Kebebasan Internet Global Menurun, Dibantu oleh AI

Ilustrasi tangan memegang telefon revolusi digital protes

Kebebasan internet global menurun buat kali ketiga belas berturut-turut pada 2023, sebahagiannya hasil daripada AI digunakan untuk menabur dezinformasi dan meningkatkan penapisan kandungan, menurut laporan baharu daripada yayasan bukan untung AS, Freedom House.

Laporan Freedom on the Net 2023, diterbitkan pada 4 Okt, menilai keadaan kebebasan internet di 70 negara melalui metodologi komprehensif yang meneliti halangan akses, had kandungan, dan pelanggaran hak pengguna. Laporan itu mendapati banyak negara – termasuk Myanmar, Filipina, Costa Rica – telah menyekat kebebasan dalam talian secara drastik tahun ini. China mempunyai tahap kebebasan internet paling rendah buat kali kesembilan berturut-turut, menurut laporan itu.

Freedom House, ditubuhkan pada 1941, menerbitkan Freedom in the World dan Freedom on the Net setiap tahun. Laporan-laporan ini menilai kebebasan sivil dan politik negara-negara, dan kebebasan dalam talian masing-masing.

Walaupun punca utama penindasan internet adalah kompleks dan berbeza mengikut negara, terdapat dua pemacu utama trend sedekad lalu, kata Allie Funk, pengarah penyelidikan teknologi dan demokrasi di Freedom House. Pertama adalah kemerosotan demokrasi secara umum, yang juga dipantau oleh Freedom House. Kedua, adalah “kejayaan kerajaan China mengeksport model kedaulatan siber mereka ke luar negara.”

“AI meningkatkan skala penindasan digital, tetapi penggunaan AI tidak menggantikan bentuk penindasan digital tradisional,” kata Funk. “Saya jangka ini akan bertambah teruk pada masa depan, terutamanya apabila AI semakin canggih.”

Di 55 daripada 70 negara yang dinilai untuk laporan ini, orang menghadapi akibat undang-undang kerana ungkapan dalam talian – rekod tertinggi. Dan di 41 negara, orang diserang atau dibunuh akibat apa yang mereka katakan dalam talian.

Freedom House juga mendapati laman web yang memaparkan kandungan yang dilindungi oleh undang-undang hak asasi manusia antarabangsa disekat di rekod 41 buah negara.

AI dan kebebasan dalam talian

Kemajuan dalam AI menyumbang kepada kemerosotan kebebasan dalam talian dalam dua cara utama, menurut laporan itu. Pertama, alat berasaskan AI, yang semakin canggih dan boleh diakses, semakin digunakan untuk menabur dezinformasi. Dalam setahun lalu, “teknologi baru itu digunakan sekurang-kurangnya di 16 negara untuk menabur keraguan, mencemarkan lawan, atau mempengaruhi perdebatan awam.”

AI juga digunakan untuk membuat penapisan kandungan lebih cekap. Di 22 negara yang dianalisis dalam laporan itu, termasuk India, Vietnam dan Nigeria, undang-undang tempatan mewajibkan platform digital mengalih keluar kandungan yang dianggap tidak boleh diterima atas sebab politik, sosial, atau agama.

Pada 2021 India meluluskan undang-undang yang mewajibkan syarikat media sosial menggunakan alat semakan kandungan berasaskan AI untuk menentukan atau mengalih keluar kandungan yang dianggap haram di bawah undang-undang tempatan, kata Funk. “Awal tahun ini, kerajaan India mengarahkan YouTube dan Twitter untuk menyekat akses dalam India kepada dokumentari BBC yang menyiasat peranan Perdana Menteri Modi dalam keganasan komunal pada awal 2000-an,” katanya. “YouTube dan Twitter kini perlu mengalih keluar setiap kiriman yang menyebut dokumentari BBC itu, dan kerajaan tidak perlu lagi mengarahkannya. Kerana mereka dikehendaki menggunakan sistem automatik, ia adalah penapisan selama-lamanya.”

Usaha meluaskan kebebasan dalam talian

Walaupun AI digunakan untuk menindas kebebasan dalam talian, Funk berkata teknologi itu juga boleh digunakan untuk meluaskan kebebasan internet, dengan menunjuk kepada Geneva, sistem AI yang secara automatik berevolusi dan menguji cara-cara mengubah suai trafik rangkaian untuk mengelak penapisan internet. “Terdapat banyak peluang,” katanya. “Kita hanya perlu memastikan bahawa kita mengawal selia AI dengan sewajarnya – supaya ia boleh digunakan dengan selamat dan adil, supaya ia boleh digunakan untuk meningkatkan kebebasan internet.”

Walaupun pemacu untuk kemerosotan kebebasan dalam talian adalah kompleks dan sukar ditangani, terdapat perkara yang boleh dilakukan kerajaan dan syarikat, bekerjasama dengan masyarakat sivil, untuk mengubah arus. Banyak teknologi pemantauan yang digunakan oleh kerajaan autoritarian dihasilkan oleh syarikat-syarikat di negara demokratik, kata Funk. Ini membentuk suatu tuas yang berpotensi untuk melindungi kebebasan – peraturan yang menghalang penjualan teknologi-teknologi ini kepada kerajaan yang akan menggunakannya untuk mengehad kebebasan sivil dan politik.

Funk menyoroti perintah eksekutif yang ditandatangani Presiden Biden pada Mac, yang mengehad keupayaan agensi-agensi persekutuan untuk menggunakan perisian perisik komersial, sebagai perkembangan positif.

Freedom House menyokong idea pembuat dasar bekerja dengan pakar masyarakat sivil di peringkat global untuk “mewujudkan piawaian hak asasi manusia yang kukuh untuk pelaku negara dan bukan negara yang membangunkan atau menggunakan alat AI.”

“Melindungi kebebasan bersuara akan memerlukan jaminan undang-undang dan kawal selia yang kukuh untuk komunikasi digital dan akses kepada maklumat,” kata Freedom House.