Ke Huy Quan Mau Anda Untuk Jangan Pernah Menyerah pada Impian Anda

Ke Huy Quan

Apabila Ke Huy Quan memenangi Oscar untuk Pelakon Pembantu Terbaik pada bulan Mac lalu, tiada siapa yang lebih terkejut dengan penghormatan daripada Quan sendiri. Bukan anugerah itu tetapi perjalanan untuk mendapatkannya yang mengejutkan pelakon itu, yang mula menceburi industri filem sebagai pelakon kanak-kanak pada tahun 1980-an selepas berhijrah ke Amerika Syarikat dari Vietnam Selatan dan menghabiskan masa di kem pelarian.

Walaupun Quan mempunyai peranan yang menarik dan membintangi sebagai kanak-kanak dalam filem-filem blockbuster, mencari pekerjaan sebagai pelakon pada usia 20-an ternyata jauh lebih mencabar, terutama memandangkan kekurangan peranan yang tersedia untuk pelakon Asia di Hollywood. Quan beralih ke kerja di belakang kamera, dengan pekerjaan seperti penyelaras stunt dan pengarah bantuan – tetapi dia tidak pernah melupakan cintanya pada lakonan.

Maju ke tahun 2023. Kemenangan Pelakon Pembantu Terbaik Quan menjadikannya pelakon Asia kedua yang memenangi anugerah itu dan pelakon pertama keturunan Vietnam yang memenangi Anugerah Akademi. Bagi Quan, kembalinya ke layar perak bukan sahaja membuktikan ketabahannya atau kejaran gigih terhadap impian, tetapi peluang untuk mewujudkan peluang dan membuka pintu untuk pelakon seperti dirinya.

Di sini, kami berbual dengan Quan untuk membincangkan kemunculan semula, kemenangan Oscar bersejarahnya, dan perubahan yang ingin dilihatnya di Hollywood.

Apakah yang paling mengejutkan anda tentang kerjaya anda setakat ini?

Aneh bagaimana kehidupan berfungsi kadang kala kerana ketika saya yakin bahawa bab terakhir kerjaya saya telah ditulis, cerita saya bukan sahaja diteruskan, tetapi terdapat banyak minat dalam apa yang akan datang seterusnya. Sepanjang perjalanan ini, hanya ada begitu banyak kasih sayang dan saya sangat bersyukur kerana menerimanya.

Apakah maknanya bagi anda memenangi Oscar bersejarah anda?

Saya masih memikirkannya kadang-kadang dan tidak percaya ia berlaku. Saya fikir kami telah membuktikan bahawa apa-apa pun boleh berlaku. Untuk dapat mewakili komuniti saya seperti itu – ia membuat saya sangat bangga.

Anda banyak berbicara tentang zaman kanak-kanak anda dan bagaimana anda meninggalkan Vietnam Selatan dengan bot dan menghabiskan masa di kem pelarian. Bagaimanakah anda fikir pengalaman awal dalam kehidupan anda telah membentuk anda sebagai seorang individu dan juga mempengaruhi kerjaya anda sebagai seorang pelakon?

Saya rasa ia memberi saya ketabahan. Terpaksa meninggalkan rumah pada usia yang sangat muda dan menghadapi ketidakpastian tentang apa yang sedang berlaku, tidak mengetahui apa yang akan berlaku di hujung jalan, dan melihat bagaimana ibu bapa saya membuat pengorbanan yang besar untuk kami semua – ia menjadikan kami lebih kuat, walaupun sudah pasti ia bukan jalan yang mudah. Apabila saya memikirkannya, adalah suatu keajaiban bahawa kami di sini.

Apakah yang anda fikir merupakan pelajaran paling penting yang anda pelajari dalam perjalanan anda sebagai seorang pelakon?

Jangan sekali-kali menyerah. Dan bekerja keras untuk bersedia apabila peluang datang. Penting untuk mempercayai diri sendiri walaupun orang lain tidak. Sebagai seorang pelakon, kami berhadapan dengan penolakan berulang kali dan semasa masa-masa yang sukar itu, adalah sangat mudah untuk berkata, ‘Anda tahu apa, saya tidak fikir saya akan dapat melakukan ini. Saya tidak fikir saya sesuai untuk ini.’ Pemikiran itu telah memasuki fikiran saya berulang kali. Anda perlu mempercayai diri sendiri walaupun tiada siapa pun yang lain, dan terutama ketika masa-masa yang benar-benar sukar itu, saya rasa penting untuk dikelilingi oleh orang yang boleh menyokong anda.

Apakah yang mempengaruhi proses kreatif anda? Bagaimanakah anda bersedia untuk peranan atau projek baru?

