Kawasan Bandar Raya New York Di Bawah Keadaan Darurat Selepas Ribut Banjir Transit Bawah Tanah dan Terkandas Orang

APTOPIX Northeast Rain

NEW YORK — Hujan deras pada waktu sibuk petang menenggelamkan kawasan metropolitan New York pada hari Jumaat, menutup beberapa stesen bawah tanah dan kereta api komuter, membanjiri jalan dan lebuh raya, dan melambatkan penerbangan ke Lapangan Terbang LaGuardia.

Sehingga 5 inci (13 sentimeter) hujan turun di beberapa kawasan pada waktu malam, dan sehingga 7 inci (18 sentimeter) lagi dijangka sepanjang hari, kata Gabenor New York Kathy Hochul pada hari Jumaat pagi.

Menjelang tengah hari, walaupun ada jeda dalam hujan lebat, Datuk Bandar Eric Adams menasihati orang ramai supaya tinggal di tempat jika boleh.

“Ia belum berakhir, dan saya tidak mahu jurang dalam hujan lebat itu memberi gambaran bahawa ia telah berakhir,” katanya dalam sidang media. Beliau dan Hochul, kedua-duanya Demokrat, mengisytiharkan keadaan darurat.

Tiada kematian atau kecederaan kritikal berkaitan ribut dilaporkan setakat tengah hari, kata pegawai bandaraya.

Lalu lintas terhenti sama sekali, dengan air di atas tayar kereta, di sepanjang FDR Drive — arteri utama di sepanjang timur Manhattan. Sesetengah pemandu meninggalkan kenderaan mereka.

Priscilla Fontallio berkata beliau terkandas dalam keretanya, yang berada di sebahagian lebuh raya yang tidak banjir tetapi tidak bergerak, selama tiga jam pada pukul 11 pagi.

“Tidak pernah melihat sesuatu seperti ini sepanjang hayat saya,” katanya.

Di sebuah jalan di South Williamsburg, Brooklyn, pekerja berada sehingga lutut mereka tenggelam dalam air ketika mereka cuba membersihkan longkang sambil kadbod kertas dan sampah lain hanyut melintas. Bandaraya berkata bahawa ia memeriksa dan membersihkan longkang utama, terutama berhampiran stesen bawah tanah, sebelum ribut. Tetapi itu sedikit menghiburkan Osman Gutierrez, yang cuba menarik beg sampah basah dan sisa makanan dari longkang berhampiran sinagog di mana dia bekerja.

“Bandar perlu membersihkan jalanan dengan lebih bersih,” katanya. “Sangat kotor.”

Apabila hujan reda buat seketika, penduduk muncul dari rumah mereka untuk meninjau kerosakan dan mula mengeringkan air yang mencapai puncak banyak pintu bawah tanah. Sesetengah orang mengatur kotak susu dan papan kayu untuk menyeberangi trotoar yang banjir, dengan air hampir setinggi pinggang di tengah-tengah beberapa jalan.

Pelajar sekolah tinggi Malachi Clark memandang simpang banjir, tidak pasti bagaimana untuk meneruskan perjalanan ketika cuba pulang ke kawasan Bedford-Stuyvesant di Brooklyn. Dia cuba menaiki bas, kemudian kereta api.

“Apabila ia menghentikan bas, anda tahu ia teruk,” katanya. Perkhidmatan bas sangat terganggu di seluruh bandar, menurut Metropolitan Transportation Authority.

Seorang ahli meteorologi di Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan di New York, Dominic Ramunni, berkata hujan Jumaat dibawa oleh ribut pantai, dengan tekanan rendah di luar Pantai Timur membantu membawa sedikit kelembapan dalam dari Lautan Atlantik.

“Ini akan menjadi salah satu hari paling basah dalam beberapa waktu,” katanya.

Hampir setiap laluan kereta api bawah tanah sekurang-kurangnya sebahagiannya ditangguhkan, dihalakan semula atau berjalan dengan kelewatan, dan kereta api komuter Metro-North ditangguhkan.

Penerbangan ke LaGuardia seketika dihentikan pada pagi Jumaat, dan kemudian ditangguhkan, kerana air di kawasan pengisian bahan api lapangan terbang. Banjir juga memaksa penutupan salah satu daripada tiga terminal lapangan terbang.

Hoboken, New Jersey, dan bandar-bandar dan bandar-bandar lain di sekitar Bandar Raya New York juga mengalami banjir.

Tsunami itu tiba kurang daripada tiga bulan selepas ribut menyebabkan banjir maut di Lembah Hudson New York dan menenggelamkan ibu kota Vermont, Montpelier. Sekitar dua tahun yang lalu, sisa-sisa Taufan Ida menurunkan hujan rekod di Timur Laut dan membunuh sekurang-kurangnya 13 orang di Bandar Raya New York, kebanyakannya di apartmen bawah tanah yang banjir. Secara keseluruhan, 50 orang meninggal dunia dari Virginia hingga Connecticut.

Sabukta Chowdhury, yang tinggal di Woodside, Queens, berkata dia ingat hari awal September 2021 apabila sisa-sisa Ida menukarkan jalan-jalan berhampiran menjadi parit yang deras. Beberapa rumah dari tempat tinggalnya, tiga jirannya, termasuk seorang kanak-kanak, lemas apabila air banjir yang deras dengan cepat memenuhi bawah tanah mereka. Kuasa air begitu ganas sehingga mereka tidak dapat membuka pintu hadapan mereka untuk melarikan diri.

Banjir Jumaat tidak teruk seperti dua tahun lalu, katanya, tetapi sekali lagi memenuhi bawah tanah rumahnya di Jalan 64 dengan air.

“Terlalu banyak hujan,” katanya. “Tidak seteruk dahulu, tetapi masih teruk, teruk, teruk.”

Pegawai Bandar Raya New York berkata mereka menerima laporan enam apartmen bawah tanah telah banjir pada hari Jumaat, tetapi semua penghuni keluar dengan selamat. Hochul merayu penduduk untuk mengosongkan rumah mereka jika air mulai naik.

“Orang perlu mengambil ini dengan sangat serius,” kata gabenor itu.

Hochul memberi amaran kepada penduduk New York pada malam Khamis tentang ramalan yang menyeru 2-3 inci (5-7,5 sentimeter) hujan, dengan kemungkinan 5 inci (13 sentimeter) atau lebih di beberapa tempat.

“Kami menjangka, kami memberi amaran, kami bersedia. Tetapi kemudian apabila ia melanda dan anda mendapat 5 inci dalam 12 jam terakhir — 3 dalam satu jam pagi ini — itu skala yang tidak biasa kami hadapi,” kata Demokrat itu kepada stesen TV NY1 pada hari Jumaat. Tetapi dia menambah bahawa penduduk New York “perlu biasakan diri dengan ini” kerana perubahan iklim.

Apabila planet menjadi panas, ribut terbentuk dalam atmosfera yang lebih panas, menjadikan hujan melampau lebih kerap, menurut ahli sains atmosfera.