Keluarga Penembak Beramai-ramai Maine Menghubungi Sherif 5 Bulan Sebelum Rampage: Pihak Berkuasa

Maine Shooting

LEWISTON, Maine – Lima bulan sebelum penembakan beramai-ramai terburuk dalam sejarah Maine, keluarga penembak menghubungi sheriff tempatan bahawa mereka mula bimbang tentang keadaan kesihatan mentalnya yang semakin merosot sementara dia masih mempunyai akses ke senjata api, berkata pihak berkuasa Isnin.

Selepas pemberitahuan itu, Pejabat Sheriff Sagadohoc County menghubungi pegawai unit simpanan Tentera Darat Card, yang menjamin bahawa mereka akan bercakap dengan Card dan memastikan dia mendapat rawatan perubatan, kata Sheriff Joel Merry.

Kebimbangan keluarga tentang kesihatan mental Card bermula awal tahun ini sebelum pejabat sheriff diberitahu pada Mei, menandakan interaksi awal dalam siri interaksi yang polis ada dengan lelaki berusia 40 tahun pengajar senjata api itu sebelum dia menyerang sebuah bowling dan bar di Lewiston minggu lepas, membunuh 18 orang dan mencederakan 13 lagi.

Selepas pencarian intensif selama dua hari yang membuatkan penduduk bimbang, dia ditemui mati akibat tembakan bunuh diri.

Card menjalani penilaian kesihatan mental tahun lepas selepas menuduh askar memanggilnya pedofil, mendorong seorang dan mengunci diri di bilik semasa latihan di New York, berkata pihak berkuasa.

Dokumen yang dikeluarkan oleh sheriff Isnin memberikan garis masa paling terperinci sehingga ini tentang tanda-tanda amaran lain dan usaha gagal menghentikan penembak berbulan-bulan sebelum dia membunuh.

Pada 15 September, seorang pegawai sheriff dihantar melawat rumah Card untuk pemeriksaan kesejahteraan atas permintaan unit simpanan selepas seorang askar bimbang Card akan “meletup dan melakukan penembakan beramai-ramai” kerana mendengar suara lagi. Pegawai itu pergi ke traila Card tetapi tidak dapat menemui dia – atau hari seterusnya ketika lawatan balik. Jabatan sheriff kemudian mengeluarkan amaran negara bagi bantuan mengesan Card dengan amaran bahawa dia diketahui “bersenjata dan berbahaya” dan pegawai patut berwaspada tinggi.

Pada masa ini, unit simpanan Card cukup bimbang sehingga memutuskan untuk mengambil semula senjata api yang diberikan tentera, diberitahu pejabat sheriff. Jurucakap Tentera Darat Lt. Kol. Ruth Castro mengesahkan khabar itu, tambah Card juga diisytiharkan “tidak boleh dikerah” dan beberapa usaha dibuat untuk menghubunginya.

Menurut laporan pegawai selepas melawat rumah Card, dia menghubungi komander unit simpanan yang memberi jaminan Tentera Darat cuba dapatkan rawatan untuk Card. Komander itu juga berpendapat “lebih baik membiarkan Card sendiri seketika.”

Pegawai itu kemudian menghubungi adik lelaki Card. Adik berkata dia letak senjata api Card dalam peti kebal di ladang keluarga dan akan bekerjasama dengan bapa mereka untuk pindahkan senjata ke tempat lain dan pastikan Card tidak dapat senjata lain.

Pihak berkuasa menemui pelbagai senjata semasa mencari Card selepas penembakan dan percaya dia membelinya secara sah, termasuk raifal Ruger SFAR ditemui di keretanya, berkata pihak berkuasa Isnin.

Pihak berkuasa belum kata sama ada mereka percaya Card merancang serangan 25 Oktober lebih awal. Hampir tiga bulan lalu, dia cuba tetapi gagal dapatkan peranti untuk mengurangkan bunyi tembakan, kata pemilik kedai senjata di Auburn.

Rick LaChapelle, pemilik Coastal Defense Firearms, berkata Card membeli penyekat bunyi, juga dikenali sebagai penyekat, secara atas talian dan mengatur untuk mengambilnya di kedainya.

Card sudah menghantar maklumat kepada kerajaan persekutuan untuk membelinya, dan pihak berkuasa persekutuan sudah lulus jualan kepadanya pada peringkat itu, katanya.

Apabila Card mengisi borang di kedai senjata LaChapelle untuk mengambil penyekat 5 Ogos, dia jawab “ya” kepada soalan: “Adakah anda pernah diisytiharkan sebagai orang yang tidak waras SECARA MENTAL ATAU pernah dikomitkan ke institusi mental?”

“Sebaik saha dia jawab ‘ya’ kami tahu secara automatik ini tidak layak, dia tidak dapat penyekat hari ini,” kata LaChapelle.

Penyekat lebih ketat di bawah undang-undang persekutuan berbanding kebanyakan senjata api. Undang-undang persekutuan memerlukan pembeli memohon dengan Biro Alkohol, Tembakau, Senjata Api dan Bahan Letupan dan diluluskan. Peniaga juga perlu semak latar belakang.

Dia berkata Card sopan apabila dimaklumkan penolakan, sebut sesuatu tentang tentera dan akan “kembali segera” selepas berunding dengan peguamnya.

Penyiasat menghadapi tekanan awam semakin meningkat dan masih mencari motif pembunuhan beramai-ramai tetapi semakin fokus kepada sejarah kesihatan mental Card.

Isnin, Ketua Menteri Janet Mills, seorang Demokrat, mengadakan sidang media untuk memberi kemaskini tindak balas kepada penembakan. Sidang berubah tegang dengan cepat apabila Mills enggan berikan maklumat tentang apa yang ditemui setakat ini.

Mills berkata ahli-ahli perundangan akan mengkaji semula undang-undang senjata Maine. Cadangan undang-undang lebih ketat terkandas atau gagal dalam sesi perundangan terkini.

“Saya tidak akan berdiri di sini hari ini dan beritahu anda saya cadangkan X, Y dan Z,” katanya. “Saya di sini untuk mendengar, bekerjasama dan dapatkan orang di meja secepat mungkin.”

Mayat Card ditemui lewat Jumaat di traila di pusat kitar semula di Lisbon Falls, tetapi tidak jelas bila dia mati.

Penduduk Lewiston kembali bekerja Isnin, pagi selepas bersatu untuk berkabung ke atas mereka yang hilang dalam penembakan. Lebih daripada 1,000 orang hadir Basilika Saints Peter & Paul untuk majlis khidmat di Lewiston.

Penembakan terburuk dalam sejarah Maine mengejutkan negeri 1.3 juta orang yang mempunyai jenayah keganasan yang agak rendah dan hanya 29 pembunuhan keseluruhan 2022.

Penembakan Lewiston adalah pembunuhan beramai-ramai ke-36 di Amerika Syarikat tahun ini, mengikut pangkalan data oleh AP dan USA Today bekerjasama dengan Northeastern University. Pangkalan data merangkumi setiap pembunuhan beramai-ramai sejak 2006 menggunakan semua senjata di mana empat orang atau lebih, tidak termasuk pesalah, dibunuh dalam tempoh 24 jam.