Keluarga 94 pendatang yang terkorban dalam nahas kapal di pesisir selatan Itali tuntut keadilan setahun kemudian

(SeaPRwire) –   Mangsa dan ahli keluarga mangsa kemalangan kapal yang mengorbankan 94 pendatang pada tahun lalu hanya beberapa meter dari pantai selatan Itali, kembali selama tiga hari peringatan berakhir Isnin, meminta keadilan dilakukan.

Vigil cahaya lilin di pantai di mana kapal karam, pameran foto dan perarakan protes antara acara yang dianjurkan oleh kumpulan aktivis bernama Rangkaian 26 Feb – selepas tarikh tragedi – di sekitar bandar Crotone. Kebanyakan mangsa datang dari negara-negara di Asia Tengah atau Asia Selatan.

“Setahun selepas pembunuhan beramai-ramai, hak mereka untuk kebenaran, keadilan dan dipersatukan semula dengan keluarga mereka belum dijamin lagi,” tulis kumpulan itu di laman Facebook mereka.

Pada 26 Feb tahun lalu, bot kayu berlepas membawa kira-kira 200 pendatang dan tenggelam hanya beberapa meter (ela) dari pantai selatan Calabria ketika cuba mendarat di pantai resort Steccato di Cutro.

Rangkaian 26 Feb merangkumi lebih 400 pertubuhan yang berulang kali meminta kerajaan Itali mencari kebenaran mengenai salah satu kemalangan kapal pendatang terburuk di Laut Mediterranean.

Kumpulan itu telah mengutuk kegagalan dasar berulang kali dan dakwaan pelanggaran hak asasi manusia oleh pihak berkuasa Itali dan EU, dilihat sebagai punca utama kematian berulang pendatang yang menghadapi perjalanan berisiko untuk mencapai pantai Eropah dalam pencarian kehidupan yang lebih baik.

Aktivis juga membantah bahawa beberapa ahli keluarga dan mangsa dilarang kembali ke Crotone untuk ulang tahun kemalangan kapal, disebabkan kesukaran mendapatkan dokumen yang sepatutnya.

“Apabila kami bertemu (Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni) di Rom selepas tragedi, (dia) berjanji bahawa kakitangannya akan (bekerja) untuk mempersatukan kami dan keluarga kami, tetapi itu tidak pernah berlaku,” kata Haroon Mohammadi, 24, seorang mangsa dari Herat, Afghanistan, yang kehilangan beberapa kawan-kawannya dalam kemalangan kapal.

Mohammadi kini tinggal di Hamburg, di mana dia telah mendapatkan permit tinggal selama setahun, dan berharap untuk terus belajar ekonomi di universiti di sana.

“Ia sangat sukar bagi saya untuk kembali ke sini, tetapi saya datang untuk menghormati kawan dan ahli keluarga yang telah kami hilangkan. … Kami menjadi seperti keluarga berikutan hari itu,” katanya kepada Associated Press.

Kebanyakan mangsa dan mangsa selamat telah melarikan diri dari Afghanistan, Iran, Pakistan dan Syria, berharap untuk menyertai ahli keluarga di Itali dan negara Eropah Barat yang lain.

Selepas kemalangan kapal, kerajaan kanan Meloni meluluskan dekri yang menubuhkan jenayah baru – penyeludupan manusia yang menyebabkan kematian pendatang – yang boleh dihukum sehingga 30 tahun penjara, dan berjanji untuk mengukuhkan lagi perangnya terhadap imigresen haram.

Pada Ahad, beratus-ratus orang, termasuk kumpulan kira-kira 50 mangsa selamat dan ahli keluarga mangsa, berarak di Crotone walaupun hujan lebat dengan panji meminta “berhenti kematian di laut.” Demonstran juga berhenti untuk memberi penghormatan di hadapan PalaMilone, kompleks sukan yang menganjurkan peti mayat mangsa.

Pada Sabtu, Muzium Pitagora Crotone melancarkan pameran foto bertajuk “Mimpi Melintasi Laut”, menampilkan 94 gambar, satu untuk setiap mangsa.

Pada waktu awal 26 Feb, bot bernama Summer Love tenggelam hanya beberapa meter (ela) dari pantai wilayah Calabria selatan, ketika cuba mendarat di pantai berhampiran. Pihak berkuasa menyatakan kemalangan kapal mengakibatkan kematian sekurang-kurangnya 94 daripada 200 di atas kapal. Lapan puluh penumpang terselamat dan kira-kira 10 dianggap hilang. Berpuluh-puluh kanak-kanak kecil berada di atas kapal dan hampir tiada yang terselamat.

Kemalangan mengejutkan ini menimbulkan beberapa persoalan mengenai bagaimana agensi sempadan EU Frontex dan pengawal pantai Itali bertindak balas terhadapnya.

Enam hari selepas tragedi, Meloni memberitahu wartawan bahawa “tiada komunikasi kecemasan dari Frontex sampai ke pihak berkuasa Itali,” yang dia kata tidak diberi amaran bahawa kapal itu berada dalam bahaya tenggelam.

Walau bagaimanapun, laporan insiden Frontex kemudian menunjukkan bahawa pihak berkuasa Itali memberitahu agensi EU ketika pemerhatian bahawa kes itu tidak dianggap kecemasan.

Dalam sidang akhbar yang diadakan di Crotone pada Isnin, beberapa ahli keluarga mangsa mengumumkan mereka bercadang untuk menuntut kerajaan Itali kerana gagal menyelamatkan bot dalam kesusahan dan kerugian yang dialami oleh keluarga.

Peguam Stefano Bertone, yang merupakan sebahagian daripada pasukan undang-undang membantu kira-kira 50 keluarga dan beberapa mangsa selamat, berkata saman sivil akan difailkan sebaik sahaja siasatan jenayah yang dikordinasikan oleh pejabat pendakwa raya Crotone selesai.

Tuntutan sivil juga boleh diperluaskan kepada Frontex, tambahnya.

Kemalangan kapal Cutro segera menjadi ilustrasi nyata bahaya maut yang dihadapi oleh pendatang apabila mereka cuba mencapai pantai Eropah di atas bot yang berkepadatan tinggi dan rapuh, selepas membayar penyeludup untuk perjalanan mahal.

Sejumlah 2,571 pendatang mati di laut pada 2023, mengikut angka dari Pertubuhan Pemigrasan Antarabangsa. Hampir 100 orang dilaporkan hilang atau mati di Laut Mediterranean sejak awal 2024, lebih daripada dua kali jumlah yang dicatat pada tahun lalu semasa tempoh yang sama, kata IOM.

Dalam tahun kebelakangan ini, mangsa selamat dan ahli keluarga mangsa Cutro menyuarakan kemarahan mereka, dengan menekankan bahawa tragedi itu boleh dielakkan jika pihak berkuasa bertindak awal terhadap panggilan putus asa pendatang untuk bantuan.

Keterangan mereka mengenai tragedi telah mencabar kerajaan Itali dan komuniti antarabangsa untuk mencari penyelesaian baru kepada krisis pendatang.

Sementara itu, masyarakat tempatan, yang menawarkan nis untuk beberapa mangsa, menyatakan solidariti mendalam dan komitmen untuk membantu mangsa selamat dan menghormati yang hilang.

“Nama saya Mojtaba. Saya lahir pada 26 Feb, 2023. Saya rasa saya berusia setahun hari ini,” kata mangsa selamat Mojtaba Rezapour Moghaddam, seorang Iran berusia 47 tahun yang sedang membina kehidupan baru di Crotone dengan bantuan penduduk tempatan dan kumpulan bantuan.

Moghaddam takut penyeludup di atas Summer Love – selepas ditangkap dan dihukum – akan dapat kembali ke Turki dan mula semula aktiviti penyeludupan haram mereka.

Perjalanannya yang hampir maut ke Itali menelannya kira-kira 9,000 euro, tetapi dia ingat bahawa yang lain di atas kapal telah membayar lebih banyak lagi.

Awal Februari, seorang hakim di Crotone menjatuhkan hukuman 20 tahun penjara dan denda 3 juta euro ke atas Gun Ufuk, warga Turki berusia 29 tahun yang dituduh sebagai salah seorang penyeludup di atas kapal, selepas dia ditangkap di Austria, di mana dia berjaya melarikan diri.

Ufuk memilih perbicaraan laluan pantas, manakala tiga penyeludup lain yang terselamat daripada kemalangan kapal sedang menjalani prosedur biasa, yang mungkin berlarutan selama beberapa bulan, jika tidak tahun.

Kes itu baru-baru ini ditangguhkan ke 10 April untuk membolehkan keterangan daripada tiga mangsa selamat yang berada di Hamburg dan akan memberi keterangan melalui video konferens.

Sementara itu, siasatan kedua yang dilancarkan oleh pendakwa raya di Crotone ke atas dakwaan kelewatan dalam operasi menyelamat dijangka selesai dalam masa sebulan. Siasatan itu melibatkan tiga pegawai polis cukai dan sempadan Itali dan tiga individu lagi identiti tidak diketahui.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.