Keganasan Yang Saya Saksi Sebagai Paramedic Israel Pada 7 Oktober

The remains of a burnt house following a deadly infiltration by Hamas gunmen, in Kibbutz Kfar Aza in southern Israel, Oct. 15.

Saya seorang doktor sukarela dengan United Hatzalah, sebuah organisasi perkhidmatan kecemasan perubatan berasaskan komuniti yang beroperasi di seluruh Israel.

Kami ialah rakyat biasa yang telah menerima latihan penuh dan menjadi peserta pertolongan cemas yang disahkan untuk menyediakan rawatan penyelamat nyawa. Kami diajar bahawa apabila kecemasan berlaku, setiap saat penting. Kami dicipta untuk meninggalkan apa saja yang sedang kami lakukan dalam kehidupan kami sendiri dan menyahut kecemasan.

Kami dilatih untuk Kod Orange, peristiwa kecederaan besar-besaran. Tetapi tiada latihan dan pengalaman yang dapat mempersiapkan kami untuk menyaksikan adegan mengerikan yang kami saksikan apabila kami menyahut panggilan pada 7 Oktober di Selatan Israel.

Pada pagi 7 Oktober, saya bangun dengan bunyi sirens roket yang berbunyi di seluruh negara kami, termasuk bandar saya Beit Shemesh. Semua doktor dengan United Hatzalah menerima mesej besar-besaran di telefon kami bahawa terdapat keperluan segera untuk bantuan di Selatan Israel – bahawa ia tidak jelas persis apa keperluannya, tetapi terdapat kecemasan kritikal.

Dalam masa 10 minit, saya keluar pintu, memeluk anak-anak dan suami saya selamat tinggal, dan dijemput oleh pemandu ambulans dan rakan sukarela yang tinggal berhampiran saya. Dalam masa 30 minit, kami berada di laluan 232, yang mengalir sepanjang Jalur Gaza. Ia adalah jalan kematian.

Ketika kami memandu di jalan, kami mendekati van minibus. Kami berhenti untuk memeriksa dan melihat jika ada sesiapa di dalam. Ada, tetapi setiap ahli keluarga telah dibunuh. Di tempat duduk hadapan, lelaki mati – mungkin bapa, suami, atau adik – telah ditembak di kepala dan belakangnya, berulang kali. Di tempat duduk belakang, saya melihat apa yang saya anggap ibu, berdarah dan jatuh ke atas kerusi kenderaan. Di bawah kerusi kenderaan itu, bayi yang ditembak mati di kepala. Ibu kelihatan telah mati berbaring di atas bayinya untuk melindunginya.

Kami perlu terus pergi. Kami perlu menarik diri daripada adegan ini yang menyayat hati untuk menyelamatkan yang masih hidup.

Kami memandu dan mendekati pintu masuk ke kibbutz. Apa yang kemudiannya kami ketahui ialah pintu masuk ke neraka. Kfar Aza kibbutz.

Apa yang saya lihat tidak terperi kata, tetapi dunia perlu mengetahui apa yang berlaku, dan apa yang sepatutnya tidak berlaku, dalam zaman kita.

Di sepanjang jalan, kami mula melihat mayat. Di dalam kereta lagi, keluarga keseluruhan dibunuh. Dan di jalanan, kami menyaksikan mayat kanak-kanak, wanita, dan lelaki yang diliputi darah, anggota yang hilang atau muka yang tercanggah.

Kami memandu selama 15 kilometer, atau hampir 10 batu, sehingga menjadi mustahil untuk memandu tanpa menginjak mayat. Saya melihat seratus mayat sebelum saya melihat seorang yang cedera hidup tunggal.

Ini adalah kekosongan kemanusiaan. Dan mengisi kekosongan itu adalah pelanggaran, penyiksaan, mengambil nyawa orang yang tidak bersalah, dan memusnahkan keluarga keseluruhan.

Pemandangan terus menghantui saya. Saya menghabiskan minggu terus menyahut dan merawat orang cedera tanpa henti. Apabila saya akhirnya kembali ke rumah, saya pergi ke pasar raya untuk membeli belanjaan untuk keluarga saya, dan saya melihat seorang wanita dengan kerusi kanak-kanak dan bayinya, juga membeli belanjaan.

Tanpa berfikir, saya berlari ke arahnya dan berteriak kepadanya untuk keluar. Sesuatu memberitahu saya bahawa dia dalam bahaya. Dan kemudian, saya sedar bahawa ibu ini agak menyerupai ibu yang telah saya temui, merunduk di atas bayinya di van minibus.

More From TIME

Di rumah, saya menyimpan radio khas berhampiran saya untuk memantau panggilan bantuan berhampiran, bersama-sama dengan beg saya yang mengandungi peralatan kecemasan untuk merawat yang cedera.

Anak-anak saya sendiri, dua dan enam tahun, tahu bahawa sebaik saha mendengar siren, kami berlari ke perlindungan kami. Kami telah meletakkan buku, mainan, dan gula-gula di perlindungan kami dalam usaha untuk mencipta rasa normal untuk anak-anak kami – mungkin sia-sia apabila gegaran di sekeliling kami kelihatan menjerit bahawa ini bukanlah normal.

Setiap kali saya meninggalkan rumah kami, saya mengalami ketakutan tentang sama ada saya akan kembali. Tetapi saya tahu saya juga meninggalkan untuk melindungi keluarga saya kerana cara saya memberi perlindungan kepada masyarakat kami adalah dengan merawat dan menjaga orang lain.

Salah satu ajaran Yahudi yang paling terkenal ialah untuk menyelamatkan satu nyawa adalah menyelamatkan seluruh dunia. Tetapi apa yang berlaku apabila kelihatan dunia kita telah runtuh sepenuhnya? Semua yang saya ketahui ialah saya akan berada di sana untuk melakukan tugas saya, menyahut panggilan, dan merawat siapa saja di negara kami yang memerlukan.