Kemalangan pengedaran udara ke Gaza dilaporkan membunuh lima orang, mencederakan 10 orang apabila AS dan Jordan menafikan sebarang keterlibatan dalam insiden itu

(SeaPRwire) –   Video minggu ini kelihatan menunjukkan paket bantuan mengalami kegagalan payung terjun, yang laporan tempatan mendakwa menyebabkan kematian beberapa individu.

Laporan awal, dengan mengutip sumber di Jalur Gaza, mendakwa bahawa udara menjatuhkan datang dari kapal terbang kargo A.S., tetapi Pentagon memberitahu Digital bahawa “Laporan kecederaan di Gaza daripada kotak bantuan udara A.S. adalah palsu.”

“Kami tidak mempunyai maklumat tambahan untuk memberikan tentang ini,” kata jurucakap, ketika ditanya untuk maklumat lanjut, tetapi di platform media sosial X bahawa pegawai “sedar tentang laporan orang awam terbunuh akibat udara menjatuhkan bantuan kemanusiaan.”

“Kami menyatakan simpati kepada keluarga mereka yang terbunuh,” mesej itu berkata, sekali lagi menekankan bahawa insiden itu tidak berlaku akibat udara menjatuhkan A.S.

Video di media sosial kelihatan menunjukkan udara menjatuhkan di kem pelarian al-Shati, dengan beberapa paket jatuh tanpa payung terjun. Laporan mendakwa lima orang mati, dan 10 orang lagi cedera kerana kegagalan, dengan satu saksi di kem berkata paket “jatuh ke bawah seperti roket di atas bumbung salah satu rumah.”

“Sepuluh minit kemudian, saya melihat orang memindahkan tiga syahid dan yang lain cedera, yang tinggal di atas bumbung rumah di mana paket bantuan jatuh,” kata Mohammed al-Ghoul, 50, kepada Agence France-Presse (AFP).

A.S. awal minggu ini memulakan siri udara menjatuhkan untuk menghantar puluhan ribu hidangan sepanjang pantai Gaza, bekerja dengan Tentera Udara Diraja Jordan untuk menyiapkan operasi itu, CENTCOM berkata dalam kenyataan yang dikeluarkan Rabu.

“Bantuan kemanusiaan udara DoD menyumbang kepada usaha kerajaan A.S. dan negara rakan semasa untuk,” kenyataan itu membaca. “Udara menjatuhkan ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan, dan kami terus merancang penghantaran udara susulan.”

Udara menjatuhkan Rabu menghantar 38,000 hidangan, dijatuhkan dari C-130 A.S., dan udara menjatuhkan seterusnya pada Khamis dan Jumaat menghantar 41,000 “ekuivalen makanan” dan 23,000 botol air dan 11,500 “ekuivalen makanan” dan “bantuan kemanusiaan penyelamat nyawa,” masing-masing.

Setiap udara menjatuhkan berlaku dengan bantuan tentera udara Jordan. Digital berhubung dengan Kementerian Luar Negeri Jordan dan Kedutaan Besar Jordan di Washington, D.C., tetapi tidak menerima sebarang maklumbalas semasa penerbitan.

Sumber tentera Jordan berkata kepada AFP bahawa tiada daripada empat pesawatnya yang menyertai operasi itu mempunyai sebarang kaitan dengan kematian.

“Kecacatan teknikal yang menyebabkan beberapa payung membawa bantuan tidak membuka dan jatuh bebas ke tanah semasa udara menjatuhkan di Gaza pada Jumaat bukan dari pesawat Jordan,” kata sumber itu, menunjukkan bahawa lima negara lain terlibat dalam operasi itu.

Mesir, Perancis, Belanda dan Belgium juga menjatuhkan bantuan ke Jalur Gaza minggu lepas, menurut BBC.

Pejabat media Gaza menegaskan bahawa udara menjatuhkan “bukan cara terbaik untuk bantuan memasuki” rantau itu, yang Presiden Biden kelihatan telah mengambil ke hati kerana dia melihat ke pantai.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, sementara itu, telah menghujahkan bahawa penghantaran darat terbukti cara paling berkesan untuk menghantar bantuan, tetapi laluan melalui Laluan Rafah kekal sukar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.