Keluarga diraja Jepun mulakan Instagram demi mendekati golongan muda

(SeaPRwire) –   membuat kemunculan sulung Instagram dengan serangan pos pada Isnin, berharap untuk menggugat imej tertutup mereka dan menjangkau orang muda di media sosial.

Agensi Rumah Tangga Diraja, sebuah agensi kerajaan yang bertanggungjawab terhadap urusan keluarga, memuat naik 60 gambar dan lima video menunjukkan penampilan awam Maharaja Naruhito dan Maharani Masako selama tiga bulan lepas.

Agensi itu mahu orang ramai mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang tugas rasmi keluarga itu dan bahawa kerana popularitinya di kalangan belia.

Menjelang Isnin petang, akaun sah mereka Kunaicho_jp sudah mempunyai lebih daripada 270,000 pengikut.

Gambar pertama yang diterbitkan ialah pasangan diraja duduk di sofa bersama puteri mereka berusia 22 tahun Puteri Aiko, semuanya tersenyum untuk menandakan Hari Tahun Baru. Penerbitan lain juga termasuk pasangan diraja bertemu dengan tokoh asing termasuk Putera Mahkota Brunei Haji Al-Muhtadee Billah isterinya.

Video Naruhito menyampaikan ucapan kepada orang ramai semasa sambutan ulang tahunnya pada 23 Februari mendapat lebih daripada 21,000 tontonan dalam kurang sehari.

Setakat ini, imej adalah terhad kepada tugas rasmi keluarga dan tidak termasuk momen peribadi atau tidak formal. Agensi berkata ia sedang mempertimbangkan menambah aktiviti ahli keluarga diraja yang lain.

Debut media sosial keluarga diraja Jepun datang 15 tahun selepas keluarga diraja Britain menyertai , pada 2009.

Bapa Naruhito, Maharaja Emeritus Akihito – yang melepaskan takhta pada 2019 – dan isterinya popular semasa zaman mereka. Tetapi kini, peminat keluarga diraja kebanyakannya terdiri daripada generasi tua.

Pegawai istana telah mempertimbangkan menggunakan media sosial untuk mendapatkan lebih ramai orang berminat dengan keluarga dan aktiviti mereka. Tahun lepas, agensi menubuhkan pasukan pakar untuk mengkaji kesan penggunaan media sosial terhadap keluarga diraja.

Agensi menjadi berhati-hati selepas Puteri Naruhito, Mako Komuro dan suaminya menghadapi kecaman yang teruk di media sosial dan tabloid berikutan kebimbangan terhadap situasi kewangan ibu mertuanya, menyebabkan perkahwinan mereka ditangguhkan. Beliau juga tidak diberikan mas kahwin kerana persatuan itu tidak sepenuhnya disambut oleh awam.

Mantan puteri itu berkata, ketika itu, beliau mengalami trauma psikologi kerana kecaman media, termasuk yang dalam talian.

Pakar mengatakan media sosial boleh membantu mendekatkan keluarga diraja dengan rakyat dan memberi agensi keupayaan untuk mengawal naratif dan bertindak balas terhadap penyebaran berita palsu, tetapi kebimbangan bagaimana monarki tertua dunia boleh bersahabat tanpa kehilangan kemuliaan atau mengelak letupan masih wujud.

Akaun itu tidak berinteraksi dengan orang ramai. Pengguna tidak boleh mengulas pos dan hanya boleh menekan butang “suka”.

Mereka yang mahu menghantar mesej kepada keluarga diraja perlu menggunakan laman web rasmi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.