Kejohanan Sukan Dunia 2027 tidak akan diadakan di Rom selepas Itali menarik balik tawaran

(SeaPRwire) –   Federasi atletik Itali mengumumkan pada Rabu bahawa ia telah menarik balik calonannya untuk menganjurkan kejuaraan dunia 2027 di Rom.

Langkah ini diambil selepas kerajaan Itali enggan menjamin $92 juta yang diperlukan untuk menganjurkan acara itu di Stadio Olimpico.

Kerajaan sedang mengeluarkan belanja yang tinggi untuk sukan dengan menganjurkan Sukan Olimpik Musim Sejuk 2026 Milan-Cortina.

Beijing dijangka akan diberikan acara 2027.

Ini adalah penarikan balik terbaru dari Itali selepas bekas Datuk Bandar Rom Virginia Raggi menghentikan tawaran bandar untuk Sukan Olimpik 2024 lapan tahun lalu.

Itali akan menganjurkan Kejohanan Eropah atletik di Rom bulan Jun ini.

Pasukan atletik Itali mempunyai prestasi terbaik di Sukan Olimpik Tokyo, memenangi lima pingat emas terutamanya oleh Marcell Jacobs dalam 100 meter, kumpulan lelaki 4×100 meter, dan Gianmarco Tamberi dalam lompat tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.