Kedudukan Lagu-Lagu ‘From the Vault’ Taylor Swift

Apabila Taylor Swift mengumumkan pada 2019 bahawa dia akan merekod semula enam album pertamanya dalam usaha untuk mendapatkan semula lagu asalnya, peminat mula dengan tidak sabar menanti peluang untuk mengembalikan masa lalu – dan mendengar lagu-lagu kesayangan dalam cahaya baru. Tetapi Swift memberikan lebih daripada itu: Selain mengeluarkan semula trek dari album, dia juga menyertakan lagu-lagu yang hampir memasuki senarai. Lagu-lagu, dirujuk sebagai “From the Vault”, menampilkan kolaborasi dengan artis yang Swift kagumi lama, seperti Keith Urban, Chris Stapleton, dan Phoebe Bridgers.

Setakat ini, Swift telah mengeluarkan semula tiga album: Fearless, Red, dan Speak Now. Terdapat 21 lagu “From the Vault” di antara ketiga-tiga album itu, termasuk versi 10 minit lagu kesakitan hatinya “All Too Well”. Lagu-lagu ini mengisahkan tentang cinta dan kerinduan, penyesalan dan pembalasan, dan kegembiraan bertemu seseorang yang mungkin boleh mengubah hidup anda. Semua menawarkan jendela baru kepada siapa Swift ketika dia bekerja pada mereka. Tetapi ada beberapa yang lebih menonjol daripada yang lain.

Untuk menentukan lagu “From the Vault” terbaik, TIME memutuskan untuk memeringkatkan semuanya, kecuali versi 10 minit “All Too Well”-skopnya terlalu besar. Untuk mencipta pemerintahan ini, kami masing-masing menyusun pemerintahan individu kami sendiri, dan kemudian mengira keputusan itu.

20. Run (feat. Ed Sheeran)

Dari tiga kolaborasi Swift bersama Ed Sheeran, “Run,” dari kunci Red, adalah yang paling lemah (kontroversi, saya akan memerintahkan “End Game,” yang juga menampilkan Future, sebagai yang terbaik dari ketiganya). Melodi dasar dan lirik seperti “Run like you’d run from the law” membuat lagu itu terlalu asas mengingat kemahiran penulisan lagu Swift.—Sam Cooney

19. Don’t You

Dari kunci Fearless, “Don’t You” cuba menangkap kekusutan perasaan apabila anda secara tiba-tiba bertemu semula dengan bekas kekasih. Walaupun itu semua ciri khas lagu Taylor Swift yang hebat, “Don’t You” kekurangan kekhususan yang tajam tentang kemarahan, kerinduan, dan berpura-pura yang timbul dalam momen-momen itu yang dia terkenal dengan. “So I walk outta here tonight, try to go on with my life. And you can say we’re still friends” agak dekat, tetapi hanya beberapa draf jauh daripada menjadi benar-benar menghancurkan.—Annabel Gutterman

18. You All Over Me (feat. Maren Morris)

Penyokong sejati Swift tahu lagu ini telah bocor pada tahun 2017, tetapi kini mereka boleh bersukacita dengan versi rasmi, dari kunci Fearless, menampilkan bintang pop negara Maren Morris. Ballad suram ini merenungkan kesan yang berterusan hubungan masa lalu yang berantakan – dan kelihatan mengandungi beberapa rujukan kepada banyak trek Swift yang lama, termasuk yang paling menonjol, “Clean”. “But no amount of freedom gets you clean. I’ve still got you all over me,” dia menyanyi dalam korus, memberi isyarat kepada lagu 2014, di mana dia menyanyi, “You’re still all over me like a wine-stained dress I can’t wear anymore.”—Moises Mendez II

17. We Were Happy

Lagu akustik yang ceria, “We Were Happy” melihat kehancuran hubungan yang kelihatannya sukar dengan kaca mata berwarna-warni: “When it was good, baby, it was good, baby, we showed ‘em all up/ No one could touch the way we laughed in the dark, talkin’ bout your daddy’s farm.” Ia tidak jelas sama ada hubungan itu gagal atau telah gagal, tetapi nada kesedihan lagu itu membuat kedua-dua kemungkinan sama menyedihkan. Adakah ini terlalu banyak menekan untuk memasukkannya ke dalam Fearless? Berpotensi.—A.G.

16. Timeless

“Timeless” hampir berlebihan manis, sebuah lagu cinta tentang menemui cinta yang begitu tulen sehingga ia boleh wujud dalam mana-mana masa dalam sejarah. Swift menceritakan kisah tentang memasuki kedai antik di mana dia melihat gambar pengantin 1930an, menyanyikan tentang “jenis cinta yang anda hanya temui sekali dalam seumur hidup” dan bagaimana gambar itu mengingatkannya pada cinta yang dirasakannya untuk rakannya. “I know that you and I would’ve found each other in another life, you still would’ve turned my head even if wе’d met,” dia menyanyi. Lagu ini hampir tergelincir ke dalam kategori yang murah tetapi berjaya mengekalkan arahnya dengan mengehadkan rujukan sejarah.—M.M.

15. Castles Crumbling (feat. Hayley Williams)