Keletihan di Tempat Kerja? Cari Seseorang untuk Berkongsi Kerja Anda 50-50

Sesiapa yang pernah keletihan di tempat kerja dan berharap untuk beberapa hari bernafas tanpa menggunakan cuti yang berharga mungkin berminat dengan penyelesaian yang digunakan oleh Sarah Hammer dan Mimi Su.

Kedua-duanya, pengarah pemasaran kanan di raksasa pengguna Unilever, berkongsi satu pekerjaan. Satu bekerja untuk minggu yang intensif dalam peranan semasa mereka, di Perkongsian Pepsi Lipton Unilever, dan kemudian, apabila hari Rabu tiba, dia menyerahkan tanggungjawab kepada yang lain untuk minggu seterusnya.

Perkongsian kerja ini membolehkan setiap wanita mengejar matlamat kerjaya yang ambisius sambil masih mempunyai masa untuk menghabiskan masa dengan keluarganya atau meneroka minat lain. Hammer, misalnya, merupakan presiden persatuan ibu bapa dan guru di sekolah rendah anak-anaknya selama dua tahun semasa pandemik sambil berkongsi pekerjaan di Unilever. Walaupun setiap wanita mendapat 60% gaji, mereka berkata bahawa bekerja bersama, mereka jauh lebih produktif daripada satu orang. Satu orang perlu bekerja 65 jam seminggu untuk menyelesaikan kerja, kata mereka.

“Saya hampir selesai dan saya sudah mati-matian beberapa hari ini, tetapi ada cahaya di hujung terowong kerana Sarah datang,” kata Su pada hari Rabu baru-baru ini. “Dan kemudian otak anda benar-benar dicas semula, dan apabila saya sudah bersedia untuk kembali, Sarah hampir mati. Jadi ia adalah dinamik yang hebat di mana kami dapat rehat sedikit.”

Penyertaan wanita dalam tenaga kerja secara dasarnya tidak berubah sejak 1999, dan bahagian wanita yang bekerja atau mencari pekerjaan, 57.4%, masih di bawah tahap pra-pandemik. Ketika majikan melaporkan kekurangan tenaga kerja, banyak wanita mengatakan bahawa pandemik memotivasikan mereka untuk ingin bekerja kurang, bukan lebih. Perkongsian pekerjaan dapat membolehkan wanita dan lelaki untuk mendapatkan semuanya, membolehkan mereka bekerja kurang tetapi masih terlibat dengan kerjaya mereka.

Walaupun perkongsian pekerjaan masih sangat jarang, ia adalah penyelesaian yang digunakan oleh beberapa majikan untuk merekrut dan mengekalkan bakat utama. Pada September 2022, Ford melancarkan alat jodoh untuk membantu pekerja menemui orang yang sesuai dalam syarikat untuk dikongsi pekerjaan; alat itu kini mempunyai lebih 70 profil. Ketika jabatan polis bergelut untuk merekrut dan mengekalkan kakitangan, laporan Mac 2023 dari Biro Bantuan Keadilan mencadangkan perkongsian pekerjaan sebagai cara untuk jabatan polis di seluruh negara mengambil lebih banyak kakitangan. Dan di Australia, bilangan iklan pekerjaan yang menggunakan istilah “perkongsian pekerjaan” atau “perkongsian kerja” melonjak semasa sekatan berkaitan pandemik, menurut penyelidikan oleh firma pengambilan Indeed.

“Banyak syarikat, seperti kami, mengiktiraf manfaat membenarkan rakan sekerja membahagikan jawatan sepenuh masa, seperti penggantian sihat, kepuasan kerja, dan keseimbangan kerja-kehidupan,” kata Mark Mathia, ketua pegawai pengalaman Signature Performance, sebuah syarikat pentadbiran penjagaan kesihatan yang berpusat di Omaha. Dalam penjagaan kesihatan, banyak pekerja menghampiri usia persaraan, kata Mathia, dan syarikatnya mencari cara untuk memanjangkan masa pekerja berprestasi tinggi yang lebih tua memberi sumbangan kepada firma. Perkongsian pekerjaan akan membolehkan Signature mengekalkan pekerja yang lebih tua sambil mentransisi pengurusan kepada generasi yang lebih muda, katanya.

Pandemi telah mendorong banyak majikan untuk meneroka lebih banyak fleksibiliti. Syarikat yang menawarkan lebih banyak fleksibiliti lebih mudah berkembang dengan cepat dan merekrut pekerja baru.

“Sejak tiga tahun kebelakangan ini, kami banyak belajar tentang bagaimana bekerja dengan cara baru dan mengiktiraf bahawa tidak ada pendekatan serba sesuai untuk manfaat,” kata Kimberly Jones, ketua pengalaman orang di PwC, yang menawarkan perkongsian pekerjaan. “Kami juga tahu bahawa keupayaan untuk bekerja secara fleksibel—dan menyelesaikan kerja di mana dan bagaimana ia paling sesuai untuk orang kami—adalah salah satu tawaran yang paling berharga bagi kami.”

Perkongsian pekerjaan bukan hanya untuk wanita—ia juga boleh membantu lelaki dan bapa lebih terlibat dalam kehidupan keluarga mereka dengan membenarkan mereka mengimbangi kerjaya yang ambisius dan keluarga mereka, kata Josh Levs, penulis All In: How Our Work-First Culture Fails Dads, Families, and Businesses—And How We Can Fix It Together. “Kuncinya adalah memberi orang pilihan,” katanya.

Perkongsian pekerjaan adalah sebahagian daripada apa yang membantu mengekalkan Sarah Hammer di Unilever. Selepas kelahiran anak ketiganya pada 2016, Hammer mahu bekerja kurang jam, tetapi pekerjaan pemasaran separuh masa yang tersedia tidak menarik minatnya. Ia sering berasaskan projek, dan tidak terlalu pantas, dan tidak termasuk menguruskan pasukan. Tetapi Hammer tahu Unilever membenarkan perkongsian pekerjaan dalam beberapa jabatan, jadi Hammer mengemukakan idea perkongsian pekerjaan dengan Su, yang dikenalinya dari sekolah perniagaan—dan yang sebelum ini bekerja untuk Unilever dan yang juga baru sahaja mendapat anak. Walaupun tiada orang lain dalam jabatan pemasaran melakukannya, syarikat meluluskan perkongsian kerja mereka sebagai pengurus pemasaran mayones Hellman, jenama Unilever. Mereka begitu berjaya dalam jawatan itu sehingga tahun lepas, mereka dinaikkan pangkat ke peranan yang lebih besar dalam Unilever, mengendalikan teh botol untuk Perkongsian Pepsi Lipton.

Memikirkan semula kerja

Walaupun sebelum pandemik, banyak pekerja profesional mula memikirkan semula kerja. Pejabat pelan terbuka penuh dengan gangguan, dan banyak pekerja keras mempersoalkan sama ada menghabiskan begitu banyak jam di pejabat benar-benar membuat mereka gembira. Pandemik menormalisasikan bekerja dari rumah dan juga mendapatkan banyak orang memikirkan jenis keseimbangan kerja-kehidupan yang akan mereka miliki dalam dunia ideal.

Kini, lebih ramai orang mencuba cara kerja yang berbeza—mengambil beberapa bulan cuti pada musim panas, mengejar minggu kerja empat hari, bekerja kurang jam, dan juga berkongsi pekerjaan.

“Telah berlaku perubahan lautan bagi banyak organisasi dan pemimpin,” kata Jessica DeGroot, presiden Institut Third Path, yang membantu pekerja mencari keseimbangan yang lebih baik antara kerja dan kehidupan di rumah. Semasa pandemik, “mata pemimpin terbuka dan mereka sedar mereka boleh melakukan kerja mereka dengan baik tanpa pergi ke pejabat setiap hari—dan bahawa mereka menyukai bagaimana rasanya untuk keluarga mereka.”

Ini bukan kali pertama pekerja pejabat cuba mengimbangi kehidupan peribadi dan profesional mereka. Ketika lebih ramai wanita memasuki tenaga kerja pada tahun 1970-an dan 1980-an, profesor pengurusan MIT Lotte Bailyn menyeru syarikat-syarikat membantu pekerja menguruskan kewajipan peribadi dengan lebih baik; tanpa ibu bapa yang pergi ke malam kembali ke sekolah atau menjadi sukarelawan di bilik darjah, dia berhujah, sekolah tidak dapat mendidik generasi pekerja seterusnya dengan sewajarnya. “Membingkai isu ini sebagai konflik antara keperluan peribadi pekerja dan keperluan daya saing dan produktiviti perusahaan AS adalah merugikan kedua-dua pihak,” tulisnya, dalam bukunya 1993 Breaking the Mold: Women, Men, and Time in the New Corporate World.

Syarikat perlu memikirkan kurang tentang berapa banyak masa seseorang menghabiskan untuk pekerjaan sebenar mereka dan lebih tentang sama ada mereka mendapatkan kerja paling penting dilakukan, dia berhujah pada masa itu. Tetapi tidak banyak syarikat mengubah cara berfikir mereka sehingga baru-baru ini.

Terdapat beberapa: Ford, misalnya, sudah lama menawarkan perkongsian pekerjaan, dan pasukan yang menyusun semula Ford Explorer pada 2011 diketuai oleh dua wanita, Julie Rocco dan Julie Levine, yang berkongsi pekerjaan pada masa itu. Pejabat Eropah Ford mempunyai beberapa orang yang berkongsi pekerjaan, kata syarikat itu, termasuk Sian Hodgson-Wood, seorang pengurus IT kanan yang berkongsi jawatannya dengan rakan sekerjanya Claire untuk membenarkan kedua-duanya membesarkan anak kecil.