Kebebasan Radikal Our Flag Means Death Kami

Our Flag Means Death Image by Nicola Dove

Apa perjalanan panjang dan aneh yang musim pertama Our Flag Means Death lalui. Sebuah komedi zaman yang mengambil dari biografi Stede Bonnet (Rhys Darby), yang dikenali sebagai Bajak Laut Gentleman yang meninggalkan isteri dan anak-anaknya untuk kehidupan lanun di laut lepas, dibuka dengan beberapa episod yang agak lucu dalam urat Monty Python. Kemudian ia berkembang, tanpa diduga, menjadi kisah cinta queer yang penuh kasih sayang di mana Stede menemui jodoh rohani dalam Blackbeard (penerbit eksekutif Taika Waititi) yang terkenal. Tetapi pada akhir musim pertama, Stede telah kembali ke rumah untuk bertanggungjawab terhadap keluarganya yang terasing. Dia dan isterinya, Mary (Claudia O’Doherty), memalsukan kematiannya supaya dia boleh mewarisi harta dan Stede boleh kembali kepada Blackbeard. Mary mendapat kata-kata terakhir musim itu: “Untuk Stede Bonnet: rumit, keras kepala, agak menjengkelkan pada masanya – dan sekarang bebas. Semoga dia bebas berkeliaran!”

Bebas adalah kata operatifnya. Lebih daripada lanun atau romantisme LGBTQ atau sejarah maritim, Our Flag Means Death Max adalah tentang kebebasan radikal. Daya tarikan universal konsep itu mungkin membantu menerangkan mengapa rancangan itu menjadi salah satu kejutan paling besar tahun lalu. Ia kembali pada 5 Oktober, di tengah-tengah jangkaan yang sangat tinggi, untuk musim kedua yang sebahagian besarnya berjaya, kadang-kadang mati, yang memperkarakan kegembiraan cinta bebas dengan tanggungjawab moral yang datang dengan kehendak bebas.

Our Flag Means Death Image by Nicola Dove

Sukar untuk membayangkan latar belakang yang lebih kaya, lucu atau sebaliknya, untuk penerokaan kebebasan daripada kapal lanun pada tahun 1717. Serentak dengan Zaman Keemasan Lanun, di kedua-dua belah Atlantik, ialah Zaman Pencerahan, ketika penaakulan saintifik mencabar dogma agama dan ahli falsafah seperti John Locke, Jean-Jacques Rousseau, dan Thomas Hobbes berdebat cara terbaik untuk menyeimbangkan kebebasan individu dengan kontrak sosial yang memungkinkan peradaban yang damai. Namun ketika idea mereka meresap di kalangan elit celik huruf, masyarakat umum kekal menindas. Pasangan seperti Stede dan Mary hampir dipaksa ke dalam perkahwinan tanpa cinta. Sodomi boleh dihukum mati. Dan, sudah tentu, ekonomi penjajahan Britain bergantung kepada perhambaan harta benda.

Seperti Wild West dan sirkus abad ke-19, lanun menarik orang – kebanyakannya lelaki, tetapi juga beberapa wanita berani – yang tidak boleh atau tidak mahu diasimilasikan. Pencipta Our Flag David Jenkins membawa realiti sejarah ini jauh ke dalam alam fiksyen yang tidak salah lagi; seperti yang diakui dalam temu bual, “Blackbeard sebenar adalah pemerkosa yang menyerahkan wanita kepada anak kapalnya. Stede Bonnet sebenar adalah pemilik hamba. Apabila kita menceritakan kisah-kisah ini, kita perlu jelas dengan apa yang kita lakukan kerana semua orang ini memuakkan.” Sebaliknya daripada psikopat, yang ketidakupayaan definisi untuk pertumbuhan emosi menjadikan mereka watak yang agak membosankan, lanun rancangan ini adalah songsang akibat zaman kanak-kanak yang buruk dan peranan masyarakat yang kaku. “Saya hanya tidak selesa dalam keadaan berkahwin!” seru Stede di tengah-tengah mimpi demam yang didorong rasa bersalah. (Ini ternyata parafrase sesuatu yang sebenarnya ditulis tentang Bonnet sebenar pada zamannya sendiri.)

Apabila dia mendapat ketenangan, ia dalam dekapan lanun paling ditakuti di dunia. Letih berpetualang, Blackbeard menaiki kapal Stede Revenge merancang untuk membunuh kapten dan mencuri identiti bangsawannya. Tetapi sebelum dia dapat melakukannya, mereka jatuh cinta, agak perlahan-lahan dan tanpa sengaja. Masing-masing jelas menghargai apa yang mereka temui pada yang lain. Blackbeard kagum dengan kombinasi kepolosan dan kehalusan Stede; bagi Stede, yang memanggil bajak laut dengan nama sebenarnya, Ed, Blackbeard adalah segala-galanya yang pernah dia ingin jadi. Apa yang mereka kongsi adalah keresahan yang menyebabkan mereka memikirkan semula kehidupan yang telah mereka tetapkan untuk diri mereka. “Pernahkah kamu berasa terperangkap, seperti kamu hanya menghempas air, menunggu lemas?” tanya Ed. Ini bukan kisah tentang dua lelaki keluar sebagai gay. Ini adalah kisah di mana dua individu, Stede dan Ed, menyedari bahawa mereka dicipta untuk satu sama lain.

A MIstake Image by Nicola Dove

Cinta yang (sementara) membebaskan mereka. Lanun hanyalah cara untuk mencapai tujuan itu. Dalam dunia fantasi anarki, berdarah dingin, anakronisme santai yang dibina Jenkins – di mana Ed dan timbalan pertama pahitnya Izzy (Con O’Neill) berpakaian dalam jaket kulit dan Republik Bajak Laut adalah perangkap pelancong – tiada lanun akan berang dengan anomali selarih dua lelaki berciuman. Oleh itu, Revenge adalah tempat perlindungan untuk kepelbagaian jantina dan pengekspresian gender. Peminat Blackbeard Big Pete (Matthew Maher) dan jurutulis Lucius Spriggs Stede (Nathan Foad) menjadi teman lelaki. Pelakon non-binari Vico Ortiz memainkan Jim Jimenez, yang diperkenalkan sebagai pelarian wanita yang menyamar sebagai lelaki tetapi yang mula, setelah penyamaran mereka didedahkan, menggunakan kata ganti mereka/mereka. Tiada yang mengangkat kening atau memerlukan penjelasan. Romansa manis berkembang antara Jim dan sahabat baik mereka Oluwande Boodhari (Samson Kayo); pada Musim 2, Jim mempunyai peminat wanita. Dan salah satu watak wanita musim pertama, pemilik kedai minum yang lucu Mozart in the Jungle Leslie Jones sebagai Spanish Jackie, mempunyai 19 suami dan masih mengira.

Cinta adalah ungkapan kebebasan yang paling mulia dalam Our Flag, tetapi, seperti yang ditunjukkan dominasi Jackie, itu bukan satu-satunya. Peranan gender sama cair dengan pengekspresian gender dalam masa lalu imajinasi ini. Apabila Stede kembali kepada Mary pada akhir Musim 1, dia mendapati bahawa dia juga menahannya. Setelah melaporkan kematiannya terlalu awal, dia sejak itu mendapat kepuasan bersama janda lain, berpakaian androgini, berkaitan dengan gurunya (Tim Heidecker), dan melukis masterpiece Modernis sekitar 200 tahun lebih awal daripada masanya. Setelah dia kembali, satu-satunya cara untuk membebaskannya daripada kebergantungan kewangan sebagai isteri dan berpisah secara baik ialah dengan mengatur tipu muslihat kematian dengan banyak saksi – masukkan set utama yang melibatkan cheetah, piano, dan bintang tetamu Kristen Johnston. Wanita yang dimerdekakan berlimpah ruah dalam musim kedua yang penambahan paling menarik ialah Mozart in the Jungle Ruibo Qian sebagai Zheng Yi Sao, ratu bajak laut Cina yang, dalam penceritaan anjakan masa ini, memegang telinga empatinya sebagai senjata dan mempunyai titik lemah untuk Olu.

Our Flag Means Death Image by Nicola Dove

Bukan bermakna wanita bebas ini semestinya gembira. Episod yang menonjol memaparkan Minnie Driver dan Rachel House sebagai pasangan bajak laut terkenal yang telah bersara, menjadi pengumpul barangan antik, dan kini begitu terdesak untuk menyegarkan hubungan sehingga mereka telah meracuni satu sama lain, gaya Phantom Thread. Luruh tengah usia mereka mencerminkan Ed, yang menjadi sepenuhnya sadis selepas kehilangan Stede – yang berlaku pada malam mereka sepatutnya lari bersama. Dia patah hati, tetapi lebih daripada itu, dia sama tanpa tujuan seperti ketika dia merancang untuk membunuh Stede dan merampas hidupnya. Menghadapi semua kebebasan di