Beliau berkata Zimbabwe menjual kebanyakan tembakau kepada China, walaupun Eropah Barat dan Timur serta bahagian Afrika kekal sebagai pasaran penting. Pada tahun 2023, ia menerima $1.2 bilion daripada eksport tembakau, naik daripada $975 juta pada tahun 2022, mengikut TIMB. Tembakau adalah salah satu penerima wang asing utama negara, bersama-sama dengan galian seperti emas.

Menteri Pertanian Anxious Masuka berkata petani berskala kecil, yang kekurangan peralatan dan bergantung kepada hujan, menghasilkan kira-kira 75% daripada tanaman. Ini membuat pengeluaran negara terdedah kepada keadaan cuaca.

Seperti beberapa negara jiran Afrika Selatan yang lain, Zimbabwe sedang berjuang dengan kemarau yang memusnahkan yang agensi bantuan menyalahkan El Niño dan perubahan iklim.

Pengeluaran tembakau telah pulih di negara Afrika kecil ini, selepas merosot daripada kira-kira 265,000 tan pada tahun 1998 ke kurang daripada 60,000 tan sedekad kemudian berikutan pengusiran beberapa ribu petani kulit putih yang menyumbang kepada majoriti penanam.

Dengan hasil rekod tahun lalu, Zimbabwe telah mendapatkan semula tempatnya sebagai salah satu daripada 10 pengeksport tembakau teratas di dunia, bersama-sama dengan pengeluar gergasi China, India, Brazil, Amerika Syarikat dan Indonesia.

China telah menjadi pusat kepada kebangkitan tembakau Zimbabwe dengan menubuhkan sistem kontrak penanam yang dikendalikan oleh syarikat milik negara China National Tobacco Corp., pengeluar rokok terbesar di dunia. Di bawah sistem itu, syarikat Cina memberikan benih, baja, makanan, dan wang untuk membayar buruh dan kayu untuk mengeringkan tembakau kepada petani kulit hitam, yang kini membentuk majoriti pengeluar tembakau Zimbabwe. Petani, sebagai balasan, terpaksa menjual tanaman mereka kepada China atau ejennya.

Kira-kira 95% daripada tanaman negara ini dibiayai melalui sistem kontrak, yang kini juga ditawarkan oleh beberapa syarikat tempatan dan asing bukan Cina. Petani, kebanyakan mereka tidak dapat mendapatkan pinjaman daripada bank kerana kekurangan jaminan, mengatakan sistem pembiayaan ini meninggalkan mereka dalam kitaran hutang.

Negara itu berharap untuk meningkatkan hasilnya kepada 330,000 tan menjelang akhir 2025 di bawah pelan transformasi tembakau yang diluluskan kerajaan pada tahun 2021.

Tetapi kemarau telah sangat merosakkan optimisme petani musim ini.

“Kemarau itu dijangka akan menelan 20% atau lebih daripada pendapatan biasa mereka,” kata George Seremwe, presiden Persatuan Penanam Tembakau Zimbabwe, yang mewakili petani berskala kecil kulit hitam.

Likephone Makii, seorang petani tembakau dari Madziwa, kira-kira 90 batu di utara Harare, memandang harga yang diterimanya di lelongan untuk salah satu belanja, hanya $1.70 sekilogram kerana kualiti yang buruk, dan menggelengkan kepalanya dengan kekecewaan.

Makii, yang telah menanam tembakau selama sembilan tahun, biasanya menuai 6.6-7.7 tan dari plot 5 ekar miliknya, yang bergantung . Beliau menjangkakan hanya 3.3 tan musim ini.

“Ini adalah musim paling sukar bagi saya dan rakan-rakan petani berskala kecil kami,” katanya.

Bergantung sepenuhnya kepada tembakau untuk terus hidup, Makii meramalkan keluarganya akan memerlukan bantuan makanan untuk terus kekal sepanjang tahun.

Beliau akan menyertai jutaan orang lain yang terpaksa bergantung kepada bantuan makanan ketika kemarau mengambil kesan ke atas keluarga yang menanam tanaman tunai seperti tembakau serta makanan asas seperti jagung, mengikut agensi bantuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.