Kelulusan Kongres Menjunam Hampir Rekod Rendah Kerana Negara Tergelincir ke Arah Penutupan

House GOP Members Gather For Morning Caucus Meeting

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, buletin politik TIME. Daftar masuk di sini

Pada tahun 2013, ketika para pemimpin kongres dan Presiden Barack Obama mencari pengakhiran penutupan kerajaan selama 16 hari, satu kajian oleh Pew Research Center mendapati 73% rakyat Amerika tidak bersetuju dengan Kongres, satu rekod tertinggi.

Satu dekad kemudian, rakyat Amerika tidak lagi mahu menunggu penutupan yang kebanyakan Washington nampaknya menganggap tidak dapat dielakkan untuk mendaftarkan kejijikan mereka. Tinjauan Pew terbaru menunjukkan hanya 26% rakyat Amerika mempunyai pandangan yang baik tentang Kongres dan 72% sebaliknya, dalam ralat pusingan daripada rekod 2013. Untuk mencapai nombor yang sama pada hari ini, Kongres tidak perlu membiarkan lampu padam; rakyat Amerika mengesan ahli-ahli parlimen ini secara umumnya lebih berminat dalam pengagungan diri daripada mentadbir.

Dan walaupun orang ramai memegang mereka dalam penghargaan yang sangat rendah, ia seolah-olah seperti para ahli parlimen secara kolektif berkata pegang bir saya kepada negara. Pembiayaan akan kering pada 1 Oktober, 12 bil yang mesti diluluskan jauh dari selesai dengan cara yang boleh diluluskan oleh kedua-dua dewan, dan segelintir ideolog yang tidak berganjak menghalang apa-apa yang menghampiri kesopanan. Bahkan penangguhan jangka pendek pun jauh dari mudah, dan biasanya hadiah pertahanan terus tersandung.

Bagi mereka yang menyukai jenis stunt ini, kekacauan sedemikian adalah bukti keberkesanan gangguan – dan itu diterjemahkan kepada dolar untuk kempen seterusnya dan untuk sekutu yang akan berhutang kepada mereka. Bagi golongan arus perdana D.C., ia adalah peringatan mengerikan tentang betapa tidak bersedianya pasukan kepimpinan GOP House ini ketika mereka masuk, mengapa diperlukan 15 pusingan untuk menempatkan mereka di tempatnya, dan mengapa mereka menyerahkan apa-apa kemampanan hanya untuk mendapatkan pekerjaan untuk seketika.

Ketika Kongres tersandung ke dalam potensi penutupan kerajaan ketujuh sejak 1990, tidak menghairankan rakyat Amerika telah kehilangan keyakinan dalam keupayaan parti-parti untuk membetulkan diri, untuk mengawal selia diri. Dan itu sama banyaknya masalah untuk parti yang bertugas seperti yang panas.

Ini bukan hanya tekaan. Dalam soalan baru kepada bateri Pew, 97% rakyat Amerika mengatakan sekurang-kurangnya beberapa ahli politik bertanding untuk menjadi terkenal dan 99% mengatakan mereka melakukannya untuk menjadi kaya. Sementara itu, rekod rakyat Amerika – 22%! – kini mengatakan mereka tidak pernah mempercayai kerajaan untuk melakukan yang betul. Ketika Pew pertama kali menanya soalan itu pada Oktober 1997, hanya 2% bersetuju dengan sentimen itu. Angka semasa menjelaskan bahawa rakyat Amerika memandang Washington sebagai tidak bertanggungjawab, tamak, dan kekurangan hampir sebarang intipati kredibiliti.

Ini bukan persekitaran untuk kejayaan – untuk ahli Freedom Caucus, untuk Republikan Main Street, untuk Demokrat New Deal, untuk progresif, atau bahkan sosialis. Ia pasti bukan satu untuk tanggungjawab. Tiada siapa yang menang apabila kekacauan adalah perintah hari.

Jadi, kembali ke data suram ini: Dewan yang diketuai GOP menikmati persetujuan sebanyak 33%, dengan Republikan dan mereka yang condong ke arah itu lapan mata lebih cenderung daripada Demokrat dan pelajar Demokrat untuk memberi anggukan positif kepada Dewan; kedua-dua blok kekal di bawah air. Majoriti sempit Demokrat di Senat bertahan dengan persetujuan 32%; 39% Demokrat menyokong apa yang mereka lihat di Senat sementara 26% Republikan mengatakan yang sama.

Pew secara dasarnya tidak tertandingi dalam skop dan kedalamannya tinjauan ini. Untuk batch ini, lebih daripada 8,400 responden merekodkan jawapan terperinci mereka kepada soalan untuk ini, gelombang ke-130 penyoalan sedemikian yang dimasukkan ke dalam medan sejak 2014. Kerana ia telah menanyakan soalan yang sama berulang kali kepada banyak orang Amerika yang sama – daripada hampir 31,000 orang yang telah mengambil bahagian dalam projek ini, hampir 13,000 kekal aktif – pemodelan Pew kekal piawaian emas untuk menjejaki sikap rakyat Amerika terhadap segala-galanya dari politik, agama, perang budaya, dan individu. Dan, dalam itu, terdapat banyak amaran untuk institusi kehidupan Amerika yang kelihatan semakin rapuh dengan setiap pelepasan data.

Jadi, ketika Kongres Hold My Beer sedang menuju ke arah penutupan yang dirancang oleh sayap kanan jauh House Republicans yang kelihatan tidak dapat dielakkan, selebihnya Washington tinggal menonton pilihan tidak rasional yang membingungkan sebagai meme tetapi membuat marah apabila berbilion-bilion dolar hilang boleh menjadi akibatnya. (Bukan lawak, Standard & Poor’s meletakkan harga penutupan 2013 pada $24 bilion untuk 16 hari stunt.) Kebanyakan Washington mengerutkan dahi dari tepi, tetapi segelintir penerbit aktivis berita kabel mengaum dari tempat duduk. Ini drama yang baik, hebat untuk pengumpulan dana, dan toksik untuk pentadbiran.

Itulah sebabnya banyak Washington – walaupun mereka yang paling bersifat agnostik – mendapati diri mereka baru-baru ini menyanyikan versi disederhanakan Doa Ketenteraman Kristian: Jesus, Ambil Roda.

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, buletin politik TIME. Daftar masuk di sini