Apabila saya diberi peranan yang benar-benar ingin saya mainkan, saya mencurahkan diri ke dalamnya. Saya meluangkan banyak masa memikirkan watak itu, apa yang ingin saya lakukan dengannya. Tetapi apa yang anda bawa ke set juga sangat penting kerana ia mempengaruhi semua orang lain. Pembuatan filem adalah proses kolaboratif dan jika anda membawa tenaga negatif ke dalamnya, ia akan menghisap tenaga daripada semua orang lain. Jadi saya sentiasa berusaha untuk positif dan mengamalkan rasa syukur.

Bagaimanakah perjalanan anda sebagai seorang pelakon telah memberi kesan dan mempengaruhi orang lain?

Ketika saya masih kanak-kanak, saya membuat dua filem itu dan begitu ramai orang dari komuniti AAPI telah datang kepada saya dan memberitahu saya, ‘Anda tahu, anda satu-satunya wajah Asia di skrin ketika saya membesar.’ Apabila saya melihat lanskap hari ini, terdapat begitu ramai ahli AAPI yang bekerja hari ini dan memikirkan bahawa saya memainkan peranan kecil dalam mungkin mempengaruhi mereka untuk mengejar perniagaan ini adalah luar biasa. Ia semacam momen bulat penuh bagi saya kerana ketika saya berjuang, saya melihat kepada mereka dan melihat betapa baiknya mereka melakukannya dan ia memberi saya harapan untuk percaya saya boleh melakukannya sekali lagi.

Dekad lalu telah menyaksikan perubahan besar dalam cara pembuat keputusan di Hollywood memikirkan dan mendekati isu-isu inklusiviti dan representasi di depan dan di belakang kamera. Bagaimanakah anda berharap dapat menyumbang kepada usaha untuk mewujudkan lebih banyak peluang untuk generasi akan datang?

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kita telah melihat banyak kisah Asia yang hebat diceritakan. Ia berkesan kerana kami mempunyai penulis atau ejen yang benar-benar memahami budaya kami dan benar-benar dapat meletakkan nuansa untuk menceritakan kisah kami secara autentik. Mempunyai pengarah hebat seperti John Chu dan Destin Daniel Cretton yang benar-benar cemerlang dalam apa yang mereka lakukan adalah penting, sama seperti mempunyai penerbit dan studio yang bersedia memberi peluang kepada kisah seperti kami. Tetapi lebih banyak kerja perlu dilakukan.

Anda telah bekerja dengan banyak legenda filem seperti Steven Spielberg dan Michelle Yeoh. Adakah sesuatu yang anda pelajari daripada bekerja dengan mereka?

Steven adalah salah seorang pembuat filem terhebat dan paling berjaya dan namun dia sangat rendah hati. Dia sangat baik. Dan itu adalah sesuatu yang saya idam-idamkan setiap hari. Dengan Michelle, saya sudah menjadi peminatnya selama bertahun-tahun. Apa yang saya katakan tadi tentang membawa tenaga positif ke set – itulah dia setiap kali dia datang ke set. Dia benar-benar gembira dan mahu membuat filem terbaik yang kami mampu.

Apakah yang ingin anda lihat berubah pada masa depan industri ini?

Saya ingin melihat lebih banyak kepelbagaian, lebih inklusif, gaji dan peluang yang sama untuk semua kumpulan orang. Saya mahu melihat orang yang mempunyai kuasa untuk membuat keputusan menjadi berani dan berani serta menceritakan kisah yang biasanya tidak kami ceritakan. Terdapat banyak pelakon hebat yang hanya menunggu sorotan dan saya berharap suatu hari nanti para pelakon itu akan mendapat peluang untuk bersinar.

Apakah yang anda fikir perlu berlaku untuk kita sampai ke sana?

Saya fikir ia perlu datang dari setiap jabatan perniagaan ini. Anda tahu, penulis hanya boleh menulis apa yang boleh dijual, jadi penerbit dan studio perlu membeli skrip yang baru dan mencabar. Kami memerlukan lebih banyak bakat AAPI untuk bekerja bukan sahaja di depan kamera, tetapi juga di belakang kamera. Saya hanya fikir perlu ada lebih ramai penulis, pengarah, penerbit, dan orang di belakang kamera AAPI. Studio perlu melakukan lebih banyak untuk menceritakan kisah-kisah itu.

Apakah yang anda harapkan sebagai legasi anda?

Saya tidak tahu sama ada saya mempunyai jawapan untuk itu lagi. Kerana saya masih mempunyai begitu banyak perkara yang saya mahu lakukan. Saya tidak tahu apa yang akan mendefinisikan saya 10 tahun dari sekarang, tetapi setakat ini apa yang telah terjadi kepada saya telah luar biasa.