Kebakaran meletus di taman air sedang dibina di taman tema popular Sweden

(SeaPRwire) –   Api telah meletus pada Isnin di taman air sedang dibina di salah satu taman hiburan terbesar di rantau Nordik, menghantar asap hitam tebal mengudara di Goteberg, .

Kebakaran itu merebak merentasi beberapa gelongsor air yang belum dibuka di taman Liseberg, dan pihak polis dan bomba tidak dapat dengan segera mengesahkan sama ada terdapat mangsa.

menasihatkan orang di kawasan yang terjejas asap untuk “masuk ke dalam dan tutup pintu, tingkap dan pengudaraan” dan mendengar radio tempatan.

Sebuah hotel berhampiran dan kemudahan pejabat telah dievakuasi, kata taman dan polis itu. Letupan menghantar serpihan bangunan tersebar merentasi gelongsor air yang terbakar.

“Kami tiada maklumat bahawa patut ada sebarang kecederaan. Kami kini dalam proses memastikan ini,” ketua komunikasi di Liseberg, Mårten Westlund, berkata kepada akhbar harian Aftonbladet.

Api meletus di taman air Oceana, yang sepatutnya dibuka musim panas ini. Agensi berita Sweden TT berkata ia menelan belanja $10.6 juta untuk dibina.

Westlund berkata api bermula di bahagian kompleks dengan empat gelongsor air besar.

Liseberg, di pusat bandar Goteborg, adalah taman popular di Sweden.

Gagasan di sebalik Oceana diilhamkan oleh sejarah Goteborg, diasaskan pada 1621 oleh Raja Gustav II Adolf. Bandar itu menjadi tempat perdagangan penting untuk Sweden.

Sekali siap, Oceana dijangka menampilkan kawasan renang dalaman hampir 7,176 meter persegi dan kemudahan renang luaran 4,780 meter persegi. Rancangan juga memanggil untuk sebuah restoran dan hotel. Taman itu berkata sehingga 1,750 tetamu boleh melawat taman pada satu masa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.