Kecenderungan Ekstremisme Amerika Mempunyai Akar Agama

US-HEALTH-GENDER-PROTEST

Adakah Amerika Syarikat ditubuhkan sebagai sebuah negara Kristian? Persoalan itu menjemput jawapan “ya” atau “tidak”, memecahkan perbualan tentang peranan agama dalam kehidupan awam Amerika mengikut garis ideologi dan parti. Tetapi kebenarannya jauh lebih rumit.

Rakyat Amerika liberal dan progresif menyambut unsur-unsur pencerahan asal Amerika – kebangkitan sains moden, perlembagaan sebuah republik bukan mazhab. Wira mereka ialah revolusioner Amerika (fikirkan Benjamin Franklin atau Thomas Jefferson) yang meneroka hujung pemikiran intelektual pada akhir kurun ke-18.

Sebaliknya, rakyat Amerika konservatif, terutamanya yang beragama, memuliakan pengasas Amerika yang merupakan pembela Kristian yang bersemangat – Samuel Adams dan Patrick Henry adalah kegemaran. Dan ramai revolusioner tercerahakan seperti Jefferson, konservatif dengan tepat menyatakan, kekal taat kepada institusi dan nilai agama yang membentuk kehidupan mereka.

Tetapi bagaimana jika jurang ideologi hari ini menyebabkan kita terlepas sesuatu yang penting tentang agama dan kehidupan Amerika? Dalam bukunya tahun 1922, What I Saw in America, orang Inggeris G.K. Chesterton dengan terkenal menggambarkan Amerika sebagai “sebuah negara dengan jiwa sebuah gereja.” Bagaimana jika gereja yang merupakan jiwa Amerika sentiasa mencuba penganutnya – dan masih mencuba mereka hari ini – untuk menerima ungkapan Kristian sesat tentang iman Kristian?

“Nasionalisme Kristian Putih” adalah cara tertentu untuk menggambarkan rasisme dan keganasan yang endemik dalam masyarakat Amerika, dengan memberi perhatian khusus kepada akar umbinya yang bersifat keagamaan. Ahli sosiologi Philip Gorski telah menakrifkan istilah itu sebagai “cerita tentang Amerika” yang membentuk pemahaman popular. Pada dasarnya, Gorski menegaskan, cerita ini menunjukkan: “Amerika telah dipercayai dengan misi suci: untuk menyebarkan agama, kebebasan, dan peradaban – dengan kekerasan, jika perlu.”

Kerangka ini datang dengan kuat ke fikiran saya selepas rusuhan 6 Januari 2021. Dalam minggu-minggu selepas hari mengerikan itu, saya mendengar ramai tokoh awam berseru, “itu bukan kita!” Tetapi saya baru sahaja menamatkan Ph.D. dalam Sejarah Amerika, dan saya tahu sepanjang sejarah negara kita, pelukis, pengarang, penggubah lirik, dan penyajak secara rutin mempersembahkan Revolusi Amerika sebagai sebab suci dan Perang Kemerdekaan sebagai perang suci. Dan dalam kerja saya sebagai pastor Kristian, saya mengenali orang yang menyokong cita-cita nasionalisme Kristian putih dalam setiap jemaah yang saya layani.

Ketika saya menyaksikan ulangan video yang tidak berkesudahan daripada rakaman 6 Januari, jelas kepada saya bahawa penganjur rusuhan itu memainkan lagu Amerika yang diuji dan terbukti, menggabungkan nota agama dan politik. “Itu kelihatan sangat Amerika,” fikir saya.

Jika kita mahu memahami momen politik semasa, kita mesti menghadapi kebenaran bahawa negara kita dilahirkan daripada pergerakan yang menggabungkan ekstremisme politik radikal dengan pelaksanaan keganasan perkauman. Badan politik yang akan menjadi AS dibuahi dalam penempatan predator tanah asli di Amerika Utara. Ia dimandikan dalam keganasan perhambaan dan perang semasa tempoh kehamilan penjajahan. Dan ia dilahirkan dalam pemberontakan ganas terhadap kuasa Raja Inggeris – sebahagiannya kerana keengganannya memberkati keazaman penjajah Amerika untuk meneruskan amalan perhambaan dan perluasan ke barat mereka. Seperti yang diamati ahli sejarah John Shy dalam bukunya tahun 1976, A People Numerous and Armed, “tiada negara lain yang mempunyai asal-usul rasmi dan pemeliharaan perlembagaan yang begitu jelas dikaitkan dengan peperangan.”

Kita juga mesti menghadapi kebenaran bahawa kecenderungan asal Amerika ini untuk keganasan dan ekstremisme adalah berakar umbi agama. Lebih daripada 50 tahun yang lalu, ahli sosiologi Belgium Pierre van den Berghe memasukkan AS dalam senarai negara – bersama Rhodesia, Afrika Selatan, Australia dan New Zealand – yang ditubuhkan atas ideologi penjajahan pendatang kulit putih. Dia menyebut ini masyarakat “Herrenvolk”, menggunakan frasa Jerman untuk “bangsa tuan” (secara harfiah, “Rakyat Tuhan”). Mengenai pengasasan Amerika van den Berghe menyimpulkan ringkas: “Cita-cita demokratik, kesaksamaan, dan libertarian disesuaikan dengan perhambaan dan genosid dengan mengehadkan definisi kemanusiaan kepada kulit putih.”

Rakyat Amerika biasa memikirkan Afrika Selatan zaman apartheid dalam terma yang begitu tajam, tetapi semakin banyak, kita mula mempertimbangkan sejarah kebangsaan kita sendiri dalam cahaya yang sama. Jenis keagamaan Kristian Amerika yang unik mengilhami banyak tokoh utama Revolusi Amerika untuk mengamalkan nilai mulia yang kita, sebagai rakyat Amerika, bangga dengannya – nilai seperti “undang-undang dan ketertiban” dan “patriotisme”, misalnya. Tetapi keagamaan yang sama ini mencuba orang yang sama ini untuk mengamalkan keganasan berasaskan perkauman, sisi gelap undang-undang dan ketertiban, dan ekstremisme nasionalis, sisi gelap patriotisme.

Gagasan bahawa pengasasan Amerika berakar umbi dalam ungkapan Kristian sesat mencabar rakyat Amerika yang berkehendak baik, tidak kira di mana mereka duduk dalam spektrum ideologi, untuk mempertimbangkan semula peranan agama dalam kehidupan awam kita yang dikongsi.

Rakyat Amerika liberal, sekular, dan bukan Kristian harus mengakui bahawa agama memainkan peranan penting, untuk lebih baik dan untuk lebih buruk, dalam asal-usul Amerika. Berpura-pura sebaliknya adalah untuk menerima versi sejarah Amerika yang sama revisi dengan versi romantis dan dicuci putih yang rutin dan betul ditentang oleh rakyat Amerika ini.

Sementara itu, rakyat Amerika konservatif dan beragama mesti menentang godaan rohani untuk meromantikkan masa lalu Amerika. Keagamaan Kristian yang bersemangat yang memainkan peranan instrumental, kadangkala mulia, dalam Amerika awal juga mencelup para pengasas negara kita – dan terus mencelup orang kulit putih Amerika hari ini – dalam prejudis dan kecenderungan yang tidak sesuai dengan mereka yang mengaku mengikut Yesus.

Dan cara berfikir ini menjemput kita semua untuk menentang godaan untuk menggambarkan nasionalisme Kristian putih sebagai gerakan pinggir dalam budaya Amerika. Tinjauan oleh presiden dan pengasas Public Religion Research Institute (PRRI) Robert P. Jones menunjukkan bahawa sikap yang dikaitkan dengan rasisme putih berkembang di sepanjang spektrum dan boleh ditemui dalam setiap denominasi Kristian. Jika kita jujur dengan diri sendiri, kita semua yang kulit putih, Amerika, dan Kristian akan mengenali diri kita sendiri dalam spektrum ini.

Ini, atau sepatutnya, pengajaran besar bagi rakyat Amerika apabila hantu 6 Januari 2021 mula menghantui kempen Presiden akan datang. Persembahan dramatik rasa tidak puas hati, radikalisme, dan rasisme seperti yang kita saksikan dalam beberapa tahun kebelakangan ini mencerminkan keyakinan mendalam yang sama sekali tidak terpinggir atau baru bagi budaya Amerika. Sebaliknya, ia mencerminkan jenis keagamaan Kristian songsang yang secara intrinsik Amerika.

Akar nasionalisme Kristian putih boleh dikesan kembali ke penjajahan Inggeris yang paling awal di Amerika Utara. Sisi gelap warisan kebangsaan kita ini memainkan peranan penting dalam penubuhan AS dan tidak pernah berhenti membentuk kehidupan awam kita. Kita tidak sepatutnya terkejut jika penyokong paling lantangnya sekali lagi memenuhi ruang awam kita dengan rasisme dan keganasan. Apabila mereka berbuat demikian, kita harus mengakui bahawa apa yang mengilhami mereka paling baik difahami dalam terma agama, dan kita harus menyebutnya apa adanya – bidah Amerika.