Kecemasan kemarau melanda timur laut Sepanyol kerana takungan air merosot

(SeaPRwire) –   Joan Torrent mengambil jalan ke hutan dengan tangan membawa beg plastik untuk mencari. Dia mengisi beg itu di mata air semula jadi dan kemudian membawanya kembali ke rumahnya di Gualba, sebuah kampung yang indah berhampiran Barcelona yang seperti banyak bandar di Sepanyol kini menanggung keburukan kemarau rekod.

Bagi Torrent, membuat perjalanan ini beberapa kali seminggu dengan beg 2-gelen untuk mendapatkan air adalah kesukaran kecil, tetapi satu yang mungkin menjadi lebih biasa ketika Sepanyol dan baki Mediterranean menyesuaikan diri dengan perubahan iklim.

“Gualba dahulu penuh dengan mata air. Sekarang saya fikir ini satu-satunya yang tinggal,” kata Torrent, seorang pesara berusia 64 tahun sambil berjalan ke air pancut yang disambungkan ke mata air. “Saya tidak fikir kita sedar apa yang menanti kita semua. … Orang tidak mahu mendengar tentang kekurangan air.”

Pegawai-pegawai di wilayah Catalonia mengisytiharkan keadaan kecemasan kemarau pada Khamis, dengan empangan yang membekalkan 6 juta orang, termasuk penduduk Barcelona, pada kurang 16% kapasiti, tahap terendah sejarah.

Darurat itu, yang berkuatkuasa pada Jumaat, mengehadkan jumlah air harian yang dibenarkan untuk tujuan perumahan dan perbandaran kepada 53 gelen seorang. Agensi air Catalonia menyatakan penduduk purata menggunakan 30 gelen sehari di rumah.

“Kita memasuki realiti iklim baharu,” kata presiden wilayah Catalonia Pere Aragonès ketika mengumumkan darurat. “Ia lebih daripada mungkin kita akan melihat kemarau yang lebih kuat dan lebih kerap.”

Walau bagaimanapun, Gualba dan kampung-kampung kecil dan desa-desa lain di seluruh luar bandar Catalan telah berada dalam mod krisis selama berbulan-bulan. Jadi walaupun penduduk Barcelona belum merasai kesan kemarau selain tidak dapat mengisi kolam persendirian dan mencuci kereta, beribu-ribu yang tinggal di komuniti kecil yang bergantung pada sumur kini kering kini mengalami kesukaran mendapatkan air yang sesuai untuk diminum.

Nama Gualba, mengikut cerita tempatan, bermakna “air putih” – untuk aliran air yang mengalir ke bawah dari Gunung Montseny yang menghadap ke kampung itu. Kampung berpenduduk kira-kira 1,500 orang itu tanpa air minum sejak Disember lalu, apabila empangan tempatan jatuh begitu rendah sehingga air itu tidak sesuai untuk diminum dan hanya baik untuk mencuci pakaian dan pinggan.

Kebanyakan penduduk perlu memandu ke bandar lain untuk membeli air botol.

“Kami sentiasa mempunyai air melimpah,” kata Jordi Esmaindia, timbalan datuk bandar Gualba. “Tiada seorangpun membayangkan kami akan jadi begini.”

Sepanyol mengalami tiga tahun hujan di bawah purata sejak rekod suhu tinggi, dan keadaan hanya dijangka menjadi lebih teruk berkat perubahan iklim, yang diramalkan akan memanaskan kawasan Mediterranean lebih laju daripada kawasan lain.

Empangan yang dibekalkan oleh Sungai Ter dan Llobregat di utara Catalonia telah jatuh ke 15.8% kapasiti, manakala purata 10 tahun ialah 70%. Hanya lembangan sungai Guadalete-Barbate di selatan Andalusia, yang menghadapi kekurangan dan sekatan serupa, lebih teruk, pada 14.6%.

Barcelona telah mengelak kekurangan air berkat meningkatkan sistem penyahgaraman dan pemurnian airnya yang kini mahal, yang kini mengambil alih 55% daripada kesemua penggunaan air di Catalonia. Walaupun begitu, pihak berkuasa wilayah di Barcelona dan Sevilla, tempat duduk selatan Andalusia, kedua-duanya sedang mempertimbangkan untuk membawa masuk air minum melalui kapal.

Pihak berkuasa Catalan di Barcelona mengugut akan mengenakan denda jika penduduk, petani dan perniagaan mereka tidak memenuhi sekatan air. Mereka juga mendesak supaya menaikkan bil air supaya dapat membayar untuk memodenkan paip.

“Sesetengah perbandaran kehilangan 70-80% air melalui kebocoran,” kata pegawai kerajaan Catalan Laura Vilagrà kepada stesen radio kebangsaan Sepanyol RNE. “Ini tidak mampan.”

Pakar pengurusan air bimbang luar bandar akan terus menderita paling teruk. Sekatan itu telah mengurangkan air untuk babi dan haiwan ternakan lain kepada 50% dan untuk pengairan tanaman kepada 80% – satu tamparan besar kepada ekonomi luar bandar.

“Ia memberitahu bahawa kemarau ini menjadi tajuk berita semata-mata kerana ia menjejaskan Barcelona … apabila kita mempunyai kampung-kampung di Pergunungan Pyrenees yang mengalami kekurangan air dan perlu mendapatkan air dibawa masuk melalui trak selama berbulan-bulan,” kata Dante Maschio, jurucakap pertubuhan bukan keuntungan Catalan Aigua és vida, atau Pertubuhan Air Adalah Nyawa.

“Jika kemarau tidak dikendalikan dengan betul, ia boleh menyebabkan ketidaksamaan dan ketegangan yang lebih besar antara bandar dan luar bandar,” kata Maschio.

Banyak bandar kini mendapatkan air melalui trak tangki sering dengan perbelanjaan besar. Kerajaan Catalan telah berkongsi $4.3 juta – daripada jumlah keseluruhan $206 juta yang ditujukan untuk melawan kemarau – antara 213 perbandaran untuk membantu membayar kos pengangkutan air.

Namun demikian, sesetengah bandar perlu memotong paip, seperti Espluga de Francolí, yang memotong bekalan airnya setiap hari dari 8 malam sehingga 10 pagi untuk membenarkan sumur mereka pulih semalaman.

Eva Martínez adalah datuk bandar Vallirana, sebuah bandar 15,000 hanya lebih separuh jam barat Barcelona. Selama berbulan-bulan kini, perbandarannya telah mengalami tempoh di mana ia perlu membawa masuk air melalui trak yang meletakkan di kawasan-kawasan untuk penduduk mengisi botol dan bakul.

“Kami memahami ia mengecewakan bagi rakyat apabila kami menghadapi masalah air dan apabila kami tidak dapat menyediakan air dalam kuantiti dan kualiti yang diperlukan,” kata Martínez. “Kami nampak bahawa hujan tidak turun. Keadaan putus asa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